Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem prepäťová ochrana kontra niektoré elektrospotrebiče

Jediná správná odpověď je od mirektatry. Ostatní "plácají" nesmysly. :-D
Takže shrnuto: pokud je u spotřebiče varování že nesmí být výrobek zapojen přes "přepěťovku", tak je to nějaký pofiderní výrobce. "Přepěťovka" nemůže nic poškodit, ani nemůže způsobovat jakékoliv ohrožení.
A většinu spotřebičů spíše ochrání před přepětím v síti a doporučuje se. V nových objektech, s více elektronickými zařízeními, se nyní už musí projektovat, v určitých stupních ochrany proti přepětí (1-3), už od hlavního přívodu do objektu.
A co se týká těch "rozdvojek", nemá cenu opakovat, to co řekl mirektatra. Je úplně jedno, na které straně je fáze a pracovní nula, pokud je ostatní el.instalace, "prodlužovačky" a spotřebiče zapojeny v souladu s ČSN. U nás zavedené pravidlo, fáze vlevo od ochranného kolíku v poloze nahoře, je pouze zvyklost a není už platné. Ani zásuvky už tak nemusí být zapojeny, ale v jednom objektu musí být zapojeny všechny shodně. Ale stále se u nás zavedený způsob (fáze vlevo, prac.nula vpravo) doporučuje a většinou i dodržuje.
A běžně už, v dnešní době, je i dosti spotřebičů, většinou z dovozu, které mají dokonce přehozeny, oproti našim zvyklostem, modrý vodič (pracovní nula) na levý kolík vidlice a černý (příp.hnědý)- fázi na kolík pravý.
A ani to není nijak ohrožující a nebezpečné. Oba tyto vodiče mají v podstatě shodnou funkci, oba jsou pracovní a musí být od "kostry", napojené na vodič ochranný, u zařízení a přístrojů v ochraně "nulováním", t.j. třídy ochrany 1, spolehlivě odizolovány.
U přístrojů ve třídě ochrany 2 jde o zařízení, která mají vodivé části spolehlivě izolovány proti dotyku těchto vodivých částí a ochranný vodič vůbec nepotřebují. :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny