Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sporák - ovládání se zbláznilo

Dobrý den,
máme zhruba 5let starý elektrický sporák Amica a včera se zbláznilo ovládání - pokud chci pustit plotýnku, musím zapnout dvě najedou (křížově), stupeň ohřevu neodpovídá vůbec. U trouby mám pocit, že ovladač teploty ovládá druh ohřevu a naopak. Čím to může být, resp. má cenu řešit opravu nebo je na vyhození?

Děkuji všem za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
1: Značku Amica nikdy nekupovat.Polský nekvalitní výrobek. 2: Zakoupit osvedčenou značku. (Mora, Wh…
iconek 19.12.2018 19:40
iconek
Děkuji. Podle výrobce je to 400V, tak snad to tak mám (? - napevno do zdi a třífázový jistič) Asi to…
jezz 19.12.2018 20:01
jezz
Ještě než to vyhodíš, zkontroluj, jestli až do sporáku dolezl taky NULÁK - modrý vodič. Podobně se m…
mirektatra 19.12.2018 21:21
mirektatra
To spíš vypadá, že nulák uhnil, a teď zapne jen dvě plotýnky naráz, ale ne na 230V, ale fázi proti f… nový
Kachlík 19.12.2018 21:47
Kachlík
Taky bych se přiklonil k tomu, že pouze chybí pracovní nulák. Proto lze zapnout jen dvě plotýnky pro… nový
Zerozero 20.12.2018 00:09
Zerozero
Pánové díky všem za nasměrování, přívodní svorkovnice je spálená. nový
Jezz 20.12.2018 08:52
Jezz
No tak vidíš. A Ty bys to na základě špatných zkušeností se značkou hned celý vyhodil :-D poslední
mirektatra 21.12.2018 03:23
mirektatra
Svorkovnici vyměnit (nejlepší je porcelán) a pokud není sporák připojen kabelem s pěti žilami (samos… nový
George63 20.12.2018 09:34
George63

Taky bych se přiklonil k tomu, že pouze chybí pracovní nulák. Proto lze zapnout jen dvě plotýnky proti sobě a jdou mezi dvěmi fázemi. Výkony neodpovídají, protože se výkon rozdělí podle poměru výkonu jednotlivých ploten.Lépe nezapínat, může dojít k poškození plotýnky.
Pokud je přítel elektrikář a má nějaký měřák, ať odkrytuje na zdi připojení sporáku a zkusí změřit napětí na fázích proti prac. nuláku (modrý). Sporák musí být zcela vypnutý. Musí naměřit z každé fáze asi 230V proti nuláku. Pokud napětí není, nebo je malé, pravděpodobně někde v instalaci došlo k přerušení prac. nuláku, nejspíš v nějaké krabici.
Pokud napětí je v pořádku, může být přerušení v samotném sporáku. V tom případě, vypnout jistič sporáku a ověřit, jestli je připojení opravdu bez napětí. Po ověření, že není napětí, připojit měřák s rozsahem měření odporu (rozsah asi 1kohm) mezi jednu fázi přívodu a pracovní nulák. Při vypnutém sporáku měřák nic neukáže. Zkusit zapnout některou plotýnku. Měřák by měl ukázat nějakou hodnotu. Zkusit i s jinými plotýnkami. Pokud měřák nic neukáže, je asi nulák přerušený. Pravděpodobné místo závady může být v místě svorkovnice ve sporáku, kam je připojen přívodní kabel.
--- Předpokládám, že instalace je TN-S, tedy se samostatným pracovním nulákem. Pokud by se jednalo o připojení na starší síť jen s ochranným nulákem a ten byl přerušený, může být dotyk sporáku životu nebezpečný!

Svorkovnici vyměnit (nejlepší je porcelán) a pokud není sporák připojen kabelem s pěti žilami (samostaný pracovní N a samostatný ochranný PE), vyměnit i ten kabel. Vím, že píšeš že byl sporák připojen před 5-ti lety, ale přívod mohl být už starší a podle starých norem připojen pouze kabelem s čtyřmi žilami, pouze 3+PEN. Vzhledem k zatížení vodiče N může dojít k jeho přerušení (což se stalo) a pokud není samostatný PE, pak není sporák také chráněn proti nebezpečnému dotykovému napětí, pokud by se toto dostalo na kostru sporáku. Dosti často se ještě s tímto, ve starších bytech a RD, setkávám.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru