Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Syntetika na dřevo

Zdravím

Chtěl bych natřít lavičky syntetickou barvou. Předloni na podzim jsem je natřel balakrylem(vodou ředi.) a letos je to už zralé na nový nátěr.
To, co odlízá, samozřejmě odstraním kartáčem. Ale nevím si rady, jestli mám odstranit i tu barvu, která je ještě ke dřevu přichycená pevně?

Domnívám se, že vodou řed.barvy jsou určeny především do vnitřků, nikoliv ven, kde na ně působí UV, déšť a rozdíly teplot. A to i přesto, že ty vodní barvy jsou na venek vysloveně na obale určeny. Mám natřenu tímto balakrylem asi 4 roky jednu tyčku, kterou nemám nikdy venku a ta barva je jak nová. Proto si říkám, že když tu neodprýskanou barvu odmastím tech.benzínem, a přetřu ji syntetikou v několika nátěrech, tak na ten spodní balakryl nebude působit UV a déšť a nemusela by syntetika, spolu s balakrylem, v těchto místech odlízat.
Jaké máte zkušenosti vy?

Má nějaký praktický význam dávat nějaký podklad mezi dřevo a syntetiku? Když udělám barvou 3 nátěry, z toho první naředím na řidko, ať se to vpije do dřeva, a další dva nátěry neředěné, nebude to náhodou to samé, jako když bych koupil podklad a pak 2 vrstvy neředěné?

Předmět Autor Datum
Drevo použité na lavičky bolo továrensky ošetrené a penetrované tlakovým, hĺbkovým, olejovým náterom…
Ahasver Chamachir 06.04.2018 10:21
Ahasver Chamachir
Velmi děkuji za tak obsáhlou odpověď. Vezmu si ji k srdci. Očistím to ovšem drátěným rotačním kartáč…
patyk 11.04.2018 08:26
patyk
Nejlepší bude, pokud starou barvu odstraníš až na dřevo. Nový nátěr bude trvanlivější a nebude hrozi…
Zerozero 11.04.2018 12:22
Zerozero
Určitě nezalejvej zbytek barvy ředidlem. Vždy si nařeď barvu, kterou do pár týdnů spotřebuješ. Barva…
nerady 11.04.2018 21:16
nerady
S barvami pracuji mnoho let. Vyzkoušel jsem množství způsobů, jak udržet zbytek syntetické barvy, ab… poslední
Zerozero 12.04.2018 08:01
Zerozero

Drevo použité na lavičky bolo továrensky ošetrené a penetrované tlakovým, hĺbkovým, olejovým náterom v klávoch (papiňákoch) pri 250°C? Alebo sa jedná iba o surové late z masívu, ktoré boli ošetrené nejakou vrchnou farbou?
-----------

Použi chemický odstraňovať starých náterov, prípadne pôvodnú farbu opáľ plynovým horákom.

Opálené drevo do tmavohneda až čierna tvorí dôkladnú ochranu pred napadnutím hubami a plesňami v prípade, ak na jeho ochranu použiješ farebne pigmentovaný povrchový náter. (Obľúbená kombinácia striedavého náteru latí, žltá s červenou, ako v cirkuse).

Výhodné je surové, suché, hobľované drevo iba penetrovať transparentnými, olejovými nátermi s organickými rozpúšťadlami. Je to výhodné z dôvodu, lebo takto ošetrené late sa dajú po jednoduchom očistení (pretretím C6000 alebo olejovým C6006, očistením suchou handrou), znovu a opakovane každým druhým rokom oživiť. Nemusí sa prácne odstaňovať starý náter.

Zameraj sa na povrchové transparentné laky riedené terpentínom: GORI 88 a spol. Dajú sa riediť aj acetónom, C6006.

Synetika na drevo, ktoré je vystavené celoročne vonku nie je vhodná, lebo pod náterom môže drevo napadnúť podhubie, dreovomorka a ani sa nenazdáš, lať rupne hoci vypadala, ako neporušená, nádherne natretá. (Tomu sa hovorí, zhora huj z dola chuj). Stačí drobný suk v lati, mierne porušenie náteru. Huby sú svine, lietajú všade, spóry húb a plesní sú aj vo Vesmíre, poletujú 500km nad Zemou, stále živé a čiperné niekde "zasít královský oves".

Velmi děkuji za tak obsáhlou odpověď. Vezmu si ji k srdci. Očistím to ovšem drátěným rotačním kartáčem. Příjde mi to snažší a rychlejší. A ten opal, to je dobrý nápad. Letlampou to trochu ožehnu, než to natřu...

Lavičky jsou desítky let staré. Dřevo není smrkové. Nemám ale o něm žádné informace, jestli je to originál, nebo už měněné.

Nejlepší bude, pokud starou barvu odstraníš až na dřevo. Nový nátěr bude trvanlivější a nebude hrozit, že se bude loupat se starou barvou. Jde použít opálení a přebroušení. Pokud ale nejde o dokonalost a zbytky starého nátěru pevně drží, stačí třeba drátěným kotoučem odstranit co jde a pak smirkem přebrousit tak, aby nebyly ostré hrany na okrajích starého nátěru.
Opalování v tomto případě není potřeba, možnost napadení dřevomorkou je mizivá.
Místo předchozího napouštění dřeva třeba fermeží, můžeš první nátěr udělat zředěnou barvou, vsákne do dřeva. Druhý nátěr už normální hustotou udělej jakmile přestane první nátěr lepit, ale nedělej moc tlustou vrstvu. Další nátěr po zaschnutí předchozího, asi za dva dny.
Použij venkovní syntetickou barvu. Většinou jsou uvedeny jako universální, případně na dřevo. Prodávají se také barvy, které jsou uvedeny jako na okna (měl jsem barvu s názvem Oknol). Tyto barvy by měly být po úplném vyschnutí pružnější a odolávat pracování dřeva. Pokud ti nějaká barva zbyde, zalej zbytek v pechovce asi centimetrem ředidla (nemíchat) a dobře uzavři.
Po nějaké době začne nátěr venku ztrácet původní kvalitu povrchu. Nečekej, až nátěr začne praskat. Přetři jej slabou vrstvou nového nátěru, případně zbytkem od minula. Docílíš tak dlouhodobé výdrže, s minimální pracností. :puff:

Určitě nezalejvej zbytek barvy ředidlem. Vždy si nařeď barvu, kterou do pár týdnů spotřebuješ. Barva, v které není nalito ředidlo vydrží roky, o barvě naředěné ředidlem se to říci nedá.Ještě jedna poznámka, nikdy jsem to však nezkoušel. Slyšel jsem, že lze dát olejovou a syntetickou barvu půl na půl dohromady a že taková barva má velkou trvanlivost.

S barvami pracuji mnoho let. Vyzkoušel jsem množství způsobů, jak udržet zbytek syntetické barvy, aby vydržela dlouho po otevření.
Ať je naředěná, nebo ne, je li v plechovce třeba jen třetina, po určité době se na povrchu udělá nerozpustný škraloup. Ten jde sice odstranit a rozmíchat zbytek, ale odstraní se tím značná část lakové složky. Je to dáno přítomností vzduchu a také tím, že víčko po otevření ne vždy dokonale těsní, jako u nepoužité barvy. Vyzkoušel jsem tedy právě uvedený způsob, kdy na barvu naleju trochu ředidla a nemíchám. Barva se sice částečně rozdělí, na dně se usadí pigment, ale neudělá se škraloup a barva jde rozmíchat. Alespoň mně to funguje, mám zbytky barev uložené třeba tři roky a jsou použitelné. Ale jinak máš pravdu, nenaředěná barva nemá tak velkou snahu separovat složky a je trvanlivější. Ale i tak se škraloup udělá.
Směs syntetiky a olejové barvy jde udělat, míchal jsem to za účelem zvýšení přilnavosti barvy k podkladu. Olej lépe drží a nátěr je dobře odolný povětrnosti. Jen je třeba počítat s tím, že zasychání je téměř tak dlouhé jako u olejovky.
Mám tady pár roků "super" barvu, kdy jsem slil dohromady malé zbytky všech možných syntetických a olejových barev dohromady.
Vznikly mi asi tři kila směsi neurčité hnědošedé barvy. Používám to, když potřebuju natřít něco, kde na barvě nezáleží.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru