Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Čím topit (kotel Dakon)? Dřevo, dřev. brikety, uhlí, uhel. brikety? Vaše zkušenosti?

Přeji pěkný večer všem a zároveň štastný nový rok :puff::beer:
Od začátku podzima řeším jednu poměrně důležitou věc. Čím topit ve starém kotli Dakon 14? Nyní trávíme první zimu v našem novém domku (30 let) a já stále řeším čím topit. Začal jsem uhlím, nejdříve jsem vzal to levnější (kormořanské) a byl to děs. Hromada popela, nechtělo to vůbec hořet, všude smrad... Tak jsem přešel na dražší (ledvické) bavíme se o ořechu 1, hořelo lépe, méně smradu, popela stále hromada. Zkusil jsem tedy dřevěné brikety z tvrdého dřeva kombinovat se dřevem (měkké, tvrdé - suché) a paráda. Výhřevnost super, žádný bordel a popela nula nula prd a ještě ho můžu sypat na kompost, ALE nevydrží do rána, ani když jsem koupil drahé kůrové brikety.
Takže se ptám.. Čím topíte? Teď chci kupovat uhelné brikety rekord 4 a bojím se že mě opět zklamou. Zatím nejlepší zkušenosti mám se dřevem, ale spotřeba je vysoká a tudíž to docela leze do peněz. Co ty uhelné brikety? Jak se s tím topí (výhřevnost / spotřeba / popel), je to lepší než klasické uhlí? Přemýšlím i o černém uhlí. Proč je tak drahé? Vyplatí se to? Opět výhřevnost / spotřeba / popel...?

Případná rada pro někoho kdo také testuje: zkoušel jsem brikety ze pšenice, kmínu, ječmene, slunečnice.... Smrdí to, čoudí to, nehřeje to! Popela jednou tolik co z uhlí, kašlete na to - vyhozené peníze.

Předem děkuji za jakoukoliv radu / zkušenost.
Vítek.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mám Dakon 24 již 30 let (nyní již 3 či 4 v pořadí nyní třída 3 ). Uhlí jsem zkoušel jen první rok. O…
nerady 05.01.2019 18:39
nerady
Přesně tuhle informaci jsem potřeboval. Máme pravděpodobně stejný typ kotle s tím rozdílem, že já má…
Topení 06.01.2019 03:22
Topení
Nevím zda jsou Rekord 4 ale jsou to ovály o síle 4,5 cm, šířce 7,5 cm a délce cca 10 cm a je na nich…
nerady 06.01.2019 10:37
nerady
Tak to budou ty čtyřky. Ty které jsem našel na netu na sobě mají vyražený nápis REKORD nebo obrácené…
Topení 06.01.2019 18:35
Topení
V té době jsem nepracoval v místě bydliště a jelikož násypka kotle se směrem k ohništi nerozšiřuje t… nový
nerady 06.01.2019 19:25
nerady
Děkuji, doufal jsem, že popíšete především rozdíli, které jste v rozdílném palivu pocítil. Tedy v če… nový
Topení 06.01.2019 22:32
Topení
Jen taková úvaha, v čem mohou být uhelné brikety lepší, než uhlí. Lépe se s nimi manipuluje, zejména… nový
Zerozero 07.01.2019 13:20
Zerozero
@ kecal, kap.dabač: i vám děkuji za odpověď. Manuál ke kotli nemám, nicméně se jedná o klasický star…
Topení 06.01.2019 03:58
Topení
Pane bože. Černý ne. Je to kotel na hnědé uhlí. Propálil byste ho. Topíte dobře. Po 3 letech experim… nový
Kiksfix 07.01.2019 21:48
Kiksfix
Na noc mezi ty brikety zamíchejte trošku uhlí. Ale není nic jednoduššího,než ráno zatopit. Nasypu br… nový
Kiksfix 07.01.2019 21:37
Kiksfix
Hezký pátek všem, jen malé shrnutí... Nakonec jsem se rozhodl koupit uhelné brikety, zatím jen 5q na… poslední
Topení 11.01.2019 17:40
Topení

Mám Dakon 24 již 30 let (nyní již 3 či 4 v pořadí nyní třída 3 ). Uhlí jsem zkoušel jen první rok. Od roku 1989 topím uhelnými briketami. Dříve české výroby nyní dovoz z NSR. Brikety ti určitě vydrží bez problémů do rána. Topím tak, že vysypu do násypky kýbl briket a nechám otevřený přístup vzduchu naplno (pootevřená dvířka), cca po hodině když 3/4 briket hoří a teplota vody je cca 65 stupňů tak dvířka zavřu, srazím šprajclé brikety v násypce a nechám pootevřenou klapku cca cca4-5mm. Mám samotíž (bez čerpedla), a v domě mám stropy vysoké 3,55m. Přikládám 3x denně (ráno, odpoledne a na noc).Vytápím plochu cca 130 čtverečních metrů, podsklepeného přízemního bytu. Komín je cca 10 m vysoký o průřezu 40x40cm. Dům je z roku 1870 bez zateplení. Dům má ve sklepě kombinované zdivo kámen - cihla (mezi tím je zásyp stavebním rumem), což působí jako knot a mám problémy s vlhkostí (poslední léta se díky suchu zmenšují). Dům je nezateplený (podřezání kombinovaného zdiva je problém) a zateplení by pouze udělalo větší problém s vlhkostí. Pokud jsou větší mrazy tak dávám 4 kýble briket. Ještě poznámka: každá várka briket má trochu jiné vlastnosti a ze třech kbelíků briket mám 1/2 kýble popela. Ročně protopím cca 65q briket.

Přesně tuhle informaci jsem potřeboval. Máme pravděpodobně stejný typ kotle s tím rozdílem, že já mám starší, teď jsem přišel z kotelny a zjistil, že mám také Dakon 24, nikoliv 14 r.v. 1986. Jak jsem již psal, momentálně topím dřev. briketami, které již dochází a proto řeším další palivo a případné jiné možnosti topení. Uhel. brikety mi připadají jako vhodná alternativa a vy jste mě v tom pouze ujistil. Jen se zeptám jaké brikety používáte? Také rekord 4?
Vytápím přibližně stejnou plochu, také na samotíž bez čerpadla. To zapínám pouze když chci vytápět i sklep (obytný sklep) nebo když jedu přes elektrokotel, který využívám minimálně. Dům je zateplen, letos budu dávat nová okna.
Děkuji za odpověď, velice mi pomohla.

Nevím zda jsou Rekord 4 ale jsou to ovály o síle 4,5 cm, šířce 7,5 cm a délce cca 10 cm a je na nich písmeno "U". Dělají se ještě menší ty se tak v násypce nešprajcují. Ještě poznámka - na koks tento kotel není stavěný.

Tak to budou ty čtyřky. Ty které jsem našel na netu na sobě mají vyražený nápis REKORD nebo obrácené L viz. odkaz: uhli.php, ale myslím si, že půjde o totéž. Ještě se zeptám. Z jakého důvodu jste přešel z klasického uhlí (předpokládám ořech 1) na brikety? Byla to nižší výhřevnost uhlí, výdrž či mnoho popela? Nebo se vám s tím prostě netopilo dobře? Děkuji

V té době jsem nepracoval v místě bydliště a jelikož násypka kotle se směrem k ohništi nerozšiřuje tak byl problém s ucpáním násypky. Dalším problémem bylo získání briket (psal se rok 1988 a na uhlí ti musel být vystaven papír). Jelikož můj byt byl přestavěn z nebytového prostoru bez souhlasu MNV (Městský národní výbor), dostal jsem uhelku jen na 20 q uhlí. Zbytek uhlí, který jsem potřeboval, jsem platil vlastnímu podniku, pro který jsem uhlí objednával v desítkách tun pro dvě uhelné kotelny. V roce 1989 se situace změnila a první kdo se u nás privatizoval byly uhlíři. S uhlím je totiž problém, že pokaždé je dost velký rozdíl v kvalitě (už jsem to tady v poradně psal v nějakém jiném dotazu).

Děkuji, doufal jsem, že popíšete především rozdíli, které jste v rozdílném palivu pocítil. Tedy v čem jsou podle vás brikety lepší než klasické uhlí? Předpokládám vyšší výhřevnost, možná i délku hoření, ale mohu se mýlit. V opačném případě, kdy by paliva byla více než podobná, tak proč kupovat dražší brikety? V dnešní době uhlí seženete všude v téměř neomezeném množství :-). Jen technický dotaz, předpokládám, že brikety budou na úplně jiné úrovni než klasické uhlí, nebo v to alespoň věřím...

Jen taková úvaha, v čem mohou být uhelné brikety lepší, než uhlí.
Lépe se s nimi manipuluje, zejména při topení v malých lokálních kamnech. Snadno se berou jednotlivě do ruky a nepráší, jako nasýpání uhlí lopatkou.
Netvoří v topeništi hrubé kusy popela a popel snadno propadá roštem, protože uhlí je před slisováním prachové.
Výhodou, ale pro výrobce je, že se dá dost draze prodat jinak neprodejné velké množství uhelného prachu, které vzniká při těžbě a manipulaci s uhlím. Také se umele uhlí, které velikostí kousků už nevyhoví ani ořechu tř. 2.
Tento materiál by sice bylo možno použít přímo v elektrárnách, ale bylo by to škoda, je to z kvalitnějšího uhlí, jaké se například prodává domácnostem. Energetické uhlí pro elektrárny je méně kvalitní.
Co se týče výhřevnosti, tak se dá předpokládat, že výhřevnost nemůže být vyšší (na váhu), než uhlí ze kterého jsou vyrobeny.
Prakticky: Umele se tuna uhlí, je tuna prachu. Prach se slisuje do tuny briket. V tuně briket je tuna uhlí.
Rozdíl ve výhřevnosti je dán podle toho z jakého uhlí jsou vyrobeny a s jakým uhlím srovnány.
Pokud by se srovnala výhřevnost briket s uhlím ze stejného lomu, musí být téměř stejná.
Možná vyšší výhřevnost briket, může být způsobená například vlhkostí, která je nižší než u uhlí, brikety se musí skladovat v suchu.
Myslím si, že topit briketami v kotli úsředního topení je škoda. Na takové topení je už vyzkoušeno že nejlépe ekonomicky vychází tzv. kotlová směs, která je tvořena směsí ořechu 2 a kostky. V kotlích se spodním odhoříváním celkem dobře hoří a přítomné větší kusy udrží oheň déle.
Ale je to jen moje úvaha, někdo může mít skušenosti jiné. 8-)

@ kecal, kap.dabač: i vám děkuji za odpověď.
Manuál ke kotli nemám, nicméně se jedná o klasický starý kotel Dakon 24, r.v. 1986, který snad každý známe :-). V tomto a podobných kotlích topím už od pubertálních let jak u rodičů, tak i prarodičů. Dovolím si tedy tvrdit že s topením už mám nějaké zkušenosti, ale v žádném případě netvrdím že umím topit. Kotel i komín mám vyčištěný v tom bych problém neviděl, problém není ani v hoření. Krásné mi tam hoří jak uhlí, tak dřevo, včetně briket i těch bio pšeničných a třeba i papírových. Já pouze řeším čím topit, aby to bylo pokud možno levné a mělo to ten správný efekt. Tzn. velké teplo, malá spotřeba, dlouhá výdrž, málo popela :-D. Ne vážně... Zjistil jsem že z uhlí budeme se bavit o ledvickém je hodně popela, smradu a bordelu, ale krásně a poměrně dlouho hoří a není drahé. Dřevo a dřevěné brikety z tvrdého dřeva, které jsem sehnal za dobře (už dochází) hoří krásně. Popela minimum, výhřevnost vysoká, ale o polovinu nižší výdrž, tudíž vyšší spotřeba. Takže nyní řeším čím topit co teď koupit? Jako nejvhodnější se mi jeví uhelné brikety, ale nemám s tím výraznou zkušenost, topili jsme s nimi u rodičů pouze jednu sezónu.
Takže dotaz zní a snažil jsem se aby byl pochopitelný už ze zadání... Čím topit když vyloučím dřevěné brikety, které mě teď už vyjdou poměrně draze.. Uhlí, uhelné brikety, černé uhlí, koks nebo opět dřevo? Zajímá mě poměr cena / výhřevnost / výdrž / množštví popela. Pokud koks vydrží jednou tolik co uhelné brikety, tak do něj půjdu, nicméně o tom pochybuji.

Nějaké bližší info o kotli:
Typ: Dakon URS 24, výkon 24kW, konstr. tlak 300kPa, potr. tah 22Pa, výhřev plocha 1,5m², palivo (hn. uhlí, koks, svítiplyn, zemní plyn, r.v. 1986

Pane bože. Černý ne. Je to kotel na hnědé uhlí. Propálil byste ho. Topíte dobře. Po 3 letech experimentů topím dřevěnými briketami. Těmi malými válečky. Kupovat v létě levně. Brikety jen hnědouhelné a i ty jsou drahé jako prase do dakonu, protože se šprajcnou a pokud je postrčíte, tak se rozpadnou a vydoutnají v popelníku místo v topeništi. Jinak dakon umí stáložár. Takže zatápěcí klapku otevřít - kulička od kotle, klapku v odvodu kouře zavřít na max. A celej kotel zavřít. JInak dřevěnými briketami topím odshora. Takže spodek zavřít úplně aregulovat vzduch vrchem.

Na noc mezi ty brikety zamíchejte trošku uhlí. Ale není nic jednoduššího,než ráno zatopit. Nasypu brikety (dřevěné samozřejmě) a strčím PB hořák do roštu. Než se mi uvaří kafe, tak to hoří. Přes noc netřeba doma 30 stupňů.

Hezký pátek všem,
jen malé shrnutí... Nakonec jsem se rozhodl koupit uhelné brikety, zatím jen 5q na zkoušku. Jedná se o brikety rekord a union vel. 3 - 4, je to taková míchanice. Hned ze začátku mě velice potěšilo, že velice málo práší a tudíž je složení uhlí značně pohodlnější a bez výrazného bordelu. Co se týče výhřevnosti a výdrže, tak to je absolutní paráda. Zatopím nasypu kýbl briket a až do večera si toho nemusím všímnout, nekouří jen krásně hoří. Po devíti hodinách jsou brikety stále žhavé a kotel má 45°C. Vychází to na necelé tři kýble na 24 hodin kdy doma máme furt 22°C. Popela není mnoho, dnes jsem ho vysypával po třech dnech poprvé a naplnil jsem jeden kýbl (u dřev. briket bylo stejné množství za týden). Je to popel jemný a málo prašný oproti popelu z ořechu 1, který dělal doslova oblaka prachu. Z komína jde více dýmu jen při zatápění, ale není černý. Poté když uhel. brikety prohořívají ani není vidět, že by z komína nějaký kouř šel - podobně jako u dřev. briket.
Za mě tedy veliká spokojenost, vydrží mnohem déle než dřevěné brikety a udržuje stálou teplotu, což se dřev. briketám moc nedařilo. Další velké plus je, že kotel dokáže bez problémů obsluhovat má nastávající. Na žhavé hodí dva dřevěné puky na to kýbl uhel. briket a má na dalších minimálně osm hodin vystaráno.

Mohu tedy doporučit, zdá se mi to zatím jako nejvhodnější palivo :-) :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru