Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pergola.Všetky spoje len oceľou?

Dobrý deň.
Idem robiť pergolu,bude mať jednoduchú pultovú strechu teda skôr to bude prístrešok.Umiestnená bude 10 min. šlapania do kopca, materiál len ľudskou silou a elektrina tam nie je.Na zabetonovaných patkách U budú stáť stojky 10x10.Predný pár stojok výška 2,4m,zadný pár 2m.Rozteč medzi stojkami v páre 2,2m , rozteč medzi pármi 2,5m (v osi stojok).Na každom páre položený trám (vaznica) tiež 10x10 dlžka 2,5m teda bude presahovať 10cm na každú stranu.Tam budú položené krajné krokvy z celkových štyroch dlhé 3m, rozmer 6x12. Krokvy budú spájať predný a zadný pár stojok položením na trám a súčasne budú mať dopredu aj do zadu presah cca 25 cm.Na krokvách naprieč strešné laty 5x4 s presahom 25cm.Na tom plech.krytina (este neviem aká). Rozmer strechy cca 3x3m. Nemám možnosť zárezov,dlabania,čapovania,všetko bude spájať oceľ.
1. Spojenie trámov so stojkami zhora skrutky,zo spodu po oboch stranách uhoľníky s prelisom.
2. Šikmé podpery trámov skrutky+uhoľníky 135°.
3. Krokvy na trámoch len položené a neviem,či na spoje treba použiť všetko dostupné. Uhoľníky môžu byť po dva na tráme ku každej krokve,spojky vaznice ľavá aj pravá tam môžu byť na každú krokvu aj 4.Dve spredu a dve zvnútra.

Poprosím niekoho skúseného najlepšie živiaceho sa takýmito konštrukciami ak využijem všetko,čo som popísal bude to držať?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já jsem stavěl několik pergol trochu jiným způsobem. Stojky jsou kuláče, které jsou vsazeny do oranž…
nerady 24.06.2018 20:27
nerady
Jestli se k tomuto řešení ještě mohu vrátit?... Rozumím-li tomu dobře, pak pokud je průměr stojiny…
patyk 16.07.2018 19:36
patyk
+Nestavěl jsem nikdy z hranolů, vždy jen z kulatiny průměru 15-19cm a použil kanalizační rouru nejbl… poslední
nerady 16.07.2018 23:15
nerady

Já jsem stavěl několik pergol trochu jiným způsobem. Stojky jsou kuláče, které jsou vsazeny do oranžových kanalizačních rour s víčkem. Vykopu štochrem čtyři jámy o hloubce cca 80 cm, na dno dám lívanec betonu a dám zavíčkovanou oranžovou kanalizační rouru otvorem nahoru. Rouru okolo udusám a vsadím do ní kulatinu (stojku), do roury naleju nějaké zbytky luxolu a kulatinu zaklínuju dřevěnými klíny. Potom zapěnuji stavební pěnou. Tak mám čtyři stojny, které drží a můžu na stavbě pracovat sám bez pomocníků a další výhodou je, že zavětrování není až tak potřeba.

Jestli se k tomuto řešení ještě mohu vrátit?...

Rozumím-li tomu dobře, pak pokud je průměr stojiny třeba 15cm, a KG oranžová roura má(tuším) 16cm, a udusáte to kolem dokola roury, a je to ok, pak mi v podstatě stačí vykopat díru +- těch 16cm v průměru, hlubokou těch 80cm(no, spíše tak na délku paže, tedy spíše těch 70cm) a tuto díru vylít betonem. Nahoru umístit "účko s roxorem" a do účka po zatvrdnutí vsadit hranatou stojku(budu mít hranoly, ne kulatinu). A mělo by to být dostačujícně bytelné. Je to tak?

Pergolu budu stavět na 4 patky, neopřenou o dům. Rozchod stojek bude 4.5m x 3m.

Začal jsem kopat díry a v hloubce 67cm jsem narazil na velký kámen, který nepůjde asi jen tak obkopat. Pozemek je +- rovinatý, nicméně díra je v místě, které je proti průměru o 10cm níže. Uvažuju tedy, jestli ten kámen obkopat, nebo dorovnat rovinu ztraceným bedněním 50x40? ZB bych zapustil 15cm pod stávající rovinu(ZB je vysoké 25cm).

O co vlastně při tom betonování patek jde? O hmotnost protiváhy pergoli, nebo o to, aby se spojená dřevěná konstrukce s betonem mohla co nejhlouběji zapřít o okolní zeminu?

děkuji

+Nestavěl jsem nikdy z hranolů, vždy jen z kulatiny průměru 15-19cm a použil kanalizační rouru nejbližšího průměru. Roury jsem nebetonoval pouze pod víčko dal lívanec betonu, aby váha kůlu neprorazila plastové víčko. Ideální je sehnat vrták obdobného průměru. Rouru jsem okolo obsypal vykopanou zeminou a důkladně udusal. Poté jsem do rour vsunul kůl, který jsem v rouře vyklínoval a mezikruží mezi kůlem a trubkou vypěnil montážní pěnou. Takto stavbu můžu stavět sám a nepotřebuji k tomu pomocníky (dle mých dospělých synů jsem byl "kurvič sobot a nedělí"). Kůly jsem potom motorovkou srovnal na požadovanou výšku položil na ně dvě kulatiny a spojil půlkukáči na které jsem přibil prkna. Má to jednu vadu nesmí pod to fouknout větší vítr, aby to neodnesl. V podstatě mě stačil kbelík betonu a materiál z okolí a stavba zapadá do přírodního prostředí. Výhodou je, že pokud se to staví u lesa v nedostupném terénu je největší dřina s prkny, ostatní lze vyrobit na místě motorovkou, sekerou a pořízem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru