Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Syntetika na dřevo

S barvami pracuji mnoho let. Vyzkoušel jsem množství způsobů, jak udržet zbytek syntetické barvy, aby vydržela dlouho po otevření.
Ať je naředěná, nebo ne, je li v plechovce třeba jen třetina, po určité době se na povrchu udělá nerozpustný škraloup. Ten jde sice odstranit a rozmíchat zbytek, ale odstraní se tím značná část lakové složky. Je to dáno přítomností vzduchu a také tím, že víčko po otevření ne vždy dokonale těsní, jako u nepoužité barvy. Vyzkoušel jsem tedy právě uvedený způsob, kdy na barvu naleju trochu ředidla a nemíchám. Barva se sice částečně rozdělí, na dně se usadí pigment, ale neudělá se škraloup a barva jde rozmíchat. Alespoň mně to funguje, mám zbytky barev uložené třeba tři roky a jsou použitelné. Ale jinak máš pravdu, nenaředěná barva nemá tak velkou snahu separovat složky a je trvanlivější. Ale i tak se škraloup udělá.
Směs syntetiky a olejové barvy jde udělat, míchal jsem to za účelem zvýšení přilnavosti barvy k podkladu. Olej lépe drží a nátěr je dobře odolný povětrnosti. Jen je třeba počítat s tím, že zasychání je téměř tak dlouhé jako u olejovky.
Mám tady pár roků "super" barvu, kdy jsem slil dohromady malé zbytky všech možných syntetických a olejových barev dohromady.
Vznikly mi asi tři kila směsi neurčité hnědošedé barvy. Používám to, když potřebuju natřít něco, kde na barvě nezáleží.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny