Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oběhové čerpadlo pro teplou vodu do 3. patrového domu

Ahoj všem, prosím o radu. Mám 3. patrový dům, kde v 1. patře je prodejna a sklad (2x WC, 2x umyvadlo), ve 2. patře kanceláře (1x kuchyňka, 2x WC a 2x umyvadlo), ve 3. patře je obytný prostor (1x WC, 1x kuchyňka, 1x sprcha, 2x umyvadlo). V 1. patře mám el. boiler a k němu připojené čerpadlo 25-40-180 pro rozvod teplé vody. Ve 3. patře byl vždy velmi špatný tlak teplé vody, nyní postupně se to ještě zhoršilo, že i ve druhém patře je špatný tlak a teplá voda teče jen čůrkem. Myslím si tedy, že čerpadlo má už to nejlepší za sebou (není znát téměř rozdíl, když ho vypnu z el.). Chtěl byh alespoň trochu zlepšit tlak teplé vody ve 3. patře (je mi jasné, že by nejlepší bylo, tam dát taky boiler, ale nechci tam dělat žádné takové úpravy). Otázky zní zda mi pomůže vyměnit čerpadlo za nové s větší dopravní výškou (25-80-180)? Nebo jiné navrhované řešení, tak aby se úpravy dělali případně pouze v 1. patře u boileru?

Děkuji za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A nejsou spíš "zarostlé" trubky teplé vody? Pokud je tlak bez problémů u studené, pak by neměl být p…
George63 08.06.2018 16:17
George63
Studená je přímo z vodovodního řádu a tlak je tam perfektní. U teplé to jednak trvá velmi dlouho (co…
Standa69 08.06.2018 18:02
Standa69
Mám stejný názor jako miran. Pokud v 1. patře otevřeš napůl baterii sprchy, dostává se Ti část stude…
George63 09.06.2018 09:22
George63
Ahoj, děkuji za vysvětlující reakci. Vše jsem nafotil a popsal a vložil do odpovědi na příspěvěk níž…
Standa69 09.06.2018 12:35
Standa69
Po shlédnutí a přečtení reakce Zerazera nemohu než pouze potvrdit jeho závěry. Pouze bych více-méně… poslední
George63 09.06.2018 16:55
George63

A nejsou spíš "zarostlé" trubky teplé vody? Pokud je tlak bez problémů u studené, pak by neměl být problém ani u teplé. Jde spíš o množství. Jak je potrubí staré, jakou má světlost a je to pozink? Čerpadlo většinou zajišťuje spíše cirkulaci vratnou větví, aby v okruhu.byla voda stále teplá a nebylo nutné odpouštět studenou z potrubí. Tlak by měl být stejný jako u studené.

Studená je přímo z vodovodního řádu a tlak je tam perfektní. U teplé to jednak trvá velmi dlouho (což dle toho co píšete, tak by mělo vyřešit toto nové čerpadlo s větší dopravní výškou, ale to asi tedy stále neřeší malý tlak). Potrubí je v plastu, relativně nové (do 10let). Tlak u teplé vody jako u studené není stejný ani v prvním patře, čím to tedy může být? Myslel jsem že když se ohřívá voda boilerem, tak pak musím být nějaké čerpadlo, které vyvine dostatečný tlak v potrubí.

Mám stejný názor jako miran. Pokud v 1. patře otevřeš napůl baterii sprchy, dostává se Ti část studené vody do stoupačky vody teplé (neboť přitékající množství teplé od bojleru je málo) a tak Ti jde větší množství vody do stoupačky teplé a vytéká více vody i v potrubí teplé do 3.patra. Po vytlačení té teplé z potrubí pak teče už jenom studená (smíchaná s tou troškou teplé, která jde z bojleru). Hledej poruchu v části před bojlerem (uzavírací ventily, zpětný a přetakový ventil, o kterém píšeš), mohly by být ucpané, u přetlakového třeba "zaseknutá" zpětná klapka, případně přetlakový opačně namontovaný (ale to by teplá netekla vůbec), pak v přívodu a vývodu bojleru (někdy bývá rovněž ventil na vývodu a bojler má běžné trubky), ale zase píšeše, že je skoro nový. A pak taky, jak je zapojeno to oběhové čerpadlo. Pokud by bylo ve výtlačné části a ne ve vratné, mohlo by jít o zanesený filtr (pokud je namontován, nebo je součástí čerpadla), případně zanesené a špatně průchozí čerpadlo. Tam někde hledej chybu! Tlak ve stoupačkách teplé i studené musí být stejný, jde o propojený systém a Ty máš problém ne s tlakem, ale s množstvím. V potrubí od 1. patra nahoru to určitě nebude, pokud se zvýší množství z potrubí teplé ve 3. patře po otevření baterie sprchy v 1.patře napůl, pak od toho 1. patra nahoru je vše OK.
Chtělo by to nakreslit (nebo nafotit) instalaci před bojlerem a za bojlerem (se všemi ventily a čerpadlem), z toho by bylo možno posoudit víc. Ale myslím, že i tak je úsudek postačující.;-)

Po shlédnutí a přečtení reakce Zerazera nemohu než pouze potvrdit jeho závěry. Pouze bych více-méně opakoval. V přívodu bojleru (ventil ve schematu č.3) jde o redukční ventil (o němž původně nebyla řeč). U něj bych začal. Zjisti tlak v přívodu do domu a pokud je nižší než 6 atm, pak jej vyhoď. Že hodně omezuje tlak, o tom svědčí, že v případě ucpání výtoku nahoře tento udržíš bez problémů (pokud držíš dostatečně dlouho). V případě vyššího tlaku vyvolaného ohřátím vody v uzavřeném systému bojleru a teplé vody, odpustí případný přetlak nad 6 atm přetlakový ventil. Jinak se ještě montuje, pro tento případ i malá expanzní nádobka. Pokud by podstatně a často tlak v síti kolísal a býval i větší po delší dobu (ze sítě), odtékalo by pak větší množství vody, což by bylo zbytečné a drahé. V tom případě nech namontovat (namontuj) redukční ventil do 6 atm., dostatečného průřezu, do hlavního přívodu (opět shoda se ZZ), za tu zpětnou klapku za vodoměrem (v tom prostoru těch svařovaných propojek s izolací na fotce č.8), ve směru do domu. Pomocí šroubení by to mělo vyjít. A nastav tak, aby byl tlak v 3. NP dostatečný (i u studené a i teplé) a nedocházelo k moc velkým rozdílům v případě, že pustíš vodu v nižších patrech. Ale toto se vždy částečně projeví. Jinak opět souhlasím se ZZ, že ten původní namontovaný může být "zarostlý, nebo zaseklý". Totéž může být u zpětného přetlakového ventilu za ním. Opatrně "pobouchat" oba dřevěnou paličkou, pokud nepomůže demontovat a vyměnit. S tím čerpadlem si nedělej starosti, (opět souhlas se ZZ), pouze cirkuluje pomalu, aby v potrubí i nahoře byla voda stále teplá. Není potřeba velkého výkonu, žádný "výtlak". Ale také se zanáší, mohl by být rovněž problém s průtokem. Trochu o tom uvažuji, pokud píšeš, že ta voda nahoře, než doteče, je chladná. To by svědčilo o tom, že voda přes čerpadlo normálně necirkuluje a průtok je omezen. Lepší by bylo, kdyby bylo namontováno na větvi vratné, což by ve stoupačce teplé vody a přívodu k bateriím nemělo vliv a mohlo by pouze docházet k pomalé cirkulaci, ale nemělo by vliv to na průtok a na množství, jež by nahoře vytékalo. Pouze by docházelo k nutnému odpuštění chladné vody v potrubí. Ventil 5 ve schematu je na té vratné větvi okruhu teplé vody. Ještě by taky mohl být problém s ventilem č.7 (za čerpadlem), ale tu je zřejmě předpoklad minimální. Tak to vše prověř a uvidíš, že na to přijdeš.;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru