Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oběhové čerpadlo pro teplou vodu do 3. patrového domu

Vypadá to na závadu, kterou jsem dost předpokládal a v příkladu uvedl. Pravděpodobně bude na vině ten ventil, vřazený před bojler. Na nákresu ten s otazníky. Je to redukční ventil tlaku. A pokud se takto namontuje, znamená to problémy, protože se rozhodí poměr mezi tlakem ve studené vodě a teplé. Lépe je redukční ventil vřadit do celkového přívodu, tedy pro studenou i teplou vodu.
Doporučoval bych zjistit maximální tlak ve vodovodu, a pokud nepřesahuje asi 6 atm, tak ho vyřadit zcela. Pokud je tlak vyšší, vřadit ho do hlavního přívodu.
Redukční ventily mají nepříjemnou vlastnost, že zarůstají kotelním kamenem a přestávají fungovat. Špatně regulují tlak, nebo omezí průtok. Vzhledem k k testu, jak jsi psal, teplou lze udržet rukou, je problém v tlaku.
Nejlepší řešení bude, dát nový, je li potřeba, do hlavního přívodu za vodoměr.
Zatím můžeš zkusit tohle, částečně a dočasně to může pomoci. Na redukčním ventilu, nastavit větší tlak, až maximální. Nevím u tohohle, kde je nastavení asi tou horní částí, co je vroubkovaná, nebo snad dole pod tou krytkou, to teď nevím, ale půjde to poznat, možná tam bude nakreslený směr plus minus nebo něco. Po nastavení vyššího tlaku, otevři naplno některou baterii na plno, teplou vodu. Potom vezmi nějaké menší kladívko a dost razantně ale zase s citem klepej na vršek i spodek ventilu. Pokud je ventil zarostlý, často se tak otřesy rozhýbe mechanismus a nečistoty se odplaví. Můžeš zkusit údery ze všech stran, ale hlavně shora a zespodu. Tak je to po směru pohybu ventilu. Pokud to pomůže, nech tlak na ventilu nastavený co největší, jen tak, aby nepropouštěl pojistný ventil bojleru. Možná to pomůže. I tak bych ale potom dal redukčák do celkového přívodu a bude po problému.
Znovu připomínám, že výkon, ani výtlačná výška oběhového čerpadla nemá na problém žádný vliv. Průtok čerpadlem stačí jen malý, aby nahradil chládnutí vody v trubkách. Výtlačná výška se neuplatní, čerpadlo nepřekonává žádnou dopravní výšku, i když se to tak zdá. Pro představu. Dole čerpadlo, trubka třeba 10m nahoru a pak zase 10m dolů. Voda pohybující se nahoru, musí překonávat gravitační sílu. Ale voda pohybující se zpátký dolů, je tažena stejnou gravitační silou. Okruh je tedy gravitačně vyvážený a na pohyb kapaliny je potřeba jen výkon, překonávající jen tření vody v trubce, což je v tomto případě minimální. Proto stačí čerpadélko o jen několika wattech.
Tedy na tlak a množství výtoku vody nemá ani nemá mít žádný vliv. Je tam jen kvůli chládnutí vody v trubkách.
Výtok vody a tlak je dán jen tlakem vody ve vodovodním řádu, případně redukčním ventilem. A ten je v tomto případě namontován navíc nevhodně. :puff::beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny