Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kde měří trouba teplotu?

Zdar.Omlouvám se, nějak jsem vypadl z tohodle tématu.

Peču jen obyčejný z pšeničné mouky, jednu dobu jsem se pokoušel vést kvásek, ale výsledky nebyly uspokojivé.
Tenhle obyčejný chleba peču třikrát týdně a doma spokojenost.

Půl kila hladké mouky, jedno droždí, sůl, kmín, cca 200 ml piva a 200 ml vody.Dle chuti do těsta přidal medvědí česnek, smaženou cibulku, mletý škvarky, mletý koriandr....prostě jak kdo co má rád.
Rozmíchám kvasnice s trochou vlažné vody, přidám lžičku cukru.Nechám vzejít.

Do mísy robota naleju pivo, deci vody.Nasypu mouku, sůl, kmín a ostatní ingredience.Poté i kvasnice, co vyběhly v hrnečku s tou vodou a cukrem.Hlavně jde o to vychytat, aby těsto bylo tuhší.Pokud se v míse rozlévá a neleze po háku, je v něm hodně vody.Tohle je skutečně potřeba vychytat, protože pokud je těsto řídké a je v něm hodně vody, v hrnci nevyběhne.To ale záleží na kvalitě mouky a můžu potvrdit, že se každá chová jinak.Hnětu v robotu asi 15 minut, pak přemístím do mísy vymaštěné olejem, vsunu těsto, zvrchu trochu potřu olejem aby se nelepilo k potravinářské fólii, kterou následně mísu zakryju.
Nechám kynout hodinu, pak si těsto přemístím na linku, kterou také trochu potřu olejem, aby se mi to nelepilo. Zapnu troubu s litinovým hrncem bez poklice na 230.
Těsto si na lince dvakrát přeložím, ze strany na stranu, zvrchu dolů a naopak.Stočím do bochánku a položím na pečicí papír.Nechám dokynout do doby, kdy se mi vyhřeje trouba i s hrncem.Ten pak vytáhnu ven, vložím těsto na papíru, naříznu zvrchu žiletkou, zakreju poklicí a dám do trouby na půl hodiny.
Po půl hodině pečení odeberu z hrnce poklici, stáhnu teplotu na 190 a dopékám 15 minut. pozor na popáleniny, hrnec je opravdu dost horký.

Nakonec vyklepnu chleba z hrnce, sejmu pečící papír a dám chleba vychladit na rošt nebo mřížku ke grilování z mikrovlnky.K bochníku musí jít vzduch i ze spoda, aby se nezapařil.Až chlebík trochu vychladne, přikryju utěrkou a nechám chladnout až do rána, protože pokud zakrojíš teplý chleba, střídka se ti srazí.

Recept si jinak každý upraví podle sebe, někdo má jinou troubu, jiný hrnec, jinou mouku a i na kvasnicích záleží.Někdo přidává pár kapek octa, aby byl chleba kyselejší, někdo přidá trochu jiný mouky.Je to pokus/omyl.Tři se povedou, čtvrtý ne, i když postupuješ stejně.

Tak snad jsem trochu pomohl a poradil :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny