Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pergola.Všetky spoje len oceľou?

Dobrý deň.
Idem robiť pergolu,bude mať jednoduchú pultovú strechu teda skôr to bude prístrešok.Umiestnená bude 10 min. šlapania do kopca, materiál len ľudskou silou a elektrina tam nie je.Na zabetonovaných patkách U budú stáť stojky 10x10.Predný pár stojok výška 2,4m,zadný pár 2m.Rozteč medzi stojkami v páre 2,2m , rozteč medzi pármi 2,5m (v osi stojok).Na každom páre položený trám (vaznica) tiež 10x10 dlžka 2,5m teda bude presahovať 10cm na každú stranu.Tam budú položené krajné krokvy z celkových štyroch dlhé 3m, rozmer 6x12. Krokvy budú spájať predný a zadný pár stojok položením na trám a súčasne budú mať dopredu aj do zadu presah cca 25 cm.Na krokvách naprieč strešné laty 5x4 s presahom 25cm.Na tom plech.krytina (este neviem aká). Rozmer strechy cca 3x3m. Nemám možnosť zárezov,dlabania,čapovania,všetko bude spájať oceľ.
1. Spojenie trámov so stojkami zhora skrutky,zo spodu po oboch stranách uhoľníky s prelisom.
2. Šikmé podpery trámov skrutky+uhoľníky 135°.
3. Krokvy na trámoch len položené a neviem,či na spoje treba použiť všetko dostupné. Uhoľníky môžu byť po dva na tráme ku každej krokve,spojky vaznice ľavá aj pravá tam môžu byť na každú krokvu aj 4.Dve spredu a dve zvnútra.

Poprosím niekoho skúseného najlepšie živiaceho sa takýmito konštrukciami ak využijem všetko,čo som popísal bude to držať?

Předmět Autor Datum
Přidej jakýkoli druh zavětrování: http://www.venkovskydum.cz/zavetrovani-drevostavby/
Stefran 23.06.2018 14:07
Stefran
ak bude pergola prekrytá nejakou strešnou krytinou, použi na spoje bársčo, skrutkované, ba i klincam…
Nuda 23.06.2018 14:30
Nuda
Já jsem stavěl několik pergol trochu jiným způsobem. Stojky jsou kuláče, které jsou vsazeny do oranž…
nerady 24.06.2018 20:27
nerady
Jestli se k tomuto řešení ještě mohu vrátit?... Rozumím-li tomu dobře, pak pokud je průměr stojiny…
patyk 16.07.2018 19:36
patyk
+Nestavěl jsem nikdy z hranolů, vždy jen z kulatiny průměru 15-19cm a použil kanalizační rouru nejbl… poslední
nerady 16.07.2018 23:15
nerady
Nechci vyloženě zakládat nové téma, ale s pergolami to souvisí. Chystám se také jednu postavit. Skor…
patyk 30.06.2018 16:20
patyk
Co se týká hloubky, tak určitě 80 cm, nezámrzná hloubka, ať máte jistotu, že se vám někdy pergola ne…
MartinHL 02.07.2018 06:35
MartinHL
děkuji za odpověď. Do domu nechci připevňovat nic, neboť je tam zateplení a konstrukce domu je dřevo…
patyk 03.07.2018 08:46
patyk
Je potřeba to namalovat, třeba jen na papír, vyfotit a dát sem. Bez toho se špatně radí. Doporučuji…
Stefran 01.07.2018 10:50
Stefran
:D namalovat. To byste pak měli podezření, že tu diskutujete s pětiletým děckem... Kreslení fakt ne.…
patyk 03.07.2018 09:03
patyk
Ano, máš pravdu, oprava - vrut s hlavou pro torx. Lepidlo sedí. Píšeš zbytečné něco malovat, ale sta…
Stefran 16.07.2018 20:35
Stefran

ak bude pergola prekrytá nejakou strešnou krytinou, použi na spoje bársčo, skrutkované, ba i klincami pribité.

Ak bude ale vystavená pergola permanentne poveternostným vplyvom na holé drevo, spoje, oceľ, máš čo robiť, aby si každých osem-desať rokov hĺbkovo moril, impregnoval fungicídmi/insekticídmi celú konštrukciu, tiež odhalený metal natieral synetikou na kov, lebo ti v prípade smreku pergola zhnije. Borovica je na tom o 100% lepšie.

Já jsem stavěl několik pergol trochu jiným způsobem. Stojky jsou kuláče, které jsou vsazeny do oranžových kanalizačních rour s víčkem. Vykopu štochrem čtyři jámy o hloubce cca 80 cm, na dno dám lívanec betonu a dám zavíčkovanou oranžovou kanalizační rouru otvorem nahoru. Rouru okolo udusám a vsadím do ní kulatinu (stojku), do roury naleju nějaké zbytky luxolu a kulatinu zaklínuju dřevěnými klíny. Potom zapěnuji stavební pěnou. Tak mám čtyři stojny, které drží a můžu na stavbě pracovat sám bez pomocníků a další výhodou je, že zavětrování není až tak potřeba.

Jestli se k tomuto řešení ještě mohu vrátit?...

Rozumím-li tomu dobře, pak pokud je průměr stojiny třeba 15cm, a KG oranžová roura má(tuším) 16cm, a udusáte to kolem dokola roury, a je to ok, pak mi v podstatě stačí vykopat díru +- těch 16cm v průměru, hlubokou těch 80cm(no, spíše tak na délku paže, tedy spíše těch 70cm) a tuto díru vylít betonem. Nahoru umístit "účko s roxorem" a do účka po zatvrdnutí vsadit hranatou stojku(budu mít hranoly, ne kulatinu). A mělo by to být dostačujícně bytelné. Je to tak?

Pergolu budu stavět na 4 patky, neopřenou o dům. Rozchod stojek bude 4.5m x 3m.

Začal jsem kopat díry a v hloubce 67cm jsem narazil na velký kámen, který nepůjde asi jen tak obkopat. Pozemek je +- rovinatý, nicméně díra je v místě, které je proti průměru o 10cm níže. Uvažuju tedy, jestli ten kámen obkopat, nebo dorovnat rovinu ztraceným bedněním 50x40? ZB bych zapustil 15cm pod stávající rovinu(ZB je vysoké 25cm).

O co vlastně při tom betonování patek jde? O hmotnost protiváhy pergoli, nebo o to, aby se spojená dřevěná konstrukce s betonem mohla co nejhlouběji zapřít o okolní zeminu?

děkuji

+Nestavěl jsem nikdy z hranolů, vždy jen z kulatiny průměru 15-19cm a použil kanalizační rouru nejbližšího průměru. Roury jsem nebetonoval pouze pod víčko dal lívanec betonu, aby váha kůlu neprorazila plastové víčko. Ideální je sehnat vrták obdobného průměru. Rouru jsem okolo obsypal vykopanou zeminou a důkladně udusal. Poté jsem do rour vsunul kůl, který jsem v rouře vyklínoval a mezikruží mezi kůlem a trubkou vypěnil montážní pěnou. Takto stavbu můžu stavět sám a nepotřebuji k tomu pomocníky (dle mých dospělých synů jsem byl "kurvič sobot a nedělí"). Kůly jsem potom motorovkou srovnal na požadovanou výšku položil na ně dvě kulatiny a spojil půlkukáči na které jsem přibil prkna. Má to jednu vadu nesmí pod to fouknout větší vítr, aby to neodnesl. V podstatě mě stačil kbelík betonu a materiál z okolí a stavba zapadá do přírodního prostředí. Výhodou je, že pokud se to staví u lesa v nedostupném terénu je největší dřina s prkny, ostatní lze vyrobit na místě motorovkou, sekerou a pořízem.

Nechci vyloženě zakládat nové téma, ale s pergolami to souvisí.
Chystám se také jednu postavit. Skoro stejná jaké původního tazatele. Pouze rozteč vyšších stojek které budou přiražené ke stěně domu, bude 4,5m. A rozteč vyšší-nižší stojky bude 3m. Přesah střechy bych chtěl asi 50cm na tři strany. Čtvrtá strana bude u stěny domu.

Má otázka je, jaké rozměry patek? Párkrát jsem dříve slyšel, že se dělá 70cm do hloubky. Předřečník píše o 80cm. A jak to je s ostatními rozměry? Podloží mám štěrkojíl(povodí Morávky). Je to sám kámen a jak se hloubí díra, tak dole má třeba 30cm v průměru, ale nahoře "metr". Prostě se to sype od krajů. Vylívat to betonem celé, tak na ty 4 patky budu potřebovat domíchavač.... Proto uvažuju o ztraceném bednění. Nevím, jaké nejmenší na trhu jsou, ale budou-li, tak budou stačit třeba 20x20cm vnitřního průměru?

A druhá otázka.
Nemám možnost použít čepy do šíkmin (závětrových). Prostě si s tímto konstrukčním prvkem nevím rady a nemám nikoho, kdo by mi to udělal. A tak se ptám, když ty šikminy přitáhnu k trámům(mezi stojkami) a stojkám pouze vruty? Vždy na každý spoj 2 vruty třeba 8mm tlusté a třeba 7cm zavrtaným do těch sloupů a trámů? Celková délka vrutů bude tedy 12-14cm. Jen malá otázka k vrutům? Mohu použít se zápustnou hlavou? Nebude to mít tendenci šikminy rozštípnout? Ptám se na ně proto, že takovéto vruty mohu mít od taty zdarma. A taky proto, že přecejen pergola má jinou váhu a tlaky/tahy, než třeba botník, kde ty zápustné hlavy jsou ok.

Zádlaby na krokve a trámy si troufnu.

Přeplatovávat ty spoje plechem moc nechci. Nelíbí se mi to. To už raději provrtat šikminu-trám skrz a stáhnout to šroubem 10mm tlustým+matice. Samo že podložky na dřevo.

Děkuji za posouzení

Co se týká hloubky, tak určitě 80 cm, nezámrzná hloubka, ať máte jistotu, že se vám někdy pergola nepohne, to by byla škoda. Pak píšete, že bude přiražená ke stěně domu. Neuvažoval jste všechny 3 trámky u domu (2 stojné a jeden horní) navrtat ke stěně domu? Takto nebudete muset kopat a betonovat 4 díry ale jen 2. Letos mám novou pergolu, kopal jsem jen dvě díry (druhá strana je přidělaná ke stěně domu) , do nich jsem použil ztracené bednění , tuším 500x300x250, 3 kusy do každé díry, s tím, že ten horní díl bednění jsem flexou seřízl na čtverec a ze dvou stran jsem použil dřevěné desky jako pomocné bednění. Na betonování jsem měl pytle se směsí.

děkuji za odpověď. Do domu nechci připevňovat nic, neboť je tam zateplení a konstrukce domu je dřevostavba...Získal jsem staré desky, tak udělám eventuélně(jestli se to bude sypat od krajů)šalung z nich(40x40cm). Namíchám normálně beton. Štěrk se prodává u nás ve vesnici, míchačku mám a cement už mám koupený.

:D namalovat. To byste pak měli podezření, že tu diskutujete s pětiletým děckem... Kreslení fakt ne. Proto jsem se to snažil tak barvitě popsat :-)

To lepidlo. Může to být jakékoliv polyuretanové D4? V nedalekém OBI mají toto: https://www.obi.cz/lepidla/soudal-polyuretanove-lepidlo-na-drevo-66a-250-g/p/1874510

Ty šrouby s hlavou pro torx. Určitě byly myšleny šrouby? Nebo spíše vruty? Bo šroub s torx jsem neviděl. Jenom s imbusem. Ale obecně torx využívám nejčastěji. Je to x krát lepší práce,než křížové.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru