Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oplechování přechodu střechy pergoly a stěny domu

]Dobrý den
Mám takový problém, jak dobře udělat přechod mezi střechou pergoly a stěnou domu, a chtěl bych poprosit o radu.

Pergola stojí těsně vedle stěny domu. Stojí na 4 stojinách. Stěny domu se nedotýká. Jsou od sebe asi 1cm. Stěna domu je o 70cm vyšší, než střecha pergoly. Když bude na tu stěnu domu nad střechou pergoly pršet, tak voda poteče po té stěně až do pergoly. To je nežádoucí stav. Proto se tam dávají stěnové lišty. Jenže pergola mírně pruží. Ten rozkmit je pár milimetrů.
Střecha pergoly má sklon 2°. Je to fakt mírný spád a ten je směrem kolmo od stěny domu(stěnu domu mám v zádech a voda ze střechy pergoly teče kde se dívám).

Mám lišty, takové "L" profily. Ta se položí na asfaltový pás na střeše pergoly a přitlačí ke stěně domu. Pokud plech přilepím tmelem k asf.pásu, a dotlačím na stěnu domu, tak nezatěsním přechod stěna-plech a poteče do pergoly.
Pokud přetěsním tmelem spoj stěnadomu-plech, tak nepoteče do pergoly po stěně domu, ale je možné, že bude voda zavzlínavat mezi asf.pásem a plechem.

Pokud přetěsním oba spoje, tak při pohybu po střeše pergoly dojde k rozkmitu pergoly a spoj se utrhne.

Proto mám ještě další dilatační lištu. Ale nevím, jak ji použít. "L" lišta by se měla podtmelit ve spoji asf.pás-plech. A dil.lišta by se měla připevnít na dům a podtmelit(přechod stěna domu a dil.lišta). Jenže nevím, kde ten tmel správně nacpat. Do toho vzniklého žlabku(mezi plechem a stěnou), nebo přímo pod tu dosedací plochu lišty, která tlačí na stěnu?

Věděl by někdo, jak takový spoj správně udělat? Popř. jak celý tento přechod udělat?

Děkuji za rady

Předmět Autor Datum
Nejsem klempíř ale asi bych dal u domu na střechu pergoly plechovou lištu. Na dům tu co máš, přihnou… nový
Stefran 05.10.2018 19:49
Stefran
Přemýšlím, jestli by nebylo v tom případě lepší ten plech, ležící na střeše pergoly, mít opačně. Do… nový
patyk 06.10.2018 09:16
patyk
Návrh číslo 1. je standartní řešení klempířů. Ovšem plech do L má být pod lepenkou. nový
Přezdívka. 07.10.2018 22:01
Přezdívka.
Takže by stěnová lišta měla ležet na asf.pásu s tím, že by byla podtmelena a přichycena pouze do stě… nový
patyk 09.10.2018 15:01
patyk
Vzlínat voda samozřejmě na styku plechu může, pouze v případě, že plech se dotýká v celé ploše. Zde… poslední
Přezdívka. 10.10.2018 22:07
Přezdívka.
Pakáreň. Dôležité je, aby sa intenzita striekajúcej zrážky v podobe kvapiek nerozprskla od gravitač… nový
Nuda 07.10.2018 22:22
Nuda
Prosím o přesnou specifikaci tohoto gravitačního zákona v uplatnění na tento případ a pokud možno i… nový
Přezdívka. 07.10.2018 22:50
Přezdívka.
Stále přemýšlím nad tou gravitační výškou odrazu vody.... Tabulky se mi nepodařilo dohledat. Nicméně… nový
patyk 09.10.2018 15:04
patyk
Nepřemýšlej nad výplody pana Nudy a udělej to podle návrhu č.1 jak už ti to tady dříve někdo potvrdi… nový
nerady 09.10.2018 19:51
nerady
Jistě, děkuji za upozornění. Nicméně přemýšlím nad tím návrhem č.1. Už jsem to psal výše. https://k… nový
patyk 09.10.2018 23:30
patyk
takto to bude fungovat, lepší je ale u vrchní lišty udělat ohyb směrem k fasádě, říznout šikmý řez d… nový
plnáváza 10.10.2018 20:55
plnáváza
A spodek pokud bude přikotvený po 50 cm a široký aspoň 12cm tak tam vzlínat voda nebude. nový
plnáváza 10.10.2018 20:57
plnáváza

Přemýšlím, jestli by nebylo v tom případě lepší ten plech, ležící na střeše pergoly, mít opačně. Do tvého obrázku jsem to zakreslil červeně. To proto, aby případná voda, která by se dostala mezi plech a asf.pás, nemohla zatéct do střechy pergoly. Pokud by foukal silněji vítr a déšť by padal hustěji, tak by to tam mohlo zatéct. Když bude okraj zvednutý, tak nezateče....

Nicméně jsem hledal ještě nějaké řešení. Na YT je návod, který více odpovídá tomu, jaký materiál mám. Zkusil jsem to nakreslit v kreslícím programu. Jde o to, že ty lišty "L" a překrývací(dilatační) už mám. Na tom videonávodu https://www.youtube.com/watch?v=BMuh9MS9Mvg je ovšem jednocentimetrové zahnutí na "L" liště na asf.šindelech(Mám za to, že se dává na stěnu). A taky tuto lištu přivrtal přes ty šindely do střechy. Bohužel, video neobsahuje zatmelení, se kterým si také nevím rady.

A otázky. Ten horní tmel na mém obrázku, dává se do toho žlabku? Tmel to je klempířský,který se dá taky dávat na spoje okapových žlabů(říkal mi to technik ze Soudalu). Dá se jim podmáznout plech na asf.pásu, a taky místo mezi silikonovou omítkou a dilatačním plechem.

A vruty, kterými bych přichytil "L" plechy k asf.pásům(střeše pergoly), mohu zavrtat tak, jak jsem zaznačil do obrázku? Sice bych pod hlavu vrutu dal těsnění, ale to může za 5let zestárnout a bude propouštět vodu do střechy.

děkuji

Takže by stěnová lišta měla ležet na asf.pásu s tím, že by byla podtmelena a přichycena pouze do stěny domu?

Právě že u takového řešení se obávám, že když bude ve směru pod plech foukat vítr a do toho pršet, že bude mít voda tendenci zatékat(zavzlínavat) až na stěnu. A po stěně do pergoly.

Ten "L" plech, který by se dal pod asf.pás, by měl jakou funkci? Zřejmě pouze tu, aby ta voda nezatekla do skladby střechy pergoly.Nicméně do pergoly kapat může....

Vzlínat voda samozřejmě na styku plechu může, pouze v případě, že plech se dotýká v celé ploše. Zde je spodní lem dilatační lišty (ta co je na zdi) zahnutý dovnitř a tudíž pokud se plech bude dotýkat, tak jen na spodku a výš bude mezírka a tudy voda nebude vzlínat. Například když se napojuje úžlabní plech, zahne se konec vrchního plechu o 1 mm a to stačí a voda nepodtéká.

Pakáreň.

Dôležité je, aby sa intenzita striekajúcej zrážky v podobe kvapiek nerozprskla od gravitačnej výšky odrazu vody na pevnú plochu od vzdialenosti dopadu. (k tomuto účelu sú fyzikálne tabuľky)

Ostatné, sporadické prskance sa usušia na murive, pravda, ak nie je nehnuteľnosť situovaná v iných, cudzokrajných oblastiach pásma, situácie stavby, podľa zemepisnej dĺžky.

takto to bude fungovat, lepší je ale u vrchní lišty udělat ohyb směrem k fasádě, říznout šikmý řez do fasády a dát vrchní ohyb aspoň 1cm do fasády. Takto to funguje i bez tmelení. Ten se tam dává jen jako výplň.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru