Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vypalujúce sa žiarovky

Zdravím, pred niekoľkými týždňami sme sa presťahovali do bytu a v dvoch izbách je stropné svietidlo (od pohľadu rovnaké) v ktorom sa rýchlo vypalujú žiarovky (cca 2 týždne). Stalo sa to viac krát a vždy v rovnakých pozíciach pričom jedna žiarovka v každej izbe svieti celý čas a ostatné sa vypalujú a raz sa stalo že totálne zbielela. Vymeniť celé či nejaká možná príčina.. Vďaka.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Asi by to chtělo změřit napětí, může tam být větší přepětí. Ale spíš bych očekával, že je to nekvali…
Zerozero 12.12.2018 01:43
Zerozero
V poslední době mám dobrou zkušenost s LED žárovkami 9W/E27 pod názvem "BestLed". Mají svítivost kol…
George63 12.12.2018 19:31
George63
Jedna z více starších Emosek ... mi "odešla" po cca těsně necelých 2 letech bráchovi do roka odešlo… nový
lední brtník 13.12.2018 01:09
lední brtník
Když už je řeč o LED žárovkách, přidám svou zkušenost. Koncem roku 2015 jsem nakupoval, ve větším mn… nový
George63 13.12.2018 09:21
George63
Zajimava prace. Priklanim se ale k variante prehrivani tech LED, to jim IMHO snizuje tu zivotnost do… nový
bahno 13.12.2018 11:49
bahno
První LED žárovky,které jsem koupil, byly jakési značky immax a objednané z E shoppu. Měly velice do… nový
Zerozero 14.12.2018 00:55
Zerozero
Přes všechny stesky na LED zdroje, kamarádce, milovnici klasických žárovek taky odcházely tepelné ko… nový
kejki 14.12.2018 08:33
kejki
když tam má tak vysoké napětí, tak jí nemusí střelhbitě odcházet jen žárovky, ale může to přetěžovat… nový
lední brtník 14.12.2018 10:09
lední brtník
Měřili to kvůli mým stížnostem, mají sice limit nahoru, ale taky počet měření, kdy ho můžou překroči… poslední
kejki 14.12.2018 18:20
kejki

Asi by to chtělo změřit napětí, může tam být větší přepětí. Ale spíš bych očekával, že je to nekvalitou žárovek.
Co je v EU zakázáno tepelné koule vyrábět, myslím, že se dováží z Číny a kvalita je pochybná. Pokud žárovka zbělá, znamená to, že se do ní dostal vzduch. Vlákno pak zhoří a vnitřek baňky se pokryje bílým povlakem kysličníku wolframu.
Doporučuji přejít na LED, jejich kvalita výrazně zlepšila úroveň a světlo je velmi podobné žárovce. Lze vybrat s různou teplotou světla, klasické žárovce odpovídá asi 2700st.K. Ale já mám raději cca 4000st, což je podobné halogenu. Ale právě takové jsou méně k sehnání. Úspora energie je nezanedbatelná. Ale doporučuji spíš nějaké značkové,i když dražší. V Česku prodávané EMOS jsou v Tescu velmi levné, ale vydrží velmi málo. Lze sice reklamovat, ale já si nikdy neschovám účet. Takže už jsem jich 12Wattových vyhodil několik a už je nekoupím.
No nevím, teď jsem koupil OSRAM, ale na krabičce je také China, tak uvidím. Zatím jsem se s těmi desítkami tisíc provozních hodin nesetkal. Alespoň u těch s větším výkonem okolo 12W. Přehřívají se a když neodejde některý čip, tak vyschne kondenzátor ve zdroji. Tak uvidím u těch "značkových" :puff:

V poslední době mám dobrou zkušenost s LED žárovkami 9W/E27 pod názvem "BestLed". Mají svítivost kolem 900 lm (přibl.ekvivalent údajně 60W klasiky, ale při měřením osvětlení luxmetrem, mi dávala luxy pouze o něco málo míň, jako klasická 100W), barvu 3000 K, a záruční dobu 5 let. Prodávají je v EXPERT Elektro, v "kameňákách" a určitě i na netu. Cena byla, co jsem je kupoval za 1 ks naposled, 55,- Kč/1 ks. Mám jich víc, už více jak 3/4 roku, na exponovaných místech a zatím se zdají OK. Jedna z více starších Emosek (koupená rovněž v EXPERT El.) mi "odešla" po cca těsně necelých 2 letech, ale paragony si ukládám a bez řečí mi ji v tom EXPERT u nás vyměnili a dokonce za tu BestLedku, které byla ve stejné ceně (a opět se zárukou 5 let :-D).
Teď, v pondělí, jsem tam kupoval, v akci, sadu 5 ks BestLed, s trochu menší svítivostí (830 lm) a za cenu 170,- Kč (34,-Kč/1 ks) !!! A rovněž se zárukou 5 let! ;-) Deklarovaná výdrž (údajně) 30 000 hodin.:-| Tož sa uvidí.:-p

Jedna z více starších Emosek ... mi "odešla" po cca těsně necelých 2 letech

bráchovi do roka odešlo 9 emos, prodávaných tehdy v akci 3x za 150,- (60%)
já si koupil 3x 12cm kouli. jedna byla vadná hned při koupi, eshop to vyměnil. (30%)

samotné ledky vydrží věčnost. ale příšerná je kvalita a možnost chlazení měničů, nacpaných do patice led-žárovek.

Když už je řeč o LED žárovkách, přidám svou zkušenost. Koncem roku 2015 jsem nakupoval, ve větším množství, ze účelem kompletní výměny světelných zdrojů, LED žárovky na netu, od fi LEDTEchnics z Jihlavy, kde je prodávali tehdy, za výhodnou cenu 75,- Kč. Svítily dobře, ale nevydržely ani 500 hodin. Pak jsem je všechny, až na pár kousků, které jsem zkoušel opravit, reklamoval a firma mi peníze vrátila za celou dodávku. U všech docházelo vždy pouze k "přepálení" některé z diod, které, v seriovém zapojení, vždy přerušily okruh.
Částečně jsem tehdy s nimi "spolupracoval", neboť měli problém i s LED trubicemi, které byly sice OK, ale měly atypické vnitřní zapojení a pokud se zapojily dle běžných zvyklostí, vyrážely jištění. Dodnes je ale mám, ve třech kusech a svítí zatím stále a bez problémů.
Vzhledem k těm reklamovaným LED žárovkám, jsem, koncem roku 2016, provedl vlastní "amatérské", jednoduché, ale myslím že docela průkazné měření, jež jsem měl rovněž pro účely té zmiňované reklamace.
A tak je, pro zajímavost, přikládám. Jsou to ty LUMENIX 12W.
Ale v tabulce je i srovnání s klasickou žárovkou 100W a také první LEDka EMOS, kterou jsem, v době reklamace, koupil a pak jsem jimi nahrazoval ty vadné LUMENIX.
Zajímavé je zjištění při měření i u té žárovky EMOS, kdy je deklarovaná svítivost 806 lm, a byla výrobcem deklarována jako ekvivalent klasické žárovky 60W, ale přitom "dávala" hodnotu osvětlení lepší, než klasická mdlená ("bílá") žárovka 100W.
A i v současné době, jak žárovky EMOS 9W a ty mnou uvedené, dnes zřejmě nejvýhodnější v poměru výkon/cena/reklamace, BestLed 9W, mají parametry svítivosti jako ta první EMOS v tabulce (cca 800-900 lm) a vykazují hodnotu osvětlení shodnou s klasickou mdlenou žárovkou 100W.

Zajimava prace.
Priklanim se ale k variante prehrivani tech LED, to jim IMHO snizuje tu zivotnost do takovejch nizkejch hodnot. Ono pro dosazeni ty deklarovany zivotnosti je nutny drzet teplotu chipu pod 70°C. No a pokud to ma blby pouzdro a je na beznym FR4 plosnaku, kterej jeste nema velky medeny plochy, idealne jedna strana medena a pod cipem prokovky, tak se treba zarovka jako takova ohreje na blbejch 40°C - ale chipy uz maj klidne pres 80°C, protoze z nich nic neodvadi teplo.

První LED žárovky,které jsem koupil, byly jakési značky immax a objednané z E shoppu. Měly velice dobré provedení z hlediska chlazení. Průsvitné čelo bylo z matového skla a tělo žárovky bylo až na proužek izolace od objímky, celé z hliníku. Toto kuželovité tělo bylo navíc žebrovité, takže vzduch se mohl dostávat částečně i dovnitř. Základní destička s čipy, byla na toto tělo přišroubovaná přes teplovodnou pastu. Výkon měly 12W a svítily příjemným světlem, zdánlivě jako 100W žárovka. Přesto do roka ze čtyřech odešly tři, jedna svítila asi o tři měsíce déle.
Byly použity v chodbě, světle nad vchodem a dílně. Ale možná odešly způsobem, který u LED nedoporučuji. Všechny byly použity ve světlech typu uzavřená koule na tzv. kopytu. Pravděpodobně se v té kouli více zahřívají. U všech došlo k přepálení jednoho z čipů. Pak žárovka svítila dál, na polovinu čipů, což si člověk a ni nevšimne, než odejde čip z druhé paralelní série. Dělal jsem pokusy, kdy jsem jednu žárovku rozebral na čipy a v ostatních žárovkách vadné vyměnil. Operace dost náročná, ale pak ještě nějakou dobu svítily, než se to opakovalo.
To ale byly jediné které měly hliníkové tělo. Například EMOS ale i jiné, mají hliníkový chladič podstatně menší, jen jakýsi kroužek, který je navíc celý zalitý v plastu. Už na váhu, neváží ani z poloviny co ty hliníkové. U těch to chlazení je velmi špatné. Také se to většinou projevilo vadným kondenzátorem zdroje, který je uvnitř asi hodně teplý bez možnosti chlazení. Tyto žárovky ale již nebyly v uzavřených koulích, přesto odešly.
Pravděpodobně, žárovky menších výkonů, třeba 7W, při stejném provedení vydrží podstatně déle, protože menším výkonem se tolik nehřejí. Ale já kupoval jen s výkonem 12W. Taková LED, svítící volně bez krytu, se po nějaké době nedá v ruce udržet. Jakou teplotu pak mají čipy a měnič uvnitř nevím, ale asi dost.
Proto jak jsem už psal, přestávám věřit alespoň u těch výkonnějších, na mnoho tisíc provozních hodin.
Ale nedivím se tomu. Dnes už je odtajněná kdysi velkými výrobci žárovek udělaná kartelová dohoda, že se uměle snížila životnost žárovek na 1000 hodin. Jinak by byla podstatně vyšší. (zdroj: pořad v ČT2 před nějakým časem).
Tehdy se rychle nasytil trh a bylo potřeba zajistit trvalou výrobu. Dnes výrobci nepřiznané přesto prokázané používání "kurvítek", je v podstatě to samé. V některých případech se ani výrobci tím nijak netají. Například mám doma samostmívací svářecí kuklu, kde ke knoflíková lith. baterie pevně zalitá v plastu a bez destrukce kazety nelze vyměnit.Životnost cca. dva roky, už nejde... Pokusím se o "vratnou destrukci" a baterii vyměnit.
Tak bych se divil, že by výrobci tolerovali životnost LED několik desítek tisíc hodin. Co by po čase vyráběli?
Jen asi budou muset nějak načasovat životnost alespoň na záruční dobu, jinak jim to budou lidi fest vracet, tedy alespoň ti, co si schovají účet, ne jako já, že ho vyhodím.
-- Ještě zmínka k těm "kurvítkům" Před už několika lety, jsem koupil v Lídlu varnou konvici. Jinak je perfektní. Je dvouplášťová, nikde nepálí a má el. termostat s volbou teploty. Ale fungovala necelé dva roky. (účet opět nebyl).
Rozebral jsem ji a zjistil, že napájecí zdroj pro elektroniku je realizovaný přes kondenzátor a odpor ze sítě a stabilizaci. Odpor velikosti asi 0,5W, byl zatížen asi na dvojnásobek a horký tak, až byl trochu napálený plošný spoj. Přitom místo na větší bylo. Odpor byl přerušený. Dal jsem nový o větším výkonu. Konvice už pracuje několikrát denně asi tři roky bez problémů. Že by to nebylo "kurvítko? :-)
V té souvislosti jsem si také uvědomil, že i varná konvice ve vypnutém stavu a odložená do napájecího podstavce může brát stand-by výkon. Není to moc, ale i tak.. :puff:

Přes všechny stesky na LED zdroje, kamarádce, milovnici klasických žárovek taky odcházely tepelné koule vysokou rychlostí, napětí v síti běžně dosahuje hodnot 250V, rozvody nové, jen na chodbě starý lustr, ve kterém odcházely klasické žárovky jako naschvál, protože strop 3,5 m. Od instalace LED zdroje byl pokoj, štaflí netřeba. A když jí baví kupovat klasické žárovky a měnit občas taky tři za týden, její volba.

když tam má tak vysoké napětí, tak jí nemusí střelhbitě odcházet jen žárovky, ale může to přetěžovat zdroje ve všech spotřebičích doma.
v tom čezoportálu nejsem schopný něco najít, ale mají aspoň kontakt: 800 850 860 nebo https://www.cez.cz/edee/qf/cs/bsramjet/cez/napiste-nam
snad to místní zásahová jednotka může přijet přeměřit.

kdysi byla horní tolerance nižší, teď ty škody čez přenesl na zákazníky:

od 1.4.1993 230/400 V -10% +6%
od 2003 230/400 V +-10%

Měřili to kvůli mým stížnostem, mají sice limit nahoru, ale taky počet měření, kdy ho můžou překročit. Test trvá jen nějakou dobu, podle normy. Je tu solární elektrárna a údajně by lidi na konci větve od trafa měli nízké napětí. Takže ta část, která má rekonstruovaný přívod od trafa má smůlu. Zábavná historka - chytrá televize se při vyšším napětí prostě nezapne. Takže hledejte závadu jde-nejde.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru