Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vystup z menica 12v-220v

Po lopate:

Lacné, bežné meniče sú robené pre spotrebiče tzv. II. či III. kategórie, kde nie je nutný modulovaný prípade vlnovkový, sínusový priebeh napätia (50/60Hz).

Napríklad chladničku, mrazák na obdlžníkový priebeh frekvencie 50Hz napätia by si nemal pripájať, lebo trpí agregát z dôvodu prudkého nástupu špičiek. Detto by trpeli stolné PC mašiny apod.

Pri kvalitnejších meničoch so sínusovou (prípadne modulovanou-sekanou) charakteristikou sa robia priamo zabudované šaltre so zemniancim kolíkom na 230V/Hz. Tu je niekedy kolík pripojený na kostru samotného meniča, čo podľa mňa je nesprávne riešenie. Prípadne zemniaci kolík v meniči nie je zapojený vôbec.

Klasická zásuvka s kolíkom je osadená v kvalitnejších meničoch z jediného dôvodu, aby nebolo možné prehodiť fázu s kostrou, ako v prípade vidlicovej zásuvky, o čom som ti odpovedal v prvom príspevku. Ukostrené spotrebiče (chladnička apod.) sú riešené, aby fáza 230V bola zapojená v ľavej diere zásuvky (čelom) pričom fáza je vedená k hnaciemu agregátu. Ak by si fázu prehodil, ako je to možné pri vidlici, dostala by sa fáza 230V priamo na kostru spotrebiča, na metalické časti chladničky, prípadne by vznikol skrat ak je chladnička správne ukostrená s nulákom. (Píšem vec laicky, aby si pochopil rozdiel medzi vidlicou a s kolíkom opatrenú zásuvku, ktorú nie je možné otočením o 180° opačne zasunúť).

V prípade meniča nie je možné z autobatérie získať zem, jedine zapojiť konštrukciu meniča spojeným vodičom niekde od tyče vrazenej hlboko do pôdy alebo o hromozvod.

Všimni si schému meniča DC s výstupným AC trafom:
http://www.iboo.szm.com/menic500.png

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny