Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Sádroš místo omítky.

Zdravím, máme vedle domu garáž která jednou zdí přiléhá k domu, záda jsou pod úrovní terénu a vnější zeď je polovinou v úhlopříčce pod úrovní (břeh se schody). Vnitřní zeď která přiléhá k domu lehce vlhne (asi spodní voda, veranda která je nad garáží má novou izolaci). V garáži jsou omítky naprosto kaput a tak řeším jak zjednat nápravu s novou elektroinstalací a jedním radiátorem pro lehké vytápění. Byl tu kamarád a měl dobrý nápad, místo omítek hodit na zdi sádroš. Teoreticky by to bylo levnější, rychlejší a elegantnější.

Myšlenku mám takovou, že by se vnější zeď která je klidnější (nevím o velkém vlhnutí) osadila sádrošem s odskokem 1,4cm (výška profilů na zeď) a pod sádroš by se dala tenká tepelná izolace (asi polystyren). Zadní stěna a stěna přiléhající k domu by se nechala volně (tedy ze zadní strany by byla 1,4cm mezera), tak aby za ní proudil případně vzduch a zeď větrala. Ta by se teoreticky dala osadit i mřížkou na spodní a horní straně se síťkou prodi lopaťákům (naši supr pavouci co nejdou zabít ani když je mlasknete lopatou).

Jaký máte názor?? Podle mě by tak vlhčí zeď lépe větrala, navíc bych to mohl snadno udělat i samo domo. Zdění není má superschopnost a na zedníka by asi teď taky nebylo. Navíc stěna vlhne a za pár let by bylo po omítce. Sádroš by ale byl od zdi odsazen a vše by tak větralo.

Předmět Autor Datum
Nad sádrou do vlhka ani nerozmýšľaj, polystyrén nedýcha. Mohol by vznikať kondenz pri tesnom dotyku…
Ahasver Chamachir 26.04.2018 05:04
Ahasver Chamachir
Existuje i sádrokarton do vlhkého prostředí. Mezera minimálně 3-4 cm, otlučená omítka a BEZ polystyr…
miran 27.04.2018 09:43
miran
Len ťa poopravím, sádra je hygroskopická, nepriedušná, nedýcha. Vápenec je mletý, mastný hovňousek,…
Nuda 27.04.2018 17:53
Nuda
Všechno špatně, fyzikální zákony nic neoblbne. Zateplení zevnitř zajistí akorát rosný bod na té zdi…
Rce 27.04.2018 23:41
Rce
Stačí prohledat trochu internet a je jasno http://www.vodouch.cz/vlastnosti_sadrokartonu.php Na kon…
jenda d 28.04.2018 09:02
jenda d
A co koupelnový sádrokarton ??? Ten je přeci jen stavěn na vlhkost....
IkaSGC 01.05.2018 12:03
IkaSGC
Ano, ale ne na trvalou. poslední
radek2 01.05.2018 14:29
radek2
Aby vzduch za předstěnou opravdu proudil a mezera se odvětrávala, musí být mezera alespoň 30 mm a to…
sHpy00n 29.04.2018 09:49
sHpy00n

Nad sádrou do vlhka ani nerozmýšľaj, polystyrén nedýcha. Mohol by vznikať kondenz pri tesnom dotyku s polystyrénom. Priestor 1.4mm za priečkou nedokáže voľne cirkulovať, myslím prirodzeným ťahom. Sádra ti spuchrie a zhnije.
------------------------------------
Vymuruj klasicky predsadenú priečku z bielych, pieskovocementových tehál ukladaných na kant (65mm ti ukrojí z priestoru interiéru). Ak ich umne vyspáruješ, lepiť ich budeš mrazuvzdornou, cementovou maltou (stačí ti jedno 25kg vreco suchej malty), predsadená priečka bude pôsobiť celkom vkusne, ako z cukru.

http://www.onlinestavba.sk/produkt/biely-porfix-prieckovky-p2-500/3241

http://www.km-beta.sk/?id=24&sub3id=166&tehla=187#tehla

Doporučím ako základ vyšalovať aspoň 60mm vysoký podkladový betón, zospodu odizolovaný proti vlhkosti, zaarmovaný aspoň dvoma kusmi 8mm roxorom v šírke priečky muriva 65mm. Na tomto základe sa po jeho vytvrdnutí vymuruje priečka z 65mm mrazuvzdorných, bielych tehál, ukladané tehly na kant. Je to z dôvodu, aby ti náhodou nevznikali po čase trhlinky v priečke, ak by sadala podlaha. Po vytvrdnutí malty v priečke ju len tak ľahko nezbúraš, nezvalíš ju ani v prípade, ak ponecháš za priečkou vzduchovú medzeru, cca 10mm, aby sa neopierala o vlhké obvodové murivo.

Tieto pieskovocementové biele tehly sa dajú murárskym kladivkom, naťukaním po obvode, nádherne a na milimeter presne skracovať, deliť, ulamovať presne na požadovaný rozmer. (Ako píšem, láme sa na mieru, ako kockový cukor medzi prstami).

Muruje sa na väzbu, priečka sa tesne oprie o strop a bočné steny.

Alebo vymuruj priečku z tenkého Ytong, (75mm) určeného na priečky.
https://www.ytong.sk/cennik-priecky.php

http://www.ceresit.sk/sk/products/zateplovacie-a-omietkove-systemy/opravne-murovacie-a-skarovacie-malty/ct-32.html

Ytong sa reže klasickou pílkou na drevo.

Existuje i sádrokarton do vlhkého prostředí. Mezera minimálně 3-4 cm, otlučená omítka a BEZ polystyrénu. Mezera 1 cm, jak radí Nuda, je opravdu málo. A pořádné větrací otvory nahoře i dole, aby mohl proudit vzduch. Ale stejně je to jen řešení maskovací, samotný problém vlhké zdi to neřeší. A je docela velká možnost, že když to větrání nebude dostatečné, tak vlhkost bude stoupat a projeví se jinde. Pokud se rozhodnete někde na suché zdi použít pod sádrokarton izolaci, tak určitě ne polystyren ale vatu.

Len ťa poopravím, sádra je hygroskopická, nepriedušná, nedýcha. Vápenec je mletý, mastný hovňousek, ktorý nepatrí do vlhka, lebo sa na jeho povrchu začnú tvoriť časom plesne, huby.

Niet nad pieskovocementové tehly, tie môžu v byť namočené, v zime totálne zamrzuté na kosť, rozmrazené a nerozsypú sa nikdy. Sú vzdušné, dýchajú, sú, porézne a Ph neutrálne na ktorých sa nechytajú "zárodky".

lepší a matroš nepoznám počas svojej 30-ročnej praxe v rezorte stavebníctva.

Stačí prohledat trochu internet a je jasno
http://www.vodouch.cz/vlastnosti_sadrokartonu.php

Na konci článku je to jasně napsáno :
Do vlhkých sklepů nebo místností s výskytem zemní vlhkosti nelze
sádrokartonové konstrukce doporučit vůbec.

Upravim Nudu. Sadrokarton má lepší faktor difusního odporu než cihla . Lépe tedy dýchá :-) . Ale tam je to spíše technická věc , jak se poskládají vrstvy ve stěně.

Aby vzduch za předstěnou opravdu proudil a mezera se odvětrávala, musí být mezera alespoň 30 mm a to je naprosté minimum. Lépe je 50 mm. Předstěnu nikoli z SDK, ale z cementovláknité desky. Provětrávání nadlepšit nuceně 12V ventilátorky napájenými solárním panelem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru