Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem prepäťová ochrana kontra niektoré elektrospotrebiče

zdravím pánov elektrikárov,mám otázku-prečo výrobcovia niektorých elektrospotrebičov,najmä kuchynských ,píšu varovanie v návodoch na použitie,že výrobok nesmie byť prevádzkovaný zapojením cez prepäťovú ochranu,že tam menujú aj upozornenie,že nesmú byť zapojené cez rozdvojku,to v podstate chápem,len mi nieje jasné to varovanie pred používaním pri zapojení cez prepäťovú ochranu,niesom elektrikár,takže ma zaujímajú dôvody takéhoto upozornenia pre užívatelov....

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jediná správná odpověď je od mirektatry. Ostatní "plácají" nesmysly. :-D Takže shrnuto: pokud je u s…
George63 11.03.2018 22:38
George63
"Přepěťovka" nemůže nic poškodit, ani nemůže způsobovat jakékoliv ohrožení. a to je celé nepochopen… nový
ledníbrtník 12.03.2018 16:52
ledníbrtník
Trocha klidu v diskusi by neškodila a osobní napadání už je vůbec mimo mísu :-/ 1) Kdo ví, jak fungu… nový
mirektatra 13.03.2018 06:11
mirektatra
dobrá zásada, že diskuse se uklidní tím, že jen vyvolení mohou používat slova "motáte dohromady" a "… nový
ledníbrtník 13.03.2018 11:26
ledníbrtník
To bude nějaká blbost. Pokud výrobek splňuje požadavky na elektromagnetickou kompatibilitu (EMC), ne… nový
ml1 12.03.2018 15:12
ml1
S tym sa da polemizovat. Ak je prepatovka nejaky LC clen, a zariadenie je komplikovane a nepredpokla… nový
MMnereg 13.03.2018 16:45
MMnereg
Vyrobcovia asi vedia ze prepatovky su sracky (asi su tam v serii srackove tenke cievky co asi zhoria… nový
MMnereg 13.03.2018 16:37
MMnereg
aby som upresnil,tých výrobcov,u ktorých som našiel takéto varovania v návodoch na použitie neviem č… poslední
audax 14.03.2018 18:53
audax

Jediná správná odpověď je od mirektatry. Ostatní "plácají" nesmysly. :-D
Takže shrnuto: pokud je u spotřebiče varování že nesmí být výrobek zapojen přes "přepěťovku", tak je to nějaký pofiderní výrobce. "Přepěťovka" nemůže nic poškodit, ani nemůže způsobovat jakékoliv ohrožení.
A většinu spotřebičů spíše ochrání před přepětím v síti a doporučuje se. V nových objektech, s více elektronickými zařízeními, se nyní už musí projektovat, v určitých stupních ochrany proti přepětí (1-3), už od hlavního přívodu do objektu.
A co se týká těch "rozdvojek", nemá cenu opakovat, to co řekl mirektatra. Je úplně jedno, na které straně je fáze a pracovní nula, pokud je ostatní el.instalace, "prodlužovačky" a spotřebiče zapojeny v souladu s ČSN. U nás zavedené pravidlo, fáze vlevo od ochranného kolíku v poloze nahoře, je pouze zvyklost a není už platné. Ani zásuvky už tak nemusí být zapojeny, ale v jednom objektu musí být zapojeny všechny shodně. Ale stále se u nás zavedený způsob (fáze vlevo, prac.nula vpravo) doporučuje a většinou i dodržuje.
A běžně už, v dnešní době, je i dosti spotřebičů, většinou z dovozu, které mají dokonce přehozeny, oproti našim zvyklostem, modrý vodič (pracovní nula) na levý kolík vidlice a černý (příp.hnědý)- fázi na kolík pravý.
A ani to není nijak ohrožující a nebezpečné. Oba tyto vodiče mají v podstatě shodnou funkci, oba jsou pracovní a musí být od "kostry", napojené na vodič ochranný, u zařízení a přístrojů v ochraně "nulováním", t.j. třídy ochrany 1, spolehlivě odizolovány.
U přístrojů ve třídě ochrany 2 jde o zařízení, která mají vodivé části spolehlivě izolovány proti dotyku těchto vodivých částí a ochranný vodič vůbec nepotřebují. :puff:

"Přepěťovka" nemůže nic poškodit, ani nemůže způsobovat jakékoliv ohrožení.

a to je celé nepochopení, které je tu opakováno právě těmi, co tak mají v oblibě slovo "plácat" a vidí jen jediný předmět v zapojení.

ještě jednou a pomalu: nejde o "poškození přepěťovkou", ale o obavu výrobce teplospotřebičů z dočasného vyššího odběru a "poškození přepěťovky".
kdo umí česky a ví jak funguje odporová spirála ten rozdíl chápe, ostatní dávají mínusy.
když vás žalují za igelitový pytlík, dáte do návodu kdejakou zbytečnost.

druhý možným rizikem je nežádoucí prodloužení přívodu teplospotřebiče, který se nemá převrhnout či spadnout. přepěťovky se nejčastěji kupují v provedení prodlužovačka, což tito plácači se po zádech asi neví.

a co tu nemá cenu opakovat je spoléhání na víru, že všechno funguje, všechno je správně zapojeno, nic se nemůže pokazit a lidi doma ani náhodou do ničeho nevrtají. pozdravuju na mars nebo kde to žijete.
ani tu blbou rozdvojku jsem do diskuse nezavlekl já, ale běžte se laskavě zeptat výrobce, proč toto skvělé, estetičtější a levnější provedení přestal vyrábět, když bylo v pořádku.
o propojování periferií k počítačům zas něco vím já. víte, kdo byli prvními odpalovači počítačů v 90.letech ve fabrikách? revizáci.

Trocha klidu v diskusi by neškodila a osobní napadání už je vůbec mimo mísu :-/
1) Kdo ví, jak funguje SYSTÉM přepěťových ochran, ten ví, že se před ně instaluje jištění a také ví, jaké proudy jimi protékají a na kolik kA jsou stavěné... a tedy v porovnání s provozní špičkou je to zlomek proudu.
2) Kdo má tužku a papír, může si nakreslit schema zdroje všelikých elektronických zařízení - i těch periferních - a zjistí, že pracovní vodiče jsou galvanicky oddělený od výstupu i kostry spotřebiče a proto je lhostejné, kam se zapojí fáze a kam nula, jen když je kostra správně. Jó, kdo si vyrobí dvoužilový prodlužovák a spojí jeden z pracovních vodičů s kostrou, tomu zařízení právem vyhoří a v závěru ho ještě praští, když ho chce odpojit :-D

dobrá zásada, že diskuse se uklidní tím, že jen vyvolení mohou používat slova "motáte dohromady" a "ostatní plácají nesmysly".

celé se to od původního dotazu odklonilo jen kvůli lidem, kteří nechápou souvislosti v textu a píšou o něčem jiném, a to se mi pak pokouší vyvracet.
někde výš jsem psal o spojení pc-periferie. odpovědí byl komentář o třídě 2 - co byste takovému čtenáři řekl?

utnu tu větev: jestli souhlasíte s tím, že stará rozdvojka s jednou otočenou stranou je v pořádku, že vyhovuje čsn en a dokonce ji doma dodnes používáte, potom mezi elektrikáři nemáte co dělat.
sice mě neznáte, ale obvinění, že si někdo jistě musel udělat dvoužilový prodlužovák (a bude tedy nejspíš úplný kretén), si nechte pro své známé.

To bude nějaká blbost. Pokud výrobek splňuje požadavky na elektromagnetickou kompatibilitu (EMC), neměl by být žádný problém. Pokud generuje přepěťové špičky, které by eventuelně narušily provoz přepěťové ochrany, narušily by i provoz dalších spotřebičů a takový výrobek není možný připojit do běžné rozvodné sítě a nemá v obchodech co dělat. Jako elektrikář vám řeknu že nechápu a asi bych se ptal výrobce, co tím jako myslel. Může to být klidně nějaký špatný překlad. Svého času se třeba v návodech objevovalo, že při požadavku na likvidaci máme kontaktovat státního návladního, aby nám s tím poradil.

S přepěťovými ochranami to není jednoduché, přepěťovka v prodlužovací zásuvce může dokonce situaci zhoršit, pokud ji nejsou předřazené vyšší stupně ochrany (v rozvaděči, na trafostanici, v elektrárně...), je to na trochu delší vysvětlování, ale tohle asi nebude ten důvod. Je to tak trochu duchařina, proto nemám tyto záležitosti moc rád.

Upozornění na rozdvojky a prodlužováky je spíš alibizmus, pokud by se něco stalo, bude se těžko dokazovat, že konkrétní rozdvojka byla vadná. Takto stačí skutečnost, že tam byla a bude to uživatel, kdo bude muset dokazovat, že než lehla popelem byla v pořádku (a jak jsem nedávno četl, na rozdvojky se narozdíl od prodlužováků při revizích běžně zapomíná). Mimochodem u minulé pračky psali něco podobného, ale pračku vybavili jen 50 centimetrů dlouhou šňůrou. To bez prodlužováku opravdu provozovat nešlo, tam se nedalo nic dělat (teda jedině zavolat opraváře, ať laskavě namontuje šňůru aspoň 150 centimetrů dlouhou), prodlužovák jsem často kontroloval (hlavně PE), protože u pračky to neni žádná sranda. U předminulé pračky byla zase pro změnu příliš krátká vvypouštěcí hadice (jen tak tak). Ta současná má oboje v pořádku, snad i proto, že jsme obojí v obchodě přeměřili ještě před nákupem.

S tym sa da polemizovat. Ak je prepatovka nejaky LC clen, a zariadenie je komplikovane a nepredpoklada LC clen na vstupe (ma vlastne filtre apod) tak dalsi LC clen moze zmenit spravanie tych filtrov apod. Ja osobne nevidim dovod strkat na silove zariadenia nejake placebo akoze "prepatove ochrany" (haha)

Vyrobcovia asi vedia ze prepatovky su sracky (asi su tam v serii srackove tenke cievky co asi zhoria), mozno ti sami vyrocovia aj sami robia prepatovky tak asi vedia preco to nedoporucuju :-D :-D

P.S. upozornenia na predlzky su hlavne kvoli moznemu pretazeniu a potom aby si nesral do vyrobcu ze ti hori predlzkaked na nej mas 10 mixerov a kavovar, tak preistotu asi vyrobca napise ze nepouzivaj a sere na to. Jasne ze kazdy pouziva predlzky aj ja, ale treba si uvedomit co vsetko tam na to zavesim a aky je priemer dratov/max.zatazenie predlzky.
Existuju aj upozornenie ze nepouzivajte to cez vypinace, co je asi kvoli tomu ze su srackove vypinace co vypinaju len 1 pracovny vodic a ostane na zariadeni faza, ale to by malo byt tiez jedno, ale vyrobca radsej v navode zakaze vsetko aby ho nikto za to potom nahodou nevinil ze sa cosi stalo cez vypinac alebo predlzku.

aby som upresnil,tých výrobcov,u ktorých som našiel takéto varovania v návodoch na použitie neviem či mám považovať za nejakých pofidérnych,ako to už v tejto diskusii odznelo,jedná sa o výrobcov prevažne kuchynských spotrebičov a jedná sa o značky philips,tefal,klarstein germany,kitchenAid,bamix switzerland,mouviel paris,villeroy & boch a spol a jedná sa o stolné indukčné dvojplatničky,parné hrnce,hrnce na sous vide varenie etc........uvítam akýkolvek vysvetlujúci názor pre/proti,bohužial nezabránim tomu,aby sa tu miesto vecných argumentov neobjavili pseudoargumenty typu "plácaš blbosti",ale som rád,že z každej reakcie sa dajú vybrať aj informácie,ktoré vedú želaným smerom,aj ked možno nedospejeme k nejakej úplne jednoznačnej zhode,ešte chvílu počkám na nejaké názory než to definitívne označím za vyriešené,zatial dakujem všetkým,ktorí boli ochotní obetovať svoj čas a zapojili sa,aj tým,ktorí len prečítali a nevyjadrili sa.....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru