Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vystup z menica 12v-220v

mam pre pripad nudze v aute menic z 12v na 220v, ale ma vystup 5v usb, ale na 220v je len pripojenie plocha 2vidlica. Ako je mozne pripojit spotrebic s gulatou koncovkou aj s kolikom? Resp. ak by som chcel predlzovacku, ako ju zapojim?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Máš zdroj s plovoucím napětím, které není nijak vztažené vůči zemi, a můžeš do něj připojovat jenom…
Kyncl 11.02.2018 17:21
Kyncl
Teraz uz len so zaujmu, A ako to majú zapojené tie, co majú originál guľaté zásuvku s kolikom na výs…
truhlik 11.02.2018 19:22
truhlik
kolík je spojený s uzemněním, to je ta věc pod nohama (základ stavby). kdyby byla tvoje 12V baterie…
ledníbrtník 11.02.2018 23:11
ledníbrtník
Sakra, proč všichni furt nadáváte lidem, že mají jen "ten krám z polského lidlu". Pokud vím, tak jse…
Rce 12.02.2018 00:16
Rce
dovolujem si sem dat odkaz search kde je kopec menicov s gulatou zasuvkou a kolikom. Tu je ten kolik…
truhlik 12.02.2018 10:22
truhlik
Po lopate: Lacné, bežné meniče sú robené pre spotrebiče tzv. II. či III. kategórie, kde nie je nutn…
Nuda 12.02.2018 11:19
Nuda
Viem ze faza je vlavo pri pohlade na zasuvku spredu, na ukostreny spotrebic by sa nemala dostat faza…
truhlik 12.02.2018 13:12
truhlik
Kolík je na meniči zapojený na metalické časti telesa meniča, nikde inde. (Ale tento spôsob nie je p… nový
Nuda 12.02.2018 13:51
Nuda
Ach jo, tady se to zase seslo. Agentura pro uvadeni elektrotechnickych omylu na pravou miru k tomu u…
bahno 12.02.2018 13:07
bahno
Takze jediny zaver - nepouzivat gulatu koncovku.
truhlik 12.02.2018 13:14
truhlik
Ale klidne, to to fakt pisu tak blbe? Nepouzivat rozdvojky(a vice zasuvky), a to ani ty pro zarizeni…
bahno 12.02.2018 13:31
bahno
Nie, je to jasne, lenze akokolvek to clovek zabezpeci, vzdy sa najde niekto, kto to dokaze obist :-)… poslední
truhlik 12.02.2018 17:49
truhlik
Alebo priamo na meniči vymeniť /osadiť/ do telesa napevno šalter s kolíkom na ktorom bude fáza v ľav… nový
Nuda 12.02.2018 13:45
Nuda
Ach jo... a) na vystupu menice neni nic jako faze a nulak. Proste neni. Oba vodice jsou si rovnoceny… nový
bahno 12.02.2018 14:03
bahno

Máš zdroj s plovoucím napětím, které není nijak vztažené vůči zemi, a můžeš do něj připojovat jenom spotřebiče s dvojitou izolací, tedy ty, bez nulové zdířky, lampy, vrtačky apod., nikoliv ty, které vyžadují nulový kolík.

kolík je spojený s uzemněním, to je ta věc pod nohama (základ stavby). kdyby byla tvoje 12V baterie taky spojená s uzemněním, pak by s ním v měniči mohl být propojený kolík 230V strany (což není).
odpověď už jsi dostal od předkolegy.

když na to chceš připojit prodlužovačku, je to tvůj boj, doporučovat ti to nikdo nebude. protože neznalý člověk, který se potřebuje ptát a chce elektřinu zapojovat po svém, je nebezpečný svému okolí.

1) nechat zemnicí kolík "prodlužovačky" v luftě je bezpečnější pro ten krám z polského lidlu.
protože jestli někdo stejně svérázně zapojoval nějaký plánovaný spotřebič, při špatném otočení 2-kolíkové zástrčky od "prodlužovačky" můžeš měnič dostat do zkratu. (to už ti psali)

2) s ochranným kolíkem v luftě a běžným spotřebičem s 3-vodičovou šňůrou se může při poruše na kovovou část zavléct napětí. protože ale pochází z výstupu bateriového měniče, nemá proti zemi žádný potenciál a v té chvíli ještě nehrozí úraz.
porucha spotřebiče ovšem nevyvolá automatické odpojení (v cestě není chránič, "napětí" bez potenciálu proti zemi nevyvolá nadproud čili pojistka nezabere), a vadný spotřebič je tak bez opravy provozován dál, než se mu nebo obsluze stane něco vážnějšího.

Sakra, proč všichni furt nadáváte lidem, že mají jen "ten krám z polského lidlu". Pokud vím, tak jsem u žádného, ani velmi drahého měniče z 12V neviděl zemnící kolík. Kam by asi byl zapojený, když se to dělá z 12V autobaterie. Nemůže to nikoho zabít, protože je to celé odizolované od země. Můžeš si klidně jeden pól strčit do pusy a nic neucítíš (běda, když si tam dáš oba dva :-) ).

dovolujem si sem dat odkaz search kde je kopec menicov s gulatou zasuvkou a kolikom. Tu je ten kolik "v lufte" ?

Apropo, ja to nechcem silou mocou rvat na predlzovacku, len sa pytam vopred, ak by nastala taka potreba, ake su moznosti. Podla mna je lepsie sa opytat dopredu, ako potom ak nastane taka situacia hladat riesenie. Takto budem vediet, je to mozne, da sa nieco nachystat vopred, nieje to mozne zapojit.

Po lopate:

Lacné, bežné meniče sú robené pre spotrebiče tzv. II. či III. kategórie, kde nie je nutný modulovaný prípade vlnovkový, sínusový priebeh napätia (50/60Hz).

Napríklad chladničku, mrazák na obdlžníkový priebeh frekvencie 50Hz napätia by si nemal pripájať, lebo trpí agregát z dôvodu prudkého nástupu špičiek. Detto by trpeli stolné PC mašiny apod.

Pri kvalitnejších meničoch so sínusovou (prípadne modulovanou-sekanou) charakteristikou sa robia priamo zabudované šaltre so zemniancim kolíkom na 230V/Hz. Tu je niekedy kolík pripojený na kostru samotného meniča, čo podľa mňa je nesprávne riešenie. Prípadne zemniaci kolík v meniči nie je zapojený vôbec.

Klasická zásuvka s kolíkom je osadená v kvalitnejších meničoch z jediného dôvodu, aby nebolo možné prehodiť fázu s kostrou, ako v prípade vidlicovej zásuvky, o čom som ti odpovedal v prvom príspevku. Ukostrené spotrebiče (chladnička apod.) sú riešené, aby fáza 230V bola zapojená v ľavej diere zásuvky (čelom) pričom fáza je vedená k hnaciemu agregátu. Ak by si fázu prehodil, ako je to možné pri vidlici, dostala by sa fáza 230V priamo na kostru spotrebiča, na metalické časti chladničky, prípadne by vznikol skrat ak je chladnička správne ukostrená s nulákom. (Píšem vec laicky, aby si pochopil rozdiel medzi vidlicou a s kolíkom opatrenú zásuvku, ktorú nie je možné otočením o 180° opačne zasunúť).

V prípade meniča nie je možné z autobatérie získať zem, jedine zapojiť konštrukciu meniča spojeným vodičom niekde od tyče vrazenej hlboko do pôdy alebo o hromozvod.

Všimni si schému meniča DC s výstupným AC trafom:
http://www.iboo.szm.com/menic500.png

Viem ze faza je vlavo pri pohlade na zasuvku spredu, na ukostreny spotrebic by sa nemala dostat faza na kostru za ziadnych okolnosti, kostra je predsa na z/z koliku, faza a pracovny vodic sa pri normalnej funkcii nema ako dostat na kostru, snad ani otocenim vidlice do zasuvky (ak by sa to niekomu podarilo). Alebo sa mylim? U trojvodicoveho zapojenia, co zapojenie s kolikom je, nieje mozne uz spojit pracovny s nulakom - vyhadzovalo by chranic. Ak by bol zapojeny pracovny na kostru - ako pises pri pri otoceni by bola faza na kostre, kde je potom zapojeny z/z ochranny z kolika?????

Kolík je na meniči zapojený na metalické časti telesa meniča, nikde inde. (Ale tento spôsob nie je pravé orechové). Kolík je tam prakticky na parádu, aby nebolo možné zapojiť trojžilový, ukostrený spotrebič fázou obrátene.

Preto je nebezpečné vyrábať medzikus spôsobom predlžovačky, ako píšem úplne dole.

Ach jo, tady se to zase seslo. Agentura pro uvadeni elektrotechnickych omylu na pravou miru k tomu uvadi:
Vystup menice je, alespon obvykle, soustavou IT, coz je neco dost jinyho nez soustavy TN-S a TN-C obvykly v instalacich.
Normy v podstate pripousti dve varianty:
a) Za menicem je prave jeden spotrebic. Pak neni problem, klidne je mozny pripojit spotrebic tridy jedna(ma zastrcku s kolikem), kdy kolik zustane nepripojenej v lufte. Pokud bych si na to vyrabel nejakou redukci, tak s ty zasuvky ten kolik demontuju, at je zrejmy ze se takova vec nesmi pouzit jako prodluzovacka(uplne cista by byla jenom vymena zasuvky v menici). Prvni porucha se(bohuzel/bohudik, to je dvousecny) nikterak neprojevi, druha povede k vyhozeni menice, protoze ten bude mit na vystupu zkrat.
b) Za menicem je vice spotrebicu. To je situace podstatne horsi a jedinej spravnej zpusob, jak to provozovat je instalace hlidace izolacniho stavu - coz neni bezna vec a timpadem ani levna. Problem je, ze pokud dojde k poruse na prvnim spotrebici a zaroven k poruse na druhym spotrebici, muzou mit mezi svymi kostramy nebezpecne dotykove napeti. Castecne by to resilo pospojovani jejich koster, ale ani to neni uplne koser, protoze do hry muze vstoupit zarizeni 2. tridy, ktery je nepospojitelny.

Takze, sumasumarum, klidne si spachat redukci, ale zajistit, ze ji nikdo nepouzije jako prodluzku(co takhle ""pevna" instalace do toho auta?) a zajistit, ze nikdo nepouzije rozdvojku.

Alebo priamo na meniči vymeniť /osadiť/ do telesa napevno šalter s kolíkom na ktorom bude fáza v ľavej diere (bez napojenia nuláku na kolík), aby nedošlo k zameneniu fázy, ako je možné pri vidlici, jej otočením o 180°.

Zem na kolíku v tomto prípade nie je možné aplikovať, jedine na kolík švacnúť krátkym prepojením priamo v šaltri tiež nulák (objektívne neodporúčam).

Ale dá sa to takto vyšpekulovať, priamo zásahom do telesa meniča.

Len sa nepokúšaj vyrobiť predlžovačku súsobom: Napájacia vidlica bez kolíka - dvojžila - na výstupe šalter s kolíkom (do ktorého budeš cpať ukostrené, uzemnené prístroje napojené zo zásuvku pre tri vodiče 230V/50Hz).

Ach jo...
a) na vystupu menice neni nic jako faze a nulak. Proste neni. Oba vodice jsou si rovnoceny a je uplne sumak, kterej povede do ktery zdirky, nelze mezi nima rozlisit.
b) Tu prodluzovacku si klidne vyrobit muze, s timhle menicem to bude uplne v pohode a bezpecny. Nebezpecna je existence takovy prodluzovacky, tedy az ji nekdo pouzije doma, to je pak problem. Proto bych ji vyrobil co mozna nejkratsi a idealne ji pevne namontoval do auta, aby si ji manzelka naaaahodou nepujcila.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru