Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Používáte (spíše vaše manželky) automatické elektrické tlakové hrnce?

Jelikož je toto poradna, snad nebudu napaden za troufalost, že rovnou radím.:-D
A teď k věci.
Před třemi roky jsem koupil manželce, do kuchyně, el.automatický tlakový hrnec AVAIR IDA. Pokud někdo neví o co jde, koukněte na Heureku, je jich dnes už v nabídce více druhů a je zde popsána funkce a popsány jejich výhody. Za mne jednoznačně výhodný, praktický a úsporný spotřebič do kuchyně.
Rada první, pro případné vlastníky ještě tohoto konkrétního staršího hrnce AVAIR IDA.
Ten pouze měl přednastavené programové časy vaření, s nemožností jejich úprav a neměl sledování uběhlého času. Což už dnes, novější, mají zřejmě všechny. Což byla určitá nevýhoda. Vše toto je dáno a řízeno procesorem.
Takže jsem na Aliexpressu, od kamarádů Číňanů, koupil kompletní elektronické vybavení i s ovládacím panelem, za cenu necelých 300,- Kč, které všechny uvedené vlastnosti už má a namontoval je do původního hrnce AVAIR IDA. Nebylo to poměrně nijak složité, šikovný bastlíř zvládne tak za cca 3 hodinky a pokud dodrží vše jak má, je to bezpečné a není to problém.
Odkaz na nové ovládání:
Sada ovládacího panelu na el.tlak.hrnec cena 280,- Kč, objednat SON-DF06
https://www.aliexpress.com/item/New-electric-pressure-cooker-Pot-Control-Panel-Kit-SON-DF05-universal-repair-panelsFree-shipping/32795932185.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.52694c4dCoKnMI
Výsledek viz přiložené foto. Přelepené štítky jsou přednastavené minuty, upravitelné tlačítky +/-.
Rada druhá, pro případné vlastníky všech těchto hrnců, i jiných typů a výrobců. Při realizaci přestavby a zjištění funkce těchto hrnců, jsem zjistil, že iniciace časování procesu vaření pod tlakem je způsobena tlakovým spinačem, který spustí, teprve po natlakování hrnce, v procesoru odečítání času, po kterém hrnec vypne vaření a přepne na přihřívání. A vzhledem k tomu, že není marné a je vhodné, občas použít tento hrnec i na vaření bez tlaku (klasické a čehokoliv), třeba pro vaření těstovin, které se pod tlakem vařit nemají (snad i nesmí), tak jsem zjistil, že by bylo výhodné i časování vaření bez tlaku, což u nich možné není. A tak jsem provedl velmi jednoduchou úpravu, doplnil jsem hrnec vestavěným rozpínacím tlačítkem, zapojeným do serie do okruhu původního tlakového spínače (okruh ovl.napětí 5V DC). Takže, pokud na panelu nastavím příslušný čas, na hrnec dám pouze silikonovou poklici (má schopnost i zabránit případnému překypění), ne tlakovou a hrnec ohřeje vodu na bod varu, pak zmáčknu vestavěné tlačítko, tak jeho zmáčknutí iniciuje odečítání nastaveného času a po jeho uběhnutí opět hrnec vypne a přepne do stavu přihřívání. Takže příklad (u nás velmi často používané) vaření těstovin. Nastavím čas na 11 minut, počkám až voda vaří, vliji lžíci oleje, 1-2 lžičky soli (podle množství vody a těstovin) vložím těstoviny, promíchám, zakryji poklicí a zmáčknu tlačítko. Po nastavených minutách hrnec vypne, dá signál ukončení vaření a těstoviny jsou uvařeny. Je pouze nutné, podle druhu těstovin (kterých je poměrně hodně) odzkoušet optimální čas pro daný, používaný druh. Ten se pohybuje od těch cca 11 do tak 13 minut. A vzhledem k tomu, že třeba my používáme omezený počet druhů, není žádný problém tuto zkušenost získat.
Takže toť zatím vše, pokud by měl někdo zájem o další podrobnosti, napište.

Předmět Autor Datum
Používám normální tlakáč na sporák a když začne syčet, kouknu na hodiny. Zabere to míň místa, dá se…
Moas 18.01.2019 06:56
Moas
Nejde mi o žádnou reklamu, pouze o rady pro ty, kteří jej už případně používají, případně o upozorně… nový
George63 18.01.2019 16:53
George63
Já když vím, že nebudu mít čas vařit, uvařím si den předem a druhý den si to ohřeju. Ohřívaný guláš… nový
Moas 19.01.2019 20:11
Moas
Právě guláše různého typu (včetně segedínského), perkelty a dušená masa, jsou z tohodle hrnce jedna… poslední
George63 20.01.2019 09:36
George63
Mohl bych taky bručet, že mám časovač na indukci, ale tyhle hrnce mne zaujaly už před časem a nemusí…
kejki 18.01.2019 11:13
kejki
Co se týče těstovin, ty se pod tlakem vařit i dle výrobců, nesmí. Ale jinak je možno hrnec používat… nový
George63 18.01.2019 17:08
George63
Na těstoviny to moc přínos nemá.Musí se počkat,až začne voda vařit,pak tam přidat sůl,olej a těstovi… nový
Karel04 18.01.2019 16:22
Karel04
S vložením máš pravdu. Ale hlídat to nemusíš, po nastaveném čase hrnec upozorní pípáním a vypne. Poc… nový
George63 18.01.2019 17:19
George63
Dnes mně ještě napadlo, co se týče rady první a výměny toho ovládacího systému u starších hrnců AVAI… nový
George63 19.01.2019 08:32
George63
Nevím jak kdo, ale já bych cokoli podobného nikdy nenechal v provozu když nejsem doma. nový
jirka44 19.01.2019 08:34
jirka44
Jak se říká "kdo se bojí, nesmí do lesa". To by jsi pak musel hlídat veškerá automatická zařízení. T… nový
George63 19.01.2019 10:49
George63
K tomu sporáku si stačí koupit detektor kouře za pár korun.Už mi to taky párkrát pomohlo,když jsem z… nový
Karel04 19.01.2019 12:38
Karel04
No vidíš.;-) Ale kdyby jsi šel ven a detektor neslyšel (což byl příklad mé manželky), tak máš rovněž… nový
George63 19.01.2019 13:59
George63
Tak já určitě nechci oponovat a někomu kritizovat a rozmlouvat ten hrnec,je to určitě dobrá věc.Jen… nový
Karel04 19.01.2019 15:12
Karel04
Jasné pokud vaříš na plynu, je to o něčem jiném. Ale loni jsme koupili, po našich zkušenostech, tenh… nový
George63 19.01.2019 19:12
George63

Používám normální tlakáč na sporák a když začne syčet, kouknu na hodiny. Zabere to míň místa, dá se to mýt v myčce a když se chcu podívat dovnitř, můžu to strčit pod kohoutek se studenou vodou.

Nejde mi o žádnou reklamu, pouze o rady pro ty, kteří jej už případně používají, případně o upozornění ostatních o co jde. Do doby než jsme jej koupili, také jsme používali normální tlakáče. Ale u tohoto, kde je možnost přímého nastavení času (na základě snadno získaných zkušeností - doba vaření není závislá na množství potraviny, pouze na druhu). Takže ráno připravím a nastavím - brambory, rýži nastavím 5 minut, vepřové plátky 15 minut, hovězí guláš 25 minut a.t.d. pak mohu i třeba odložit vaření až na 11.30 a jedu do města. Ve 12.00 přijedu a je uvařeno. Pokud přijedu v 15.00, je stále teplé, hrnec stále přihřívá kolem 60-70 st.C. A co je také velká výhoda, neupouští žádnou páru, není nutno regulovat a je bezpečnější než klasický.
Místo sice zabírá, ale vlastní hrnec umyješ v myčce rovněž, je vyjímací. Pokud chci (ale většinou není potřeba) zkontrolovat obsah hrnce, ohřev vypnu, vezmu mokrou utěrku a položím ji na poklici a za chvilku je možno poklici sejmout. Ale nechci nikoho přesvědčovat, je to na každém.
Nakonec, že to není jen můj názor viz reference:
https://elektricke-hrnce.heureka.cz/avair-ella-lux/recenze/#section

Já když vím, že nebudu mít čas vařit, uvařím si den předem a druhý den si to ohřeju. Ohřívaný guláš je stejně lepší. :-p

Teď vážně - vypadá to jako velmi dobrý pomocník do kuchyně, já jsem ale stará konzerva, u vaření chci být a chci v ten okamžik velet kuchyni s vařečkou v ruce. Apoň někdy mám pocit, že doma velím já... :D

Právě guláše různého typu (včetně segedínského), perkelty a dušená masa, jsou z tohodle hrnce jedna báseň a dají minimálně práce a jde o práci maximálně na půl hodinky. O ostatní už se hrnec postará sám.
No, já jsem taky hodně stará konzerva, vařím rád, ale jak říkám i manželce, nerad "stepuju" u sporáku. A tak, když jí se někdy nechce a dovolí mi abych vařil :-p, tak je tohle pro mne výtečné zařízení. I při tom oblíbeném vaření dokážu dělat i jiné činnosti a tak nemám pocit zbytečně ztraceného času hlídáním hrnců. A třeba, i k tomu guláši, upeču ještě v chlebové pekárně čerstvý domácí chleba, což je něco podobného. A dokáži, souběžně s tím, opravit třeba pračku, vyřídit korespondenci na netu a nebo zajet na nákup. A nemůže se mi stát, že něco připálím, nebo mi něco přeteče z hrnce.
A manželka už dnes rovněž převzala ode mně tuto "filozofii" a v kuchyni není celé dopoledne, jak tomu dříve bývalo. Nachystá vše do hrnce, což jí trvá cca 15-30 minut, pak jej zapne a načasuje a jde si pokecat se sousedkou, žehlit, případně číst a hrnec už vše uvaří a pohlídá. Před polednem akorát maso zahustí, vydělá, dá do hrnce brambory, které jsou za cca 20 minut uvařené a opět bez hlídání a hotovo.
V poledne je "bezpečně" uvařeno a výsledek je vždy perfektní. :-D
P.S. Jak tak koukám, tak bych toho "dýlera", na tyhle hrnce, opravdu mohl dělat, co toho nažvaním.
:-D:-D:-D:puff:

Mohl bych taky bručet, že mám časovač na indukci, ale tyhle hrnce mne zaujaly už před časem a nemusí to být špatné. U těstovin je problém, že pění a zalepí přetlakovou pojistku a bez pšoukání může hrnec prasknout. (Tedy elipsa, bajonet vystřelí snad gumu)

Co se týče těstovin, ty se pod tlakem vařit i dle výrobců, nesmí. Ale jinak je možno hrnec používat na běžné vaření a vaření těstovin, jako normální hrnec na plotně, bez tlakové poklice, ale je nutno si čas pohlídat jako u normálního hrnce. V tom případě používáme silikonovou poklici, která má schopnost zamezit překypění čehokoliv.
A k tomu se právě vztahuje ta má jedna rada, kdy se jednoduše doplní to tlačítko, a pak je, po rozehřátí vody do varu a vsypání těstovin, možno i u vaření bez tlaku, načasovat dobu vaření. A je to výhodné a i mi již nevaříme těstoviny jinak.
Viz původní text a fotky.
Jinak vaření a dušení pod tlakem je lépe a vícekrát zabezpečeno, než u klasického papiňáku. Viz popis u těchto hrnců v odkaze na Heuréce.

Na těstoviny to moc přínos nemá.Musí se počkat,až začne voda vařit,pak tam přidat sůl,olej a těstoviny.A pak to hlídat,protože když se hned po určené době nescedí a zůstanou v té vařící vodě dlouho,tak se stejně rozvaří a osliznou.Čili nějaké vypnutí hrnce nepomůže a to stejné zastane obyč.hrnec na sporáku a kuchyňská minutka.

S vložením máš pravdu. Ale hlídat to nemusíš, po nastaveném čase hrnec upozorní pípáním a vypne. Pochopitelně ale není možné je tam nechat zbytečně déle, s tím opět souhlasím. Ale pokud třeba nutně odejdeš a zapomeneš (nebo manželka se někde "zapovídá" ;-)), nic se neděje, určitě se nerozvaří, nebo nevyvaří voda tak, jako by to bylo v případě obyčejného vaření. Což se může, nebo nemusí stát, to už je na každém.:-D

Dnes mně ještě napadlo, co se týče rady první a výměny toho ovládacího systému u starších hrnců AVAIR IDA, za systém dodaný z Číny (viz odkaz), který je jinak perfektní, že si nějaký "vykuk" Číňánek asi chtěl udělat srandu a tak, v koncovém stupni spínání na silové desce, otočil tranzistor označený Q1, který spíná relé ohřevu (prohodil kolektor a emitor). Je to i vidět na desce, kde je "bříško" tranzistoru nakresleno správně, ale tranzistor je namontován obráceně. Přišel jsem na to při odzkoušení před vlastní montáží a způsobovalo to, že výstup byl zapojen stále (hrnec by vařil "furt", což by byl poměrně velký prů...švih). Takže, pokud by někdo realizoval tuto úpravu, dejte si na toto pozor. Já na to výrobce e-mailem upozornil a tak jsem zvědav. Mám objednáno ještě jedno na druhý hrnec (který mám na chatě) a mělo by dojít za cca 14 dní. Jsem zvědav, zda to bude mít stejnou závadu. ;-)

Jak se říká "kdo se bojí, nesmí do lesa". To by jsi pak musel hlídat veškerá automatická zařízení. Třeba takový plynový kotel nebo bojler, elektrické konvertory na topení a el. bojlery a podobně.
A více průšvihů a případných požárů bylo, když někdo něco vařil, nebo smažil a odběhl od obyčejného sporáku a pak na to zapomněl.
Což se, mimochodem, stalo i před cca rokem mé manželce, když smažila cibulku, odběhla pro petržel na zahrádku a zakecala se se sousedkou - výsledek vyhořelá digestoř a světlo podlinka a pořádně vyčouzená kuchyň plná sazí. 3-[
A u tohoto je nebezpečí podobného určitě menší. Technika selhat sice může, ale člověk selhává vetšinou podstatně častěji.

No vidíš.;-) Ale kdyby jsi šel ven a detektor neslyšel (což byl příklad mé manželky), tak máš rovněž "vyděláno". On ti detektor nic nevypne.
A ne zbytečně se již dnes dělává časování u moderní elektrické trouby, případně i u některých elektrických sporáků-plotýnek, aby bylo možno délku vaření, z těchto důvodů, v případě potřeby, omezit.
A to tento hrnec rovněž, mimo navíc rychlého a bezpečného vaření, zajišťuje. Po nastaveném čase signalizuje, přepne na přihřívání (cca +/- 70 st.C) a nic se neděje.
Ono je hodně věcí propagovaných do kuchyně, ale tenhle hrnec je opravdu praktický a pokud jej máš, je denodenně používaný.
Ale už opravdu končím, vypadá to, že jsem nějaký "dýler". A to opravdu nejsem a je to věc každého a ani mi o tohle nešlo.
Otázka byla položena takto, aby bylo možno poradit těm, kteří tyto hrnce případně již používají.

Tak já určitě nechci oponovat a někomu kritizovat a rozmlouvat ten hrnec,je to určitě dobrá věc.Jen příklad s těstovinami nebyl ten ideální kvůli nutné přítomnosti a obsluze.Jinak je to jistě přínos a úspora času.A k tomu sporáku-mám plynové hořáky,tam toho moc zregulovat nemůžu,buď to hlídám s použitím nějaké minutky nebo to spálím.Ven z bytu přitom nikdy nechodím.Trouba je elektrická,tam programované vypnutí používám taky.

Jasné pokud vaříš na plynu, je to o něčem jiném. Ale loni jsme koupili, po našich zkušenostech, tenhle hrnec, rovněž do domácnosti dceři, která má také plynový sporák a můžu Ti říct, že právě z uvedených důvodů (rychlosti a nepotřebě hlídání a i s možností načasování odložení a stálému přihřívání) jej používá každý den. Vaří pro sebe a pro manžela každý den (oba OSVČ a stále v pohybu) a tak se jí to velice hodí. A vzhledem k tomu, že vaří hlavní jídlo (maso + zelenina v různé úpravě) a rovněž přílohy (brambory, rýži), uvažuje i o zakoupení druhého. Vše nachystá když je čas, načasuje a v poledne je uvařeno a vše je stále teplé i když přijdou kdykoliv. Na plynu pak dělá už většinou pouze "rychlovky" na pánvi. Je možná rozdíl v ceně vaření na plynu a na elektrice, ale tyhle výhody jí, i za tu cenu, stojí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru