Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Čím topit (kotel Dakon)? Dřevo, dřev. brikety, uhlí, uhel. brikety? Vaše zkušenosti?

@ kecal, kap.dabač: i vám děkuji za odpověď.
Manuál ke kotli nemám, nicméně se jedná o klasický starý kotel Dakon 24, r.v. 1986, který snad každý známe :-). V tomto a podobných kotlích topím už od pubertálních let jak u rodičů, tak i prarodičů. Dovolím si tedy tvrdit že s topením už mám nějaké zkušenosti, ale v žádném případě netvrdím že umím topit. Kotel i komín mám vyčištěný v tom bych problém neviděl, problém není ani v hoření. Krásné mi tam hoří jak uhlí, tak dřevo, včetně briket i těch bio pšeničných a třeba i papírových. Já pouze řeším čím topit, aby to bylo pokud možno levné a mělo to ten správný efekt. Tzn. velké teplo, malá spotřeba, dlouhá výdrž, málo popela :-D. Ne vážně... Zjistil jsem že z uhlí budeme se bavit o ledvickém je hodně popela, smradu a bordelu, ale krásně a poměrně dlouho hoří a není drahé. Dřevo a dřevěné brikety z tvrdého dřeva, které jsem sehnal za dobře (už dochází) hoří krásně. Popela minimum, výhřevnost vysoká, ale o polovinu nižší výdrž, tudíž vyšší spotřeba. Takže nyní řeším čím topit co teď koupit? Jako nejvhodnější se mi jeví uhelné brikety, ale nemám s tím výraznou zkušenost, topili jsme s nimi u rodičů pouze jednu sezónu.
Takže dotaz zní a snažil jsem se aby byl pochopitelný už ze zadání... Čím topit když vyloučím dřevěné brikety, které mě teď už vyjdou poměrně draze.. Uhlí, uhelné brikety, černé uhlí, koks nebo opět dřevo? Zajímá mě poměr cena / výhřevnost / výdrž / množštví popela. Pokud koks vydrží jednou tolik co uhelné brikety, tak do něj půjdu, nicméně o tom pochybuji.

Nějaké bližší info o kotli:
Typ: Dakon URS 24, výkon 24kW, konstr. tlak 300kPa, potr. tah 22Pa, výhřev plocha 1,5m², palivo (hn. uhlí, koks, svítiplyn, zemní plyn, r.v. 1986

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny