Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak lokalizovat kudy protahuje odpad?

Zdravím všechny kutily,

cca dva měsíce zpět mi byla v nájemním bytě měněna toaleta. Ihned po výměně po každém spláchnutí protáhnul do bytu vzduch z odpadu a to tak, že ráno, po prvním spláchnutí se v bytě nedalo vydržet a bylo mi až na zvracení (můj byt je v přízemí). Toaletu jsem utěsnil u podlahy silikonem a problém byl z větší části vyřešen, průtah byl stále znatelný, ale ne v měřítku jako předtím, zřejmě dále vzduch procházel skrze plovoucí podlahu, která na toaletě byla.

V druhé fázi rekonstrukce mi byla dělaná i nová podlaha, kachličky, záchod šel díky tomu zase pryč, nasazená manžeta údajně byla v pořádku.

Nicméně, po té, co jsem se vrátil z několika týdenní zahraniční pracovní cesty, jsem si dal v koupelně sprchu a najednou se z odpadu vyvalil opět stejný silný závan, to pak ještě jednou. Teď už se to neopakuje, avšak několikrát denně mám pocit, že stejně něco málo ucítím, jakoby lehký pár vteřinový závan a když začnu chodit po bytě, nejsem schopen identifikovat odkud to jde a hlavně, jestli to stále cítím. Zjistil jsem, že se zápach nejvíce drží u země, ale jakmile se mi jednou dostane do nosu, už jej nikde nejsem schopen lokalizovat.

Je tedy nějaká možnost, jak zjistit odkud to jde a zda vůbec? Není možné, že se to drží ve zdech a nábytku, sedačce, posteli, atp.? Na druhou fázi opravy jsem čekal měsíc, takže se v podstatě denně byt plnil fekálním zápachem.

Předem děkuji za případné nápady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jedine skontrolovať a silikónom utesniť spoje odpadného potrubie pred sifónmi. Stačí mikroskopická d…
Nuda 30.01.2019 16:54
Nuda
Kontrolu a utěsnění potrubí jsem dělal jako první hned na začátku, jsem rád tedy, že ne zbytečně a z…
Davidos 30.01.2019 17:13
Davidos
Jestli zabublal sifon ve sprše, je přicpané potrubí někde pod tebou. Nevím, jestli je to starý barák…
Kyncl 30.01.2019 17:30
Kyncl
Je to asi staletý barák a potrubí možná bude po rekonstrukci, v mém bytě určitě, mám vše v plastu. B…
Davidos 30.01.2019 17:57
Davidos
Ve starém domě je odpad ve sklepě jistě v litině, ani při rekonstrukci stoupaček nikdo nemění zabeto… nový
Kyncl 31.01.2019 09:43
Kyncl
Skontroluj odvzdušnenie potrubia na streche, kde by malo vyustovat. nový
jimbim 31.01.2019 12:17
jimbim
Na střechu mě nikdo nepustí, je sedlová a možná se vstupem z podkrovních bytů. Nicméně tento problém… nový
Davidos 31.01.2019 17:14
Davidos
Na střechu mě nikdo nepustí Ten dům snad někomu patří a po dohodě s ním by to jít mělo. Jinak ať si… poslední
čumil old 01.02.2019 14:36
čumil old

Jedine skontrolovať a silikónom utesniť spoje odpadného potrubie pred sifónmi. Stačí mikroskopická diera, netesnosť a komínový efekt zasmradí celý byt.

Tiež skontroluj, či po spláchnutí alebo spláchnutí vody z horných podlaží padajúci vodný stĺpec nevycucne (nestrhne) so sebou hladinu vody v tvojich sifónoch, čím sa zníži hladina v kolene sifónu do tej miery, že smrad voľne ťahá do tvojho bytu cez sifón do doby, než nedoplníš vodu v sifóne (dresu, sprchy, WC).

Toto sa obvykle stáva ak padá spolu s vodou tučká kláda hovna ako špalek, pričom iná partaj ako bonus vypúšťa vodu z pračky, vane apd. Vodný stĺpec sa "nerozbije" na kvapky ale postupuje plným priemerom v potrubí čím za sebou vytvorí podtlak v prípade, ak je fušersky neodvetraná "zablendovaná" stupačka s vývodom nad strechu, do vetračky.

Kontrolu a utěsnění potrubí jsem dělal jako první hned na začátku, jsem rád tedy, že ne zbytečně a zkontroluji ještě jednou. Jinak dle mě by to skutečně mohl být ten podtlak, dnes jsem slyšel na wc že v potrubí teče hodně vody a pak mi zabublal sifon ve sprše, takže přece jen zkusím asi nainstalovat ten přisávací ventil k umývadlu. WC před výměnou takový problém nemělo a údajně nemělo ani manžetu, smrdělo jen jednou a to když se skutečně přepad dostal pod úroveň. Takže "problém" toho nového WC zřejmě bude, že je už kvalitně utěsněné a zřejmě mi bude vytahovat vodu ze sifonu z koupelny, jelikož v baráku asi prisávání, ani vyrovnávací trubka nebude.

Dřez a výpusť pračky takový problém nemají, bude to sváděné asi jinam, bohužel do rozvodů nevidím a fušersky je udělané vše v tom bytě.

Jestli zabublal sifon ve sprše, je přicpané potrubí někde pod tebou. Nevím, jestli je to starý barák s litinou, nebo novější plast, ale v tom případě bych nechal "profouknout" odbornou firmou odpad ve sklepě do kanalizace. Přijedou s auťákem a proženou tam tlak. Jinak přetlak v odpadu nemůže vzniknout, protože je na střeše potrubí otevřené k odvětrání.

K tomu ucpání dochází také po rekonstrukci, kdy se staré skoro ucpané potrubí vymění za plast, ale neprotáhne se odpad do kanalizace, takže všechno rychle steče dolů a tam se to zabrzdí a má tendenci vytékat spodním partajím do vany atd.

Ve starém domě je odpad ve sklepě jistě v litině, ani při rekonstrukci stoupaček nikdo nemění zabetonované roury pod podlahou sklepa. Pokud se nedělal proplach (a dokud nedojde k průseru, není k tomu důvod), je přicpání po těch letech prakticky jisté.
Čištění zajišťují Pražské vodovody a kanalizace, jsou na to vybavené.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru