Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sporák - ovládání se zbláznilo

Dobrý den,
máme zhruba 5let starý elektrický sporák Amica a včera se zbláznilo ovládání - pokud chci pustit plotýnku, musím zapnout dvě najedou (křížově), stupeň ohřevu neodpovídá vůbec. U trouby mám pocit, že ovladač teploty ovládá druh ohřevu a naopak. Čím to může být, resp. má cenu řešit opravu nebo je na vyhození?

Děkuji všem za radu.

Předmět Autor Datum
Daj konkrétny typ, solitér, vstavaný, indukcia, infra apod. V týchto šporheltoch sú bežné kurvítka,…
Nuda 19.12.2018 19:19
Nuda
Díky za reakci, je to sklokeramika - https://www.alza.cz/amica-shc-5885-w-d2122528.htm Přepínač je…
jezz 19.12.2018 19:42
jezz
Dôležitý bude zrejme spínač určený k prepínaniu rúry (zrejme ľavý, ak si čelom k spínačom) ten je kr…
Nuda 19.12.2018 20:25
Nuda
Moc děkuji! nový
jezz 19.12.2018 20:52
jezz
1: Značku Amica nikdy nekupovat.Polský nekvalitní výrobek. 2: Zakoupit osvedčenou značku. (Mora, Wh…
iconek 19.12.2018 19:40
iconek
Děkuji. Podle výrobce je to 400V, tak snad to tak mám (? - napevno do zdi a třífázový jistič) Asi to…
jezz 19.12.2018 20:01
jezz
Ještě než to vyhodíš, zkontroluj, jestli až do sporáku dolezl taky NULÁK - modrý vodič. Podobně se m… nový
mirektatra 19.12.2018 21:21
mirektatra
To spíš vypadá, že nulák uhnil, a teď zapne jen dvě plotýnky naráz, ale ne na 230V, ale fázi proti f… nový
Kachlík 19.12.2018 21:47
Kachlík
Taky bych se přiklonil k tomu, že pouze chybí pracovní nulák. Proto lze zapnout jen dvě plotýnky pro… nový
Zerozero 20.12.2018 00:09
Zerozero
Pánové díky všem za nasměrování, přívodní svorkovnice je spálená. nový
Jezz 20.12.2018 08:52
Jezz
No tak vidíš. A Ty bys to na základě špatných zkušeností se značkou hned celý vyhodil :-D poslední
mirektatra 21.12.2018 03:23
mirektatra
Svorkovnici vyměnit (nejlepší je porcelán) a pokud není sporák připojen kabelem s pěti žilami (samos… nový
George63 20.12.2018 09:34
George63

Daj konkrétny typ, solitér, vstavaný, indukcia, infra apod.

V týchto šporheltoch sú bežné kurvítka, čelné prepínače, otočné vypínače.

Lebo sú poddimenzované a teplom z pečiacej rúry sa PVC plast rozťahuje, preskočia kontakty alebo sa prepália. Sú to pre laika katastrofálne mäteže vo vzájomnom prepletení otočného spínača.
https://www.avelmak.sk/index.php?lm=473&pg=det&article=66993

Tu bude na 99% chyba. Len podotýkam, drahá sranda ak si to nedokážeš vymeniť sám na kolene, ako keby sa výrobcovia zjednotili na slabom článku šporheltov, tzv. použili zámerne kurvítko. Lebo elektrický šporhelt by mal vydržať jednu generáciu v 100% stave.

Díky za reakci, je to sklokeramika - https://www.alza.cz/amica-shc-5885-w-d2122528.htm

Přepínač je to teda asi tento: https://www.elny.cz/amica-508ce340ehqw-506ce3413etakdhaq-5010ce3313etadqw-prepinac-funkci-trouby-sporaku/d-86087/

Přítel je vyučený elektromechanik, ale nikdy se tím neživil. Takže pokud by šlo jen o to sundat kryt a přepojit dva kontakty, to by asi zvládl, ale jestli se to nějak nastavuje, tak asi ne. :-(

Dôležitý bude zrejme spínač určený k prepínaniu rúry (zrejme ľavý, ak si čelom k spínačom) ten je kritický lebo zopne pootáčaním nielen vrch, spodok pečúcich špirál, gril, termostat, vetrák v trúbe, spína LED signalizujúc spustenie na prednom panele.

Spínače pre sklokeramiku s diferencovaním fáz a nuláku 3x230V vedúce k štvoro špirálam budú určite v poriadku. Mám dojem, že hlavný spínač je tiež nejako prepojaný s jednotlivými spínačmi pre vrchnú dosku. Ale nemusí.

Elektrikár, ale aj bežný laik s IQ nad 100 si poradí ak bude obozretne postupovať podľa pôvodného zapojenia kabeláže, bužírky sú farebne rozlíšené, tiež ich vzdialenosť, dlžka a tvar sa dá odpozorovať postupným odpájaním a pripájaním do svoriek.

Ideálne je spraviť si makro foto spínača a pripojenej kabeláže pred samotnou prácou.

Taky bych se přiklonil k tomu, že pouze chybí pracovní nulák. Proto lze zapnout jen dvě plotýnky proti sobě a jdou mezi dvěmi fázemi. Výkony neodpovídají, protože se výkon rozdělí podle poměru výkonu jednotlivých ploten.Lépe nezapínat, může dojít k poškození plotýnky.
Pokud je přítel elektrikář a má nějaký měřák, ať odkrytuje na zdi připojení sporáku a zkusí změřit napětí na fázích proti prac. nuláku (modrý). Sporák musí být zcela vypnutý. Musí naměřit z každé fáze asi 230V proti nuláku. Pokud napětí není, nebo je malé, pravděpodobně někde v instalaci došlo k přerušení prac. nuláku, nejspíš v nějaké krabici.
Pokud napětí je v pořádku, může být přerušení v samotném sporáku. V tom případě, vypnout jistič sporáku a ověřit, jestli je připojení opravdu bez napětí. Po ověření, že není napětí, připojit měřák s rozsahem měření odporu (rozsah asi 1kohm) mezi jednu fázi přívodu a pracovní nulák. Při vypnutém sporáku měřák nic neukáže. Zkusit zapnout některou plotýnku. Měřák by měl ukázat nějakou hodnotu. Zkusit i s jinými plotýnkami. Pokud měřák nic neukáže, je asi nulák přerušený. Pravděpodobné místo závady může být v místě svorkovnice ve sporáku, kam je připojen přívodní kabel.
--- Předpokládám, že instalace je TN-S, tedy se samostatným pracovním nulákem. Pokud by se jednalo o připojení na starší síť jen s ochranným nulákem a ten byl přerušený, může být dotyk sporáku životu nebezpečný!

Svorkovnici vyměnit (nejlepší je porcelán) a pokud není sporák připojen kabelem s pěti žilami (samostaný pracovní N a samostatný ochranný PE), vyměnit i ten kabel. Vím, že píšeš že byl sporák připojen před 5-ti lety, ale přívod mohl být už starší a podle starých norem připojen pouze kabelem s čtyřmi žilami, pouze 3+PEN. Vzhledem k zatížení vodiče N může dojít k jeho přerušení (což se stalo) a pokud není samostatný PE, pak není sporák také chráněn proti nebezpečnému dotykovému napětí, pokud by se toto dostalo na kostru sporáku. Dosti často se ještě s tímto, ve starších bytech a RD, setkávám.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru