Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kde měří trouba teplotu?

Zdar. Mám starší sporák Mora 2218 Eco. Podle návodu jsem chtěl upéct chleba, jenže po 10-ti inutách byl spálený a to se měl péct ještě asi půl hodiny.
Tak mě napadlo změřit teplotu tímhle: p100249481
Na bokách a zadní stěně jsem naměřil rozdíl až 50 stupňů. Nahoře a dole kde jsou spirály to bylo o dost vyšší. Takže jak to reguluje?
Termostat spíná a vypíná, jenže relativně při vyšší teplotě.
Díky za info. :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tímhle teploměrem musíš měřit asi při otevřených dvířkách trouby a takové měření není relevantní. Rů…
George63 22.01.2019 22:58
George63
I když jsme letos(loni) dostali pekárnu na chleba, zůstanu u svých hrncových bouráků :-) .Práce mini…
iconek 23.01.2019 06:14
iconek
Toža recept a postup jak na to dáš?
Cat 13.02.2019 20:10
Cat
Zdar.Omlouvám se, nějak jsem vypadl z tohodle tématu. Peču jen obyčejný z pšeničné mouky, jednu dob… nový
iconek 14.02.2019 22:08
iconek
Za recept, aspoň za mně, díky. A navazuji. Já peču v podstatě ze shodných ingrediencí. Mouku používá… nový
George63 15.02.2019 08:43
George63
Kvasnice používáš sušené, nebo normální 42g? poslední
Cat 01.04.2019 18:56
Cat

Tímhle teploměrem musíš měřit asi při otevřených dvířkách trouby a takové měření není relevantní. Různé části jsou vyhřáty zejména přenosem tepla od těles. Čidlo termostatu snímá teplotu v různých místech, podle konstrukce trouby, ale udržuje teplotu v prostoru, v rámci nastavení. A prostor trouby je při uzavřených dvířkách vyhřát rovnoměrněji, než když měříš teplotu na plášti zevnitř, při dvířkách otevřených.
Relevantnější měření by bylo spíše za pomoci měření termočlánkem, přemísťovaným v různých částech trouby a při jejích zavřených dvířkách. Toto měření je možné s některými digitálními multimetry, které toto měření umožňují a termočlánek je jejich příslušenstvím (já jej, v případě potřeby používám a je to docela přesné) .
A pro to, aby teplota v troubě byla rovnoměrnější se dnes už používají i horkovzdušné trouby, které v prostoru trouby ohřátý vzduch promíchávají ventilátorem.
A v obyčejné troubě, pokud peču třeba vánočku, tak ji z počátku kryji pečícím papírem, nebo alobalem, a peču cca půl hodiny při teplotě (u naší trouby) vyšší (cca 230 st.C) a pak teplotu snížím a dopékám rovněž cca půl hodiny při teplotě nižší (cca 180-200 st.C). A ze spodní strany dávám plech výš nad dno. Ale to nastavení se musí u jednotlivé trouby vždy odzkoušet. Teplota se může i podstatně lišit od stupnice.
V současné době ale už, jak "imitaci" vánočky (nepletené), tak i chleba, peču v domácí chlebové pekárně. Je to jednoduché, jenom vše nasypu do ní a za cca 3,5 hodiny je upečeno. Bez míchání, hnětení, kynutí a rovněž hlídání pečení. Není to sice tvar vánočky, ani bochníku, ale hranatý "komisárek". Ale co se týče chuti, zatím všem chutná. :))Práce minimální a výsledek vždy dobrý. ;-)

Zdar.Omlouvám se, nějak jsem vypadl z tohodle tématu.

Peču jen obyčejný z pšeničné mouky, jednu dobu jsem se pokoušel vést kvásek, ale výsledky nebyly uspokojivé.
Tenhle obyčejný chleba peču třikrát týdně a doma spokojenost.

Půl kila hladké mouky, jedno droždí, sůl, kmín, cca 200 ml piva a 200 ml vody.Dle chuti do těsta přidal medvědí česnek, smaženou cibulku, mletý škvarky, mletý koriandr....prostě jak kdo co má rád.
Rozmíchám kvasnice s trochou vlažné vody, přidám lžičku cukru.Nechám vzejít.

Do mísy robota naleju pivo, deci vody.Nasypu mouku, sůl, kmín a ostatní ingredience.Poté i kvasnice, co vyběhly v hrnečku s tou vodou a cukrem.Hlavně jde o to vychytat, aby těsto bylo tuhší.Pokud se v míse rozlévá a neleze po háku, je v něm hodně vody.Tohle je skutečně potřeba vychytat, protože pokud je těsto řídké a je v něm hodně vody, v hrnci nevyběhne.To ale záleží na kvalitě mouky a můžu potvrdit, že se každá chová jinak.Hnětu v robotu asi 15 minut, pak přemístím do mísy vymaštěné olejem, vsunu těsto, zvrchu trochu potřu olejem aby se nelepilo k potravinářské fólii, kterou následně mísu zakryju.
Nechám kynout hodinu, pak si těsto přemístím na linku, kterou také trochu potřu olejem, aby se mi to nelepilo. Zapnu troubu s litinovým hrncem bez poklice na 230.
Těsto si na lince dvakrát přeložím, ze strany na stranu, zvrchu dolů a naopak.Stočím do bochánku a položím na pečicí papír.Nechám dokynout do doby, kdy se mi vyhřeje trouba i s hrncem.Ten pak vytáhnu ven, vložím těsto na papíru, naříznu zvrchu žiletkou, zakreju poklicí a dám do trouby na půl hodiny.
Po půl hodině pečení odeberu z hrnce poklici, stáhnu teplotu na 190 a dopékám 15 minut. pozor na popáleniny, hrnec je opravdu dost horký.

Nakonec vyklepnu chleba z hrnce, sejmu pečící papír a dám chleba vychladit na rošt nebo mřížku ke grilování z mikrovlnky.K bochníku musí jít vzduch i ze spoda, aby se nezapařil.Až chlebík trochu vychladne, přikryju utěrkou a nechám chladnout až do rána, protože pokud zakrojíš teplý chleba, střídka se ti srazí.

Recept si jinak každý upraví podle sebe, někdo má jinou troubu, jiný hrnec, jinou mouku a i na kvasnicích záleží.Někdo přidává pár kapek octa, aby byl chleba kyselejší, někdo přidá trochu jiný mouky.Je to pokus/omyl.Tři se povedou, čtvrtý ne, i když postupuješ stejně.

Tak snad jsem trochu pomohl a poradil :-)

Za recept, aspoň za mně, díky. A navazuji.
Já peču v podstatě ze shodných ingrediencí. Mouku používám "mouka hladká pšeničná na domácí chléb" Penam, kterou dokonce měli nedávno v Penny, v akci za 10,- Kč. Tak jsem si ji nakoupil 10 kg. Jinak rovněž peču z 0,5 kg mouky, ale tekutiny pouze 300 ml, 400 ml je podle mně moc. A dávám 200 ml piva + 100 ml vody (nebo mléka), případně i 300 ml podmáslí a různě kombinuji. Půl kostky droždí (Linco 47 g), malou lžičku cukru, 1,5 lžičky soli, 3-4 lžičky kmínu, 10 ml octa, 1 lžíce oleje. Jinak možno rovněž přidávat různá semínka, jemně nakrájenou cibuli a podobně, tak jak píšeš.
Do odměrné nádoby naleji kombinaci "tekutiny" (300 ml) do ní rozmíchám sůl, ocet a olej. Naleji tuto směs na do nádoby pekárny, odvážím 0,5 kg mouky z pytlíku a vsypu. Pak navrch nasypu lžičku cukru a rozdrobím půl kostky droždí. Pak zapnu na pekárně míchání (u mne program 6-"sušenky"). Promíchávám cca 2-3 minuty a případně dosypu trochu mouky, případně přileji trochu tekutiny, tak aby se těsto "válelo" v nádobě a na hácích a nelepilo se na nádobu. V případě lepení odškrábnu za chodu z nádoby silikonovou stěrkou. To vše mi trvá cca 10 minut. A pak už pouze zapnu základní program 1 (standart), nastavím váhu 0,5 kg (menší), tmavou kůrku a zapnu start. A za 3 hod 20 minut je chleba upečený. Pokud peču přes noc, tak vložím v 22.00 hod., nastavím odložení o 2 hodiny a ráno v 07.00 mohu z pekárny vyjmout hotový chleba ke snídani.
Pokud peču běžně přes den, před zahájením pečení jej shora potřu pírkem vlažnou vodou ( v noci vynechávám) a po upečení jej vyklepu teplý (ne úplně horký) na podložku a nechám na mřížce vychládnout. Dá se krájet už i když není úplně studený a zatím se mi nikdy nesrazil. Zatím byl výsledek skoro vždy shodný a vypadá tak jak jsem uvedl foto již dřív.
Tak jestli máš tu pekárnu (jak jsi psal), zkus to. Řekl bych, že je to podstatně méně práce a hlídání žádné. Pochopitelně to ale chce vyzkoušet a případně "doladit", nejsou všechny pekárny stejné. Zejména nastavení velikosti chleba (podle množství mouky) a tmavosti kůrky, což má vliv na upečení a propečení. Jinak v míchání, hnětení a kynutí velký rozdíl nebude.
A peču v ní i z vánočkového (mazancového) těsta (ingredienece na vánočku+nadrobno nasekané mandle+oříšky+rozinky) rovněž "komisárek" a je to zkrátka vánočka, pouze nepletená, ale chuťově bezvadná. Vše vložím a nasypu do pekárny současně, promíchám a peču stejně jako chleba a před zahájením pečení natřu shora rozšlehaným žloutkem. A pracnost cca 15 minut.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru