Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Čím topit (kotel Dakon)? Dřevo, dřev. brikety, uhlí, uhel. brikety? Vaše zkušenosti?

Přeji pěkný večer všem a zároveň štastný nový rok :puff::beer:
Od začátku podzima řeším jednu poměrně důležitou věc. Čím topit ve starém kotli Dakon 14? Nyní trávíme první zimu v našem novém domku (30 let) a já stále řeším čím topit. Začal jsem uhlím, nejdříve jsem vzal to levnější (kormořanské) a byl to děs. Hromada popela, nechtělo to vůbec hořet, všude smrad... Tak jsem přešel na dražší (ledvické) bavíme se o ořechu 1, hořelo lépe, méně smradu, popela stále hromada. Zkusil jsem tedy dřevěné brikety z tvrdého dřeva kombinovat se dřevem (měkké, tvrdé - suché) a paráda. Výhřevnost super, žádný bordel a popela nula nula prd a ještě ho můžu sypat na kompost, ALE nevydrží do rána, ani když jsem koupil drahé kůrové brikety.
Takže se ptám.. Čím topíte? Teď chci kupovat uhelné brikety rekord 4 a bojím se že mě opět zklamou. Zatím nejlepší zkušenosti mám se dřevem, ale spotřeba je vysoká a tudíž to docela leze do peněz. Co ty uhelné brikety? Jak se s tím topí (výhřevnost / spotřeba / popel), je to lepší než klasické uhlí? Přemýšlím i o černém uhlí. Proč je tak drahé? Vyplatí se to? Opět výhřevnost / spotřeba / popel...?

Případná rada pro někoho kdo také testuje: zkoušel jsem brikety ze pšenice, kmínu, ječmene, slunečnice.... Smrdí to, čoudí to, nehřeje to! Popela jednou tolik co z uhlí, kašlete na to - vyhozené peníze.

Předem děkuji za jakoukoliv radu / zkušenost.
Vítek.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny