Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kde měří trouba teplotu?

Za recept, aspoň za mně, díky. A navazuji.
Já peču v podstatě ze shodných ingrediencí. Mouku používám "mouka hladká pšeničná na domácí chléb" Penam, kterou dokonce měli nedávno v Penny, v akci za 10,- Kč. Tak jsem si ji nakoupil 10 kg. Jinak rovněž peču z 0,5 kg mouky, ale tekutiny pouze 300 ml, 400 ml je podle mně moc. A dávám 200 ml piva + 100 ml vody (nebo mléka), případně i 300 ml podmáslí a různě kombinuji. Půl kostky droždí (Linco 47 g), malou lžičku cukru, 1,5 lžičky soli, 3-4 lžičky kmínu, 10 ml octa, 1 lžíce oleje. Jinak možno rovněž přidávat různá semínka, jemně nakrájenou cibuli a podobně, tak jak píšeš.
Do odměrné nádoby naleji kombinaci "tekutiny" (300 ml) do ní rozmíchám sůl, ocet a olej. Naleji tuto směs na do nádoby pekárny, odvážím 0,5 kg mouky z pytlíku a vsypu. Pak navrch nasypu lžičku cukru a rozdrobím půl kostky droždí. Pak zapnu na pekárně míchání (u mne program 6-"sušenky"). Promíchávám cca 2-3 minuty a případně dosypu trochu mouky, případně přileji trochu tekutiny, tak aby se těsto "válelo" v nádobě a na hácích a nelepilo se na nádobu. V případě lepení odškrábnu za chodu z nádoby silikonovou stěrkou. To vše mi trvá cca 10 minut. A pak už pouze zapnu základní program 1 (standart), nastavím váhu 0,5 kg (menší), tmavou kůrku a zapnu start. A za 3 hod 20 minut je chleba upečený. Pokud peču přes noc, tak vložím v 22.00 hod., nastavím odložení o 2 hodiny a ráno v 07.00 mohu z pekárny vyjmout hotový chleba ke snídani.
Pokud peču běžně přes den, před zahájením pečení jej shora potřu pírkem vlažnou vodou ( v noci vynechávám) a po upečení jej vyklepu teplý (ne úplně horký) na podložku a nechám na mřížce vychládnout. Dá se krájet už i když není úplně studený a zatím se mi nikdy nesrazil. Zatím byl výsledek skoro vždy shodný a vypadá tak jak jsem uvedl foto již dřív.
Tak jestli máš tu pekárnu (jak jsi psal), zkus to. Řekl bych, že je to podstatně méně práce a hlídání žádné. Pochopitelně to ale chce vyzkoušet a případně "doladit", nejsou všechny pekárny stejné. Zejména nastavení velikosti chleba (podle množství mouky) a tmavosti kůrky, což má vliv na upečení a propečení. Jinak v míchání, hnětení a kynutí velký rozdíl nebude.
A peču v ní i z vánočkového (mazancového) těsta (ingredienece na vánočku+nadrobno nasekané mandle+oříšky+rozinky) rovněž "komisárek" a je to zkrátka vánočka, pouze nepletená, ale chuťově bezvadná. Vše vložím a nasypu do pekárny současně, promíchám a peču stejně jako chleba a před zahájením pečení natřu shora rozšlehaným žloutkem. A pracnost cca 15 minut.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny