Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pergola.Všetky spoje len oceľou?

Nechci vyloženě zakládat nové téma, ale s pergolami to souvisí.
Chystám se také jednu postavit. Skoro stejná jaké původního tazatele. Pouze rozteč vyšších stojek které budou přiražené ke stěně domu, bude 4,5m. A rozteč vyšší-nižší stojky bude 3m. Přesah střechy bych chtěl asi 50cm na tři strany. Čtvrtá strana bude u stěny domu.

Má otázka je, jaké rozměry patek? Párkrát jsem dříve slyšel, že se dělá 70cm do hloubky. Předřečník píše o 80cm. A jak to je s ostatními rozměry? Podloží mám štěrkojíl(povodí Morávky). Je to sám kámen a jak se hloubí díra, tak dole má třeba 30cm v průměru, ale nahoře "metr". Prostě se to sype od krajů. Vylívat to betonem celé, tak na ty 4 patky budu potřebovat domíchavač.... Proto uvažuju o ztraceném bednění. Nevím, jaké nejmenší na trhu jsou, ale budou-li, tak budou stačit třeba 20x20cm vnitřního průměru?

A druhá otázka.
Nemám možnost použít čepy do šíkmin (závětrových). Prostě si s tímto konstrukčním prvkem nevím rady a nemám nikoho, kdo by mi to udělal. A tak se ptám, když ty šikminy přitáhnu k trámům(mezi stojkami) a stojkám pouze vruty? Vždy na každý spoj 2 vruty třeba 8mm tlusté a třeba 7cm zavrtaným do těch sloupů a trámů? Celková délka vrutů bude tedy 12-14cm. Jen malá otázka k vrutům? Mohu použít se zápustnou hlavou? Nebude to mít tendenci šikminy rozštípnout? Ptám se na ně proto, že takovéto vruty mohu mít od taty zdarma. A taky proto, že přecejen pergola má jinou váhu a tlaky/tahy, než třeba botník, kde ty zápustné hlavy jsou ok.

Zádlaby na krokve a trámy si troufnu.

Přeplatovávat ty spoje plechem moc nechci. Nelíbí se mi to. To už raději provrtat šikminu-trám skrz a stáhnout to šroubem 10mm tlustým+matice. Samo že podložky na dřevo.

Děkuji za posouzení

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny