Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oběhové čerpadlo pro teplou vodu do 3. patrového domu

Ahoj všem, prosím o radu. Mám 3. patrový dům, kde v 1. patře je prodejna a sklad (2x WC, 2x umyvadlo), ve 2. patře kanceláře (1x kuchyňka, 2x WC a 2x umyvadlo), ve 3. patře je obytný prostor (1x WC, 1x kuchyňka, 1x sprcha, 2x umyvadlo). V 1. patře mám el. boiler a k němu připojené čerpadlo 25-40-180 pro rozvod teplé vody. Ve 3. patře byl vždy velmi špatný tlak teplé vody, nyní postupně se to ještě zhoršilo, že i ve druhém patře je špatný tlak a teplá voda teče jen čůrkem. Myslím si tedy, že čerpadlo má už to nejlepší za sebou (není znát téměř rozdíl, když ho vypnu z el.). Chtěl byh alespoň trochu zlepšit tlak teplé vody ve 3. patře (je mi jasné, že by nejlepší bylo, tam dát taky boiler, ale nechci tam dělat žádné takové úpravy). Otázky zní zda mi pomůže vyměnit čerpadlo za nové s větší dopravní výškou (25-80-180)? Nebo jiné navrhované řešení, tak aby se úpravy dělali případně pouze v 1. patře u boileru?

Děkuji za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A nejsou spíš "zarostlé" trubky teplé vody? Pokud je tlak bez problémů u studené, pak by neměl být p…
George63 08.06.2018 16:17
George63
Studená je přímo z vodovodního řádu a tlak je tam perfektní. U teplé to jednak trvá velmi dlouho (co…
Standa69 08.06.2018 18:02
Standa69
Mám stejný názor jako miran. Pokud v 1. patře otevřeš napůl baterii sprchy, dostává se Ti část stude…
George63 09.06.2018 09:22
George63
Ahoj, děkuji za vysvětlující reakci. Vše jsem nafotil a popsal a vložil do odpovědi na příspěvěk níž… nový
Standa69 09.06.2018 12:35
Standa69
Po shlédnutí a přečtení reakce Zerazera nemohu než pouze potvrdit jeho závěry. Pouze bych více-méně… poslední
George63 09.06.2018 16:55
George63
Oběhovým čerpadlem,pro udržování teplé vody u vzdáleného výtoku, jsem se nikdy nezabýval, ale předpo…
Zerozero 09.06.2018 11:04
Zerozero
Ahoj, děkuji za obsáhlou odpověď. Nafotil jsem vedení u boileru, ale je tam hodně ohybů a je to tak… nový
Standa69 09.06.2018 12:34
Standa69
Vypadá to na závadu, kterou jsem dost předpokládal a v příkladu uvedl. Pravděpodobně bude na vině te… nový
Zerozero 09.06.2018 15:11
Zerozero

A nejsou spíš "zarostlé" trubky teplé vody? Pokud je tlak bez problémů u studené, pak by neměl být problém ani u teplé. Jde spíš o množství. Jak je potrubí staré, jakou má světlost a je to pozink? Čerpadlo většinou zajišťuje spíše cirkulaci vratnou větví, aby v okruhu.byla voda stále teplá a nebylo nutné odpouštět studenou z potrubí. Tlak by měl být stejný jako u studené.

Studená je přímo z vodovodního řádu a tlak je tam perfektní. U teplé to jednak trvá velmi dlouho (což dle toho co píšete, tak by mělo vyřešit toto nové čerpadlo s větší dopravní výškou, ale to asi tedy stále neřeší malý tlak). Potrubí je v plastu, relativně nové (do 10let). Tlak u teplé vody jako u studené není stejný ani v prvním patře, čím to tedy může být? Myslel jsem že když se ohřívá voda boilerem, tak pak musím být nějaké čerpadlo, které vyvine dostatečný tlak v potrubí.

Mám stejný názor jako miran. Pokud v 1. patře otevřeš napůl baterii sprchy, dostává se Ti část studené vody do stoupačky vody teplé (neboť přitékající množství teplé od bojleru je málo) a tak Ti jde větší množství vody do stoupačky teplé a vytéká více vody i v potrubí teplé do 3.patra. Po vytlačení té teplé z potrubí pak teče už jenom studená (smíchaná s tou troškou teplé, která jde z bojleru). Hledej poruchu v části před bojlerem (uzavírací ventily, zpětný a přetakový ventil, o kterém píšeš), mohly by být ucpané, u přetlakového třeba "zaseknutá" zpětná klapka, případně přetlakový opačně namontovaný (ale to by teplá netekla vůbec), pak v přívodu a vývodu bojleru (někdy bývá rovněž ventil na vývodu a bojler má běžné trubky), ale zase píšeše, že je skoro nový. A pak taky, jak je zapojeno to oběhové čerpadlo. Pokud by bylo ve výtlačné části a ne ve vratné, mohlo by jít o zanesený filtr (pokud je namontován, nebo je součástí čerpadla), případně zanesené a špatně průchozí čerpadlo. Tam někde hledej chybu! Tlak ve stoupačkách teplé i studené musí být stejný, jde o propojený systém a Ty máš problém ne s tlakem, ale s množstvím. V potrubí od 1. patra nahoru to určitě nebude, pokud se zvýší množství z potrubí teplé ve 3. patře po otevření baterie sprchy v 1.patře napůl, pak od toho 1. patra nahoru je vše OK.
Chtělo by to nakreslit (nebo nafotit) instalaci před bojlerem a za bojlerem (se všemi ventily a čerpadlem), z toho by bylo možno posoudit víc. Ale myslím, že i tak je úsudek postačující.;-)

Po shlédnutí a přečtení reakce Zerazera nemohu než pouze potvrdit jeho závěry. Pouze bych více-méně opakoval. V přívodu bojleru (ventil ve schematu č.3) jde o redukční ventil (o němž původně nebyla řeč). U něj bych začal. Zjisti tlak v přívodu do domu a pokud je nižší než 6 atm, pak jej vyhoď. Že hodně omezuje tlak, o tom svědčí, že v případě ucpání výtoku nahoře tento udržíš bez problémů (pokud držíš dostatečně dlouho). V případě vyššího tlaku vyvolaného ohřátím vody v uzavřeném systému bojleru a teplé vody, odpustí případný přetlak nad 6 atm přetlakový ventil. Jinak se ještě montuje, pro tento případ i malá expanzní nádobka. Pokud by podstatně a často tlak v síti kolísal a býval i větší po delší dobu (ze sítě), odtékalo by pak větší množství vody, což by bylo zbytečné a drahé. V tom případě nech namontovat (namontuj) redukční ventil do 6 atm., dostatečného průřezu, do hlavního přívodu (opět shoda se ZZ), za tu zpětnou klapku za vodoměrem (v tom prostoru těch svařovaných propojek s izolací na fotce č.8), ve směru do domu. Pomocí šroubení by to mělo vyjít. A nastav tak, aby byl tlak v 3. NP dostatečný (i u studené a i teplé) a nedocházelo k moc velkým rozdílům v případě, že pustíš vodu v nižších patrech. Ale toto se vždy částečně projeví. Jinak opět souhlasím se ZZ, že ten původní namontovaný může být "zarostlý, nebo zaseklý". Totéž může být u zpětného přetlakového ventilu za ním. Opatrně "pobouchat" oba dřevěnou paličkou, pokud nepomůže demontovat a vyměnit. S tím čerpadlem si nedělej starosti, (opět souhlas se ZZ), pouze cirkuluje pomalu, aby v potrubí i nahoře byla voda stále teplá. Není potřeba velkého výkonu, žádný "výtlak". Ale také se zanáší, mohl by být rovněž problém s průtokem. Trochu o tom uvažuji, pokud píšeš, že ta voda nahoře, než doteče, je chladná. To by svědčilo o tom, že voda přes čerpadlo normálně necirkuluje a průtok je omezen. Lepší by bylo, kdyby bylo namontováno na větvi vratné, což by ve stoupačce teplé vody a přívodu k bateriím nemělo vliv a mohlo by pouze docházet k pomalé cirkulaci, ale nemělo by vliv to na průtok a na množství, jež by nahoře vytékalo. Pouze by docházelo k nutnému odpuštění chladné vody v potrubí. Ventil 5 ve schematu je na té vratné větvi okruhu teplé vody. Ještě by taky mohl být problém s ventilem č.7 (za čerpadlem), ale tu je zřejmě předpoklad minimální. Tak to vše prověř a uvidíš, že na to přijdeš.;-)

Oběhovým čerpadlem,pro udržování teplé vody u vzdáleného výtoku, jsem se nikdy nezabýval, ale předpokládám, že je to tak, že od nejvzdálenějšího výtoku teplé vody, je vratné vedení do bojleru, kde je vřazeno črpadlo, které zajišťuje cirkulaci vody. Voda cirkuluje -bojler -vzdálená baterie - čerpadlo -bojler. Pokud to tak zcela není někdo mě opravte.
Pro cirkulaci vody, je celkem jedno, jestli je čerpadlo vřazeno do vedení bojler - baterie, nebo do vedení batere -bojler. Tedy pro cirkulaci. Ale může mít vliv na výtok. Kde je vřazeno?
Pokud by bylo vřazeno do vedení od bojleru k baterii, je to v pořádku. Pokud by ale bylo ve zpátečním vedení k bojleru, oběh bude funkční, ale ovlivní to výtok. A to čím výkonnější čerpadlo, tím hůř. Čerpadlo svým výkonem zatíží vedení k baterii a tím zvětší dynamický odpor průtoku vody - jakoby bere vodu baterii. Ale předpokládám, že to tak zapojeno není. Také by byl problém odstraněn nějakým řídicím zařízením, třeba že čerpadlo vypíná při odběru vody, kdy je zbytečné. To jen pro úplnost.
Dále. Výtlačná výška tohoto čerpadla je nepodstatná. Čerpadlo nepřekonává žádnou výšku, zajišťuje jen oběh vody s malám dynamickým odporem vedení. Výkon čerpadla stačí minimální, jen aby voda mírně cirkulovala a nahrazovalo se chládnutí vody ve vedení k baterii. Čerpadlo nepřekonává žádnou dopravní výšku, protože v uzavřeném okruhu, libovolně vysokého, je tlak gravitačně vyvážený.
Tlak v celém systému je dán pouze tlakem vody z vodovodního řadu. Vzhledem k Pascalovu zákonu, v propojeném systému musí být všude tlak stejný, tedy jak u studené, tak teplé vody. Omezen ale může být průtok, tedy například zaneseném vedení. Ale u plastového nepříliš starého vedení to nepředpokládám.
Vřazení bojleru je z hlediska průtoku zanedbatelné, snad jen ucpaný přívod nebo vývod samotného bojleru.
Samozřejmé ve všech případech je, že tlak ve vyšších patrech je nižší, než v přízemí, kdy tlak z vodovodu musí překonat výšku budovy. Ale při běžném tlaku v řádu a výšce tří pater, to není příliš podstané a navíc to má vliv na teplou i studenou vodu.
Tedy abych mohl nějak posoudit, kde je problém, tak bych potřeboval vědět:
Kde je zapojeno cirkulační čepadlo, ve vedení bojler -baterie, nebo baterie - bojler?
Studená voda ve třetím patře teče normálně?
Je někde zařazen redukční ventil na úpravu tlaku ze sítě? Pokud ano, kde je umístěn, v celém přívodu do domu, nebo jen v přívodu do bojleru?? (to by byla podstatná chyba).
Zatím možno zjistit: Nejsou zanesena sítka u baterií, přístupná po sejmutí baterie - častý problém.
Zvýšený odpor průtoku vedením. Pokus. Pustit studenou vodu z baterie jen malým proudem. Pak baterii otevřít naplno. Průtok se rapidně zvýší. To samé udělat s teplou vodou. Proud vody by se měl zvýšit podobně. V tomto případě asi se průtok po plném otevření asi nezvýší, zůstane jakoby byla baterie přivřená.
V tom případě: Pustit studenou vodu a zkusit udržet výtok z baterie silným přitlačením dlaně na výtok. Asi to udržet půjde jen obtížně. To samé udělat s teplou vodou. Ale v tom případě nechat trochu vychladnout bojler, z důvodu možného opaření (!). Pokud teplou vodu nelze udržet jako u studené, je tlak v pořádku, hledat problém v průtoku. Pokud tlak teplé vody lze udržet ucpáním rukou, je problém s tlakem, ne s průtokem. (Použití manometru by bylo lepší, ruka je jen domácí "přístroj").
Po zjištění, zda je problém s průtokem, nebo tlakem, je možno usuzovat dále.
-- Jen z věštecké koule: Co by například mohlo nastat. Z důvodu velkého tlaku ve vodovodním řádu, někdo namontoval redukční ventil tlaku, aby chránil bojler. A tak ho vřadil do přívodu k bojleru. A to by byla velká chyba. Vznikly by tak velké problémy, jako třeba malý tlak teplé vody ve vyšších patrech, pronikání a zpětné toky mezi teplou a studenou vodou, při otevření baterie, v krajním případě pak při otevření dvou baterií i k tečení teplé vody ze studené a naopak. Není to třeba tento příklad? :puff::beer:

Ahoj, děkuji za obsáhlou odpověď.

Nafotil jsem vedení u boileru, ale je tam hodně ohybů a je to takové nepřehledné, tak jsem nakreslil i zjednodušené schéma a příkládám ho také.

[img]https://preview.ibb.co/bOoba8/WP_20180609_09_44_38_Pro.jpg[/img]
[img]https://preview.ibb.co/fDQYNo/WP_20180609_09_45_01_Pro.jpg[/img]
[img]https://preview.ibb.co/nJt9v8/WP_20180609_09_45_08_Pro.jpg[/img]
[img]https://preview.ibb.co/g4j4TT/WP_20180609_09_45_12_Pro.jpg[/img]
[img]https://preview.ibb.co/kbvYNo/WP_20180609_09_45_17_Pro.jpg[/img]
[img]https://preview.ibb.co/gZuGa8/WP_20180609_11_12_45_Pro.jpg[/img]
[img]https://preview.ibb.co/kD2PTT/n_kres_veden_u_boileru.jpg[/img]
[img]https://preview.ibb.co/n7Y1so/hlavn_p_vod_ventil.jpg[/img]
[img]https://preview.ibb.co/iO1nXo/hlavn_p_vod.jpg[/img]

Odpovědi na otázky:

Pokus s udržením teplé vody dlaní.
Studená nelze udržet, teplá bezproblému.

Kde je zapojeno cirkulační čepadlo, ve vedení bojler -baterie, nebo baterie - bojler?
Nevím jak to poznám, nafotil jsem to viz. foto

Studená voda ve třetím patře teče normálně?
Ano, studená tam teče bez problémů, pořádným proudem.

Je někde zařazen redukční ventil na úpravu tlaku ze sítě? Pokud ano, kde je umístěn, v celém přívodu do domu, nebo jen v přívodu do bojleru?? (to by byla podstatná chyba).
Tak tohle si myslím že bude ono. Před boilerem a před přetlakovým ventilem je nějaký další ventil, nevím jestli je to ten redukční, nafotil jsem ho viz výše. U hlavního přívodu je ještě jeden ventil, také jsem ho nafotil.

Předpokládám tedy že bude problém s ventilem před boilerem, nechá se nějak ověřit že to tak opravdu je, co s tím případně? Co se týká toho samotného čerpadla, tak už tomu rozumím, že s tlakem to nemá co dělat, ale výměna čerpadla za jiné s vyšší dopravní výškou, by mohl pomoci, tomu, že než začne téct teplá voda v posledním patře, tak to hrozně dlouho trvá?

Vypadá to na závadu, kterou jsem dost předpokládal a v příkladu uvedl. Pravděpodobně bude na vině ten ventil, vřazený před bojler. Na nákresu ten s otazníky. Je to redukční ventil tlaku. A pokud se takto namontuje, znamená to problémy, protože se rozhodí poměr mezi tlakem ve studené vodě a teplé. Lépe je redukční ventil vřadit do celkového přívodu, tedy pro studenou i teplou vodu.
Doporučoval bych zjistit maximální tlak ve vodovodu, a pokud nepřesahuje asi 6 atm, tak ho vyřadit zcela. Pokud je tlak vyšší, vřadit ho do hlavního přívodu.
Redukční ventily mají nepříjemnou vlastnost, že zarůstají kotelním kamenem a přestávají fungovat. Špatně regulují tlak, nebo omezí průtok. Vzhledem k k testu, jak jsi psal, teplou lze udržet rukou, je problém v tlaku.
Nejlepší řešení bude, dát nový, je li potřeba, do hlavního přívodu za vodoměr.
Zatím můžeš zkusit tohle, částečně a dočasně to může pomoci. Na redukčním ventilu, nastavit větší tlak, až maximální. Nevím u tohohle, kde je nastavení asi tou horní částí, co je vroubkovaná, nebo snad dole pod tou krytkou, to teď nevím, ale půjde to poznat, možná tam bude nakreslený směr plus minus nebo něco. Po nastavení vyššího tlaku, otevři naplno některou baterii na plno, teplou vodu. Potom vezmi nějaké menší kladívko a dost razantně ale zase s citem klepej na vršek i spodek ventilu. Pokud je ventil zarostlý, často se tak otřesy rozhýbe mechanismus a nečistoty se odplaví. Můžeš zkusit údery ze všech stran, ale hlavně shora a zespodu. Tak je to po směru pohybu ventilu. Pokud to pomůže, nech tlak na ventilu nastavený co největší, jen tak, aby nepropouštěl pojistný ventil bojleru. Možná to pomůže. I tak bych ale potom dal redukčák do celkového přívodu a bude po problému.
Znovu připomínám, že výkon, ani výtlačná výška oběhového čerpadla nemá na problém žádný vliv. Průtok čerpadlem stačí jen malý, aby nahradil chládnutí vody v trubkách. Výtlačná výška se neuplatní, čerpadlo nepřekonává žádnou dopravní výšku, i když se to tak zdá. Pro představu. Dole čerpadlo, trubka třeba 10m nahoru a pak zase 10m dolů. Voda pohybující se nahoru, musí překonávat gravitační sílu. Ale voda pohybující se zpátký dolů, je tažena stejnou gravitační silou. Okruh je tedy gravitačně vyvážený a na pohyb kapaliny je potřeba jen výkon, překonávající jen tření vody v trubce, což je v tomto případě minimální. Proto stačí čerpadélko o jen několika wattech.
Tedy na tlak a množství výtoku vody nemá ani nemá mít žádný vliv. Je tam jen kvůli chládnutí vody v trubkách.
Výtok vody a tlak je dán jen tlakem vody ve vodovodním řádu, případně redukčním ventilem. A ten je v tomto případě namontován navíc nevhodně. :puff::beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru