Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak lokalizovat kudy protahuje odpad?

Zdravím všechny kutily,

cca dva měsíce zpět mi byla v nájemním bytě měněna toaleta. Ihned po výměně po každém spláchnutí protáhnul do bytu vzduch z odpadu a to tak, že ráno, po prvním spláchnutí se v bytě nedalo vydržet a bylo mi až na zvracení (můj byt je v přízemí). Toaletu jsem utěsnil u podlahy silikonem a problém byl z větší části vyřešen, průtah byl stále znatelný, ale ne v měřítku jako předtím, zřejmě dále vzduch procházel skrze plovoucí podlahu, která na toaletě byla.

V druhé fázi rekonstrukce mi byla dělaná i nová podlaha, kachličky, záchod šel díky tomu zase pryč, nasazená manžeta údajně byla v pořádku.

Nicméně, po té, co jsem se vrátil z několika týdenní zahraniční pracovní cesty, jsem si dal v koupelně sprchu a najednou se z odpadu vyvalil opět stejný silný závan, to pak ještě jednou. Teď už se to neopakuje, avšak několikrát denně mám pocit, že stejně něco málo ucítím, jakoby lehký pár vteřinový závan a když začnu chodit po bytě, nejsem schopen identifikovat odkud to jde a hlavně, jestli to stále cítím. Zjistil jsem, že se zápach nejvíce drží u země, ale jakmile se mi jednou dostane do nosu, už jej nikde nejsem schopen lokalizovat.

Je tedy nějaká možnost, jak zjistit odkud to jde a zda vůbec? Není možné, že se to drží ve zdech a nábytku, sedačce, posteli, atp.? Na druhou fázi opravy jsem čekal měsíc, takže se v podstatě denně byt plnil fekálním zápachem.

Předem děkuji za případné nápady.

Předmět Autor Datum
Takový zápach,když se dostane do bytu, chvíli to trvá, než se to dokonale odvětrá. Skutečně se múže…
Zerozero 30.01.2019 00:29
Zerozero
Děkuji za obsáhlou odpověď, WC už nejsem schopen zkontrolovat a rozhodně si jej netroufnu sám demont…
Davidos 30.01.2019 10:18
Davidos
V odpadním potrubí vzniká spíše podtlak po spláchnutí WC, jak Tvého, případně i z jiného patra a jel…
George63 30.01.2019 17:35
George63
Rozumím a vyzkouším. Ventil už mám pořízeny, pracuje na podobném primitivním principu, kdy se lehká…
Davidos 30.01.2019 18:02
Davidos
Jedine skontrolovať a silikónom utesniť spoje odpadného potrubie pred sifónmi. Stačí mikroskopická d…
Nuda 30.01.2019 16:54
Nuda
Kontrolu a utěsnění potrubí jsem dělal jako první hned na začátku, jsem rád tedy, že ne zbytečně a z…
Davidos 30.01.2019 17:13
Davidos
Jestli zabublal sifon ve sprše, je přicpané potrubí někde pod tebou. Nevím, jestli je to starý barák…
Kyncl 30.01.2019 17:30
Kyncl
Je to asi staletý barák a potrubí možná bude po rekonstrukci, v mém bytě určitě, mám vše v plastu. B…
Davidos 30.01.2019 17:57
Davidos
Musíš buď ve sklepě najít čistící kus a tam ho otevřít (pokud to budeš dělat zavři do celého baráku…
nerady 30.01.2019 20:07
nerady
Tímto akorát potvrzujete, co se mi jednou stalo. Bylo to asi v dubnu loňského roku, generální úklid…
Davidos 30.01.2019 20:47
Davidos
Ve starém domě je odpad ve sklepě jistě v litině, ani při rekonstrukci stoupaček nikdo nemění zabeto…
Kyncl 31.01.2019 09:43
Kyncl
Skontroluj odvzdušnenie potrubia na streche, kde by malo vyustovat.
jimbim 31.01.2019 12:17
jimbim
Na střechu mě nikdo nepustí, je sedlová a možná se vstupem z podkrovních bytů. Nicméně tento problém…
Davidos 31.01.2019 17:14
Davidos
Na střechu mě nikdo nepustí Ten dům snad někomu patří a po dohodě s ním by to jít mělo. Jinak ať si… poslední
čumil old 01.02.2019 14:36
čumil old

Takový zápach,když se dostane do bytu, chvíli to trvá, než se to dokonale odvětrá. Skutečně se múže nasáknout do některých věcí. Ale také, jak píšeš, nejsi schopen určit, jestli to opravdu cítíš. Psychika je mocná a i když se zápach odvětrá, může člověk mít dojem, že to stále cítí.
Ale za předpokladu, že to stále uniká. Asi nejhorší případ by byl, že je někde prasklé odpadní potrubí. Někde třeba pod podlahou nemusí to být přímo od WC. To se ani nemusí projevit únikem vody, ale zápach může projít. Ale častou závadou je napojení samotného WC na odpad. I když těsnící manžeta se zdá být v pořádku. Jde o to, že vývod od mísy, musí být pokud možno co nejlépe vycentrován uprostřed manžety. Manžeta má sice dost velkou možnost se poddat, takže se zdá, že je to v pořádku, ale pokud vývod mísy není dost přesně uprostřed, tak dojde k tomu, že na některé straně vznikne mezera, kterou manžeta nedotěsní. Běžným pohledem to ani není vidět. Pak tudy může zápach procházet.
Pak je ještě jedna možnost. Při dlouhodobé nepřítomnosti a nepoužívání, dojde k vyschnutí části vody v sifonu mísy. Tím i ke ztrátě funkčnosti sifonu a průniku plynů. Nemusí to být až tak, že je sifon už zcela otevřený, ale je tam malý přesah vody. Pak stačí i malý přetlak vzduchu v odpadu, aby pronikl přes sifon. Ten se může projevit i puštěním vody do odpadu, nebo spláchnutím někde jinde.
To se ale odstraní prvním spláchnutím po odstávce.
Pak ještě jde o to, jak je odpad udělaný. Měl by být někde odvětraný, aby v něm nevznikaly přetlaky. Pokud by nějaké přetlaky vznikaly, může plyn z odpadu proniknout i normálně fungujícím sifonem.
To by se asi projevilo při průniku zabubláním v sifonu.
Moc asi nepomůžu, jen námět,kde bych to asi hledal. 8-)

Děkuji za obsáhlou odpověď, WC už nejsem schopen zkontrolovat a rozhodně si jej netroufnu sám demontovat, abych nenapáchal více škody. Uvažuji nad jednou možností a to je využití přisávacího ventilu, mám dojem, že je odpad ze sprchy a umyvadla sváděn do odpadní roury toalety a že tam vzniká přetlak. Když jsem byl déle pryč a vrátil se, toaleta měla přepad v pořádku, zápach se objevil po použití sprchy. Tam bych očekával, že možná není, nebo je jen nedokonalý přepad. Dříve když jsem zkoušel odkud jde ten zápach, dal jsem fólii na výpusť ze sprchy a po spláchnutí sledoval, jak se fólie natahuje dovnitř. Takže ten ventil bych vyzkoušel nainstalovat k umyvadlu, je to jediné místo, kde je přístupná trubka, cca 15cm. Myslíte, že by to mohlo mít požadovaný efekt?

Jinak s tím, že to může být i ve věcech jste mě nepotěšil. Trochu jsem doufal, že mi tuto myšlenku někdo vyvrátí.

V odpadním potrubí vzniká spíše podtlak po spláchnutí WC, jak Tvého, případně i z jiného patra a jelikož není dostatečná možnost přisátí vzduchu z odvětrávacího potrubí stoupačky a dojde k odsátí vody ze sifonu sprchového koutu a pak k průniku "ozónu" z odpadního potrubí. Nebo je, jak píšeš, napojeno odpadní potrubí od sifonu sprchového koutu za odpad z Tvého WC a může toto, po spláchnutí Tvého WC nastat rovněž. Přisávání u umyvadla přes klapku by bylo reálně možné v případě, že jsou obě potrubí (sprcha i umyvadlo) zapojeny za WC ve směru k nim. Ale bylo by nutné, aby klapka přisávání byla lehce otevíratelná tím podtlakem a zajistila dřívější otevření, než by podtlak vyvolal vysátí vody ze sifonu sprchy.
Já osobně jsem realizoval takovýto přisávací ventil, do stoupačky odpadního potrubí, na půdě našeho RD. Zhotovil jsem jej pomocí plastové trubky ve tvaru obráceného U, u níž jsem uzavřel jednu spodní stranu těsným víčkem z PVC, s přesným kruhovým otvorem a nad něj umístil malý hladký lehčí gumový balonek o průměru cca 3-4 cm (koupený ve "Sportu"). Druhou spodní stranu jsem pak napojil na výstupní odpadní potrubí. Balonek je přiměřeně lehký, ale dostatečně otvor těsní a v případě vzniku podtlaku se nasaje nahoru a nadzvedne a otevře přístup vzduchu. Poté opět přístup uzavře.
Jestli by něco takového šlo provést u toho umyvadla, musíš posoudit sám podle situace.
Jinak je možno odzkoušet, zda jde o vznik podtlaku i u umyvadla, po odšroubování spodního uzávěru sifonu u umyvadla (pokud je možné) a vyzkoušet rovněž fólií, při ucpání odtoku umyvadla špuntem, zda tu dochází při spláchnutí WC rovněž k nasávání.

Rozumím a vyzkouším. Ventil už mám pořízeny, pracuje na podobném primitivním principu, kdy se lehká gumová membrána zvedá, nicméně je to na trubku pětku a já mám zřejmě čtyři, takže ještě musím vyřešit převodník. Bohužel špunty doma nemám, ale nějak zkusím opět vyzkoušet ten podtlak u umývadla a sprchy, jinak dle všeho je oboje propojené.

Jedine skontrolovať a silikónom utesniť spoje odpadného potrubie pred sifónmi. Stačí mikroskopická diera, netesnosť a komínový efekt zasmradí celý byt.

Tiež skontroluj, či po spláchnutí alebo spláchnutí vody z horných podlaží padajúci vodný stĺpec nevycucne (nestrhne) so sebou hladinu vody v tvojich sifónoch, čím sa zníži hladina v kolene sifónu do tej miery, že smrad voľne ťahá do tvojho bytu cez sifón do doby, než nedoplníš vodu v sifóne (dresu, sprchy, WC).

Toto sa obvykle stáva ak padá spolu s vodou tučká kláda hovna ako špalek, pričom iná partaj ako bonus vypúšťa vodu z pračky, vane apd. Vodný stĺpec sa "nerozbije" na kvapky ale postupuje plným priemerom v potrubí čím za sebou vytvorí podtlak v prípade, ak je fušersky neodvetraná "zablendovaná" stupačka s vývodom nad strechu, do vetračky.

Kontrolu a utěsnění potrubí jsem dělal jako první hned na začátku, jsem rád tedy, že ne zbytečně a zkontroluji ještě jednou. Jinak dle mě by to skutečně mohl být ten podtlak, dnes jsem slyšel na wc že v potrubí teče hodně vody a pak mi zabublal sifon ve sprše, takže přece jen zkusím asi nainstalovat ten přisávací ventil k umývadlu. WC před výměnou takový problém nemělo a údajně nemělo ani manžetu, smrdělo jen jednou a to když se skutečně přepad dostal pod úroveň. Takže "problém" toho nového WC zřejmě bude, že je už kvalitně utěsněné a zřejmě mi bude vytahovat vodu ze sifonu z koupelny, jelikož v baráku asi prisávání, ani vyrovnávací trubka nebude.

Dřez a výpusť pračky takový problém nemají, bude to sváděné asi jinam, bohužel do rozvodů nevidím a fušersky je udělané vše v tom bytě.

Jestli zabublal sifon ve sprše, je přicpané potrubí někde pod tebou. Nevím, jestli je to starý barák s litinou, nebo novější plast, ale v tom případě bych nechal "profouknout" odbornou firmou odpad ve sklepě do kanalizace. Přijedou s auťákem a proženou tam tlak. Jinak přetlak v odpadu nemůže vzniknout, protože je na střeše potrubí otevřené k odvětrání.

K tomu ucpání dochází také po rekonstrukci, kdy se staré skoro ucpané potrubí vymění za plast, ale neprotáhne se odpad do kanalizace, takže všechno rychle steče dolů a tam se to zabrzdí a má tendenci vytékat spodním partajím do vany atd.

Musíš buď ve sklepě najít čistící kus a tam ho otevřít (pokud to budeš dělat zavři do celého baráku vodu a donuť všechny spláchnout záchod, ať to nemáš na sobě). Nebo najdi před domem kanál na splaškovou kanalizaci od vašeho domu. Pokud to nenajdeš, zajdi na vodohospodářskou společnost a tam mají mapy kanalizací. Pokud kanál nalezneš nech někoho v bytě vylít kbelík obarvené vody (vápno, barvy na vajíčka nebo na malování, hypermangan) a pozoruj jak obarvená voda bude vytékat. Dle rychlosti poznáš kde je to může být přicpané. Pokud máš nejnižší byt v domě tak to vřele doporučuji zjistit, jelikož budeš ten komu potečou sračky ze záchoda do bytu. Jak napsal Kyncl většinou se vysaje voda ze sifonu, při částečně ucpaném potrubí a pak to přes sifon smrdí do bytu (je to takové varování před větším neštěstím).

Tímto akorát potvrzujete, co se mi jednou stalo. Bylo to asi v dubnu loňského roku, generální úklid bytu, vše v pořádku, odešel jsem na fesťák, celý den byt nevyužívaný, ráno na druhý den po prvním spláchnutí se mísa naplnila "sračkami". Nešlo se toho zbavit. Jediné co mě napadlo bylo nalít litry vařící vody do mísy, povolilo to, nicméně strávit den v bytě s uvařenými "ho*ny" byl jeden z těch nejhorších zážitků v mém životě. Asi tedy nemá smysl tento problém řešit sám, ale povolat někoho. Pokud mi to ještě někdo potvrdí, asi bych to uzavřel jako vyřešené. Děkuji pánové

Ve starém domě je odpad ve sklepě jistě v litině, ani při rekonstrukci stoupaček nikdo nemění zabetonované roury pod podlahou sklepa. Pokud se nedělal proplach (a dokud nedojde k průseru, není k tomu důvod), je přicpání po těch letech prakticky jisté.
Čištění zajišťují Pražské vodovody a kanalizace, jsou na to vybavené.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru