Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Předělání Ni-Cd akumulátoru na Li-ion 18650

Kdysi jsem kdesi slysel, ze (nektere) baterie do NB jsou natolik interigentni, ze si pamatuji kapacitu clanku (ktera se starnutim a pouzivanim a vubec postupne snizuje) a protoze neni mozne, aby se ta kapacita zvysila, tak nikdy nehlasi vyssi, nez tu doposud nejnizsi zmerenou a taky podle toho ridi nabijeni.

Navic byl snad tento obvod napajeny jen z jednoho konkretniho clanku, takze pod jsi ho zapojil jako prvni, tak klidne mohl zmerit vsechny ostatni (nezapojene, tedy s nulovou kapacitou) a tim nabit jistoty, ze baterie jako takova je mrtva.

Nektery takovyto obvod to pry ukladal do vnejsi EEPROM na tomtez tistaku uvnitr baterie, takze stacilo tu EEPROM preprogramovat na plnou kapacitu (ci vetsi) a pri nejblizsi prilezitosti se to prepaslo horsimi) parametry nove instalovanych clanku.

A zase jinde ten druhy cip nemel moznost preprogramovani (a jen se tam prepisovaly jednicky na nuly, az postupne jednicky dosly - ony vsechny EEPROM takto funguji - reset = same jednicky, zapis nuly = prepis bitu, zapis jednicky misto nuly = reset daneho bloku a opetovny zapis s ponechanou jednickou na dotycnem miste) - takze bylo nutno ten chip vymenit za novy obdobneho typu (nebo ho tam nasimulovat), aby se projevila ta nova kapacita.

Takze kdyz se kouknes dovnitr a najdes tam aspon dva chipy (a ten druhy bude mit pravdepodobne jen par nozicek, jako 4, 6, 8 nebo tak nejak) tak by to mohl byt ten pripad a pokud ma v okoli nekoho, kdo zvladne takovy chip vyletovat, popovidat si s nim (protokol je celkem jednoduchy) a pripajet ho zpatky, tak mas sanci tento problem vyresit. (Pokud je to ten spravny problem, ktery potrebuje vyresit). Typ chipu by se mel dat dohledat podle znacek na jeho horni strane (obvykle) - pak sse da na netu dohledat i jeho datasheet a v tom by mel byt i ten protokol pro zapiss, ci preprogramovani. Chip samotny stoji par korun, otazka je, zda ho nekdo v okoli prodava a kolik si prirazi, pripadne na kolik vyjde postovne.

Pro predstavu, muze napriklad, priblizne, atd jit o neco takovehoto https://www.aliexpress.com/item/33002406542.html nebo ale i takovehoto https://www.aliexpress.com/item/32999853865.html a tady je videt realna velikost: https://www.aliexpress.com/item/32907363313.html (ty dirky na tistaku jsou v rastru 2.54 mm = 1/10 palce od stredu ke stredu, cili ten chip ma neceleho pul centimetru na delku a vejde se na nej tady konkretne 32kBytu dat, ale i radove vetsi kapacity se delaji ve stejnem pouzdre. A jak je videt, ma zapojene vlastne jen 4 nozicky - napajeni a I2C protokol. Cena asi 4Kc i s cinanovym vydelkem, ve velkem pak radove mensi)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny