Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chladne radiatory na dome

Dobry den. Mam taky problem s kurenim v dome. Pred zimou a prvym spustením kotla som odvzdusnil vsetky radiatory a nasledne som doplnil do nadrzky ktoru vidite aj na fotke vodu cca 10 litrov, ta sa nachadza na 1. poschodi mojho domu. Potom som pustil kurenie a vsetko slo viac menej v pohode. Sem tam boli niekedy chladne radiatory ale neriesil som. Termostat mam stale zapnuty tak ako vidite na obrazku cca tych 22 stupnov. Posledne dni vsak je doma stale vacsia zima a zistil som ze radiatory su na spodku vlazne az studene, dokonca jeden je uplne studeny a stupacka je vlazna. Niektore stupacky su aj studene. Isiel som teda znovu odvzdusnit radiatori a v jednom nesla vobec ani voda tak som dolial do nadrzky asi 12 litrov a voda uz tiecie. Odvzdusnil som skoro vsetky radiatori a z kazdeho ide voda. Stale vsak sa problem nevyriesil a radiatri su vlazne... Pridal som aj asi 4 stupne na kotli no nepomhlo. Neviem kde je problem ci v termostate alebo ci kotol ide na polovicny vykon. Kotol sa v urcitych cykloch zapina no neviem ako laik odhadnut ze ako casto by sa mal. Co teda odporucate? pridavam aj fotky kotla a celej infrastrukturi kuriacej jednotky ktora sa nachadza v garazi.

Dakujem velmi pekne za rady.

Kotol fotky
83R6inU
RdACubi - tlak
pVqHWfA
vjOIsih
yEZ2vro - vnutro nadrzky
RdACubi - nadrzka
7L8CZzh.png - regulator tpeloty kotla kotla
xoDZnaa - termostat
uuaQrxD.png - radiator
3cuKbJa

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V prvom rade skontroluj obehové čerpadlo. Vyzerá to na nedostatok v prúdení vody cez radiátory. Radi… nový
ok 17.12.2018 07:25
ok
Radiátor pri otvorenom ventile musí byť rozohriaty na každom mieste na rovnakú teplotu..... nesmysl,… nový
milan.cukrar 17.12.2018 09:13
milan.cukrar
Ak radiátor nemá na každom mieste (približne) rovnakú teplotu, tak to svedčí o nedostatočnom prúdení… nový
ok 17.12.2018 09:34
ok
ale je zmienka o rôznych poschodiach. A v takom prípade samotiaž, či tzv. etážové kúrenie by dosť do… nový
jirka44 17.12.2018 11:00
jirka44
Ja nepoznám nikoho, čo by si také neefektívne monštrum zabudoval do poschodového domu. Predpokladal… nový
ok 17.12.2018 11:34
ok
Ježíšmarjá, tak se podívej na ty fotky, je to jasně samotíž s 2" rourama. Přesně tahle jsem to měl t… nový
jirka44 17.12.2018 12:12
jirka44
A v takom prípade samotiaž, či tzv. etážové kúrenie To jsou dvě různé věci. Etážové v jednom patř… nový
čumil_old 17.12.2018 12:29
čumil_old
Tak když jsem to prohlíd, tak jde o "samotížku" s radiátory s dvoučinnými ventily. Klasika dřívějšíc… nový
George63 17.12.2018 12:29
George63
Zaplaťpánpů, konečně někdo ví vocogou. Přesně tak, dvoučinné (nebo taky dvouregulační) ventily seříd… nový
jirka44 17.12.2018 12:40
jirka44
Jo, ten Inhikor jsem kdysi rovněž používal, ale když je k té vodě, v expanzce, přístup vzduchu a vod… poslední
George63 17.12.2018 16:02
George63

V prvom rade skontroluj obehové čerpadlo. Vyzerá to na nedostatok v prúdení vody cez radiátory. Radiátor pri otvorenom ventile musí byť rozohriaty na každom mieste na rovnakú teplotu.
Vyraď z činnosti kotlový termostat To znamená, že na ňom nastavíš maximálnu teplotu - tento termostat bude slúžiť len ako poistka proti prehriatiu kotla. Skutočnú teplotu v kotli by mal riadiť termostat v byte. Skontroluj teplotu rúrok na vstupe a výstupe kotla. Výstupná teplota by mala odpovedať údaju teplomera na kotli a (pri tvojom spôsobe regulovania teploty) by vracajúca sa voda mala mať len o málo nižšiu teplotu.
Máš rozľahlý byt, preto by si mal pouvažovať do budúcnosti nad iným spôsobom regulácie teploty v jednotlivých izbách (teplotu v kotli riadiť kotlovým termostatom na konštantnú teplotu a teplotu v miestnostiach riadiť termostatickými hlavicami na radiátoroch).

Ešte doplním: Na základe stavu nádržky by som skontroloval priechodnosť rúrok (hrdza a vodný kameň). To je ale zrejme úloha pre kúrenára.

Radiátor pri otvorenom ventile musí byť rozohriaty na každom mieste na rovnakú teplotu.....
nesmysl, tak to nemusí být, o čerpadle není nikde zmíňka, systém vypadá jako bez čerpadla na samotíž. I když by belo čerpadlo, tak nemusí být celá plocha radiátoru teplá, páč bude málo teplé vody. Více topit, vyšší teplotu vody. Musí ošahávat radiátory, to je nejlepší způsob hledání problémů.

Ak radiátor nemá na každom mieste (približne) rovnakú teplotu, tak to svedčí o nedostatočnom prúdení vody. To môže byť spôsobené len škrtením ventilom, alebo zníženou prietočnosťou rúrok, alebo nedostatočným čerpadlom. V tomto prípade riadi teplotu v kotli izbový termostat, takže prietok vody nesmie byť škrtený a prúdiaca voda musí byť v takom množstve aby zabezpečila rovnomerný ohrev radiátora. Nechytaj ma prosím za slovíčka, isteže úplne rovnomerná teplota povrchu sa dosiahnuť nedá, hovorím o približných hodnotách, na ohmat sa dolná a horná časť radiátora nesmie moc líšiť.
O čerpadle nie je zmienka, ale je zmienka o rôznych poschodiach. A v takom prípade samotiaž, či tzv. etážové kúrenie by dosť dobre nefungovalo. To by museli byť kotol a všetky radiátory v jednej horizontálnej rovine. Čerpadlo je nutnosť.

ale je zmienka o rôznych poschodiach. A v takom prípade samotiaž, či tzv. etážové kúrenie by dosť dobre nefungovalo. To by museli byť kotol a všetky radiátory v jednej horizontálnej rovine. Čerpadlo je nutnosť.

nesmysl, samotíž se běžně dělala v rodinných domcích. A fungovalo to perfektně. Akorát to byly tlustý roury, tak se přešlo na tenčí + čerpadlo.

Ja nepoznám nikoho, čo by si také neefektívne monštrum zabudoval do poschodového domu. Predpokladal som, že v tomto prípade je zvolený ten efektívnejší variant rozvodu kúrenia. Je rozdiel namontovať na jednom poschodí jednu rúru na teplú vodu pod stropom a druhú takú istú nad podlahou. A medzi ne zapájať radiátory. To isté sa dá samozrejme urobiť aj na dvoch podlažiach, ale skús sa zamyslieť nad hydrodynamickým vyvážením takejto sústavy. Je tam príliš veľa ohybov, ktoré brzdia nevyspytateľným spôsobom prúdenie vody. Funkčnosť sa musí zabezpečovať ďalším zvýšením priemeru rúrok. Stojí to za to? Čerpadlo je výhodnejšie aj z hľadiska ceny a aj z hľadiska funkčnosti. V tomto prípade by snáď bolo jasnejšie, keby nám autor otázky upresnil ako vlastne to má zapojené. Ale ak riadime teplotu kúrenia riadením teploty vody v kotli izbovým termostatom, tak v každom prípade musí byť zabezpečené dobré prúdenie vody či už sa jedná o samotiaž, alebo obehové čerpadlo. A to zrejme v tomto prípade nefunguje.

A v takom prípade samotiaž, či tzv. etážové kúrenie

To jsou dvě různé věci. Etážové v jednom patře, samotíž je i do patra. Jedu na tom dodnes. Radiátor směrem k podlaze musí být chladnější než navrchu, protože ... fyzika.

Tak když jsem to prohlíd, tak jde o "samotížku" s radiátory s dvoučinnými ventily. Klasika dřívějších let. Mám v podstatě shodné, pouze s litinovými radiátory a slouží už více jak 30 let (a předpokládám, že by mohla klidně ještě dalších 30).
V dnešní době už je vše většinou tenkotrubní, s čerpadlem a termostatickými ventily na radiátorech, což bývá trochu jednodušší. A hodně instalatérů dnešní doby (staří a zkušení mazáci vymírají) si se "samotížnou" klasikou někdy ani nedokáží poradit.
Ale k problému.;-) Začnu od počátku.
1. Vyčisti, případně raději vyměň expanzku! Ta je tak zrezivělá, že bude plná rzi a ta když se dostane do přívodu a při poklesu hladiny i do přívodní trubky a ucpe ji, může to nadělat pěknou paseku. Měl jsem podobný problém (s tou rzí) a tak jsem nakonec, před cca 10-ti lety udělal expanzku z 15 l plastového kanystru a je po problému.
2. Tlak na manometru odpovídá výšce expanzky nad kotlem 7 m. Souhlasí?
3. Ventily použité na radiátorech jsou dvoučinné!!! Pokud s nimi někdo manipuloval a "šteloval" celou soustavu (možná i dříve na topení kotlem na uhlí) je možné, že jsou ventily přiškrceny v základní poloze. Což předpokládám, že by mohl být ten problém.:-/
Proto o tom podrobněji, abych to vysvětlil.
Nahoře, nebo zespodu na ventilu (podle toho jak je ventil namontován) je šestihranná hlavička šroubku (většinou na klíč 10 mm). Pokud tento šroubek dostatečně povolíš (o cca 4-5 mm/ pozor, vytéká voda, nutno dát pod to kýbl) a pak otáčíš kolečkem proti směru hodinových ručiček, posunuje se ve ventilu šoupě, které nastavuje základní průtok ventilu. Úplným vytočením proti směru hod.ruč. se max. otevře, obráceně se uzavírá. Tím se nastavuje tedy základní průtok. Pak po určitém malém pootočení jde zase šroubek zašroubovat (je tam "kulisa"). A pak polohy otevřeno a zavřeno jsou pro možnost uzavření a otevření, ale základní maximální průtok je dán předchozím nastavením! Pokud je toto provedeno s přiškrcením, dochází i při "plně" otevřeném ventilu k malému průtoku.
Toť zřejmě důvod, proč radiátory netopí dostatečně a jsou u spodu chladné!!!
Pokud je to tak, pak i když kotel "běží" na max. nastavených 60 stupňů na termostatu, voda se v něm brzo ohřeje na tuto teplotu, neboť dostatečně necirkuluje v systému a kotel vypne a systém netopí.
Ještě bych doporučil, pokud jsou větší mrazy, nastavit na termostatu kotle i na 80-90 st.C. Jinak řízení vytápění, pokud je tedy dobře seřízen celý systém, obstará spolehlivě prostorový termostat v "řídící" místnosti (doporučuji obývák).
Ještě, pokud je celá soustava dobře seřízena, není pak problém, pokud někdo nešahá na ventily, aby bylo někde přetopeno, nebo chladno. Ale, aby to bylo dobře seřízeno, to někdy trvá i pár dní.
Já (tedy dnes zeťák) topíme nyní dřevem (mají les a tak to je levné). Ale víc jak 10 let jsem před tím topil rovněž kotlem na plyn (Dakon U22 s plynovým adaptérem) a bylo to perfektní. Soustava seřízena, řízeno prostorovým termostatem REGO v obýváku (shodným s Tvým) a spínacími hodinami. Do ložnic v podkroví uzavíráno, přes den, elektromagnetickým ventilem a druhými spínacími hodinami a o topení jsem se nemusel vůbec starat. A vzhledem k tomu, že jsem, rovněž pře těmi zhruba 30-ti lety, celý baráček, původně z klasických cihel 40 cm tloušťky zdi, obalil 8 cm skelné vaty a oplášťoval, i spotřeba byla a je velmi malá.

Zaplaťpánpů, konečně někdo ví vocogou. Přesně tak, dvoučinné (nebo taky dvouregulační) ventily seřídit není úplně jednoduché, ale jak se to jednou udělá, je to nafurt. Dobrý typ je ta rez napadaná do rozvodu. Já jsem používal do vody důsledně Inhikor, takže to tak moc nerezlo. Akorát při odvzdušňování z toho tekla úplně černá voda a nesmělo se ukápnout na koberec:-)

Jo, ten Inhikor jsem kdysi rovněž používal, ale když je k té vodě, v expanzce, přístup vzduchu a voda pendluje, tak ani tomu moc nepomáhal. Já ji měl vždy z dvojky plechu, občas musel vyčistit od rzi a 2 x jsem ji měnil. A pak jsem se naštval a udělal ji z toho plastového kanystru, napojení k ní ze systému černou polyethylenkou a je pokoj.:-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru