Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem IP kamerový systém

Dobrý den,
zvažuji nákup kamerového systému, který by měl monitorovat skladiště. U nás je nabídka zajímavá, ale použitelný systém s 8 kamerami není právě levný. Jelikož nakupuji na alibaba a aliexpres různé zboží a zatím jsem byl vždy spokojený, tak si pohrávám s myšlenkou, že zakoupím kamery právě tam. Nevyznám se ale ve značkách kamer. Podle nějakých neurčitých testů na youtube jsem dospěl k závěru, že bych nemusel chybovat se značkou Techage:

https://www.aliexpress.com/store/product/Techage-H-265-8-Channel-Security-POE-NVR-CCTV-System-Kit-4-0MP-Outdoor-2-8/701623_32822143922.html

Je to 8 kanálový set, přiložené jsou 4 variofokální kamery (dalších bych v případě spokojenosti přiobjednal). Nabízena je i na amazonu a hodnocení výrobků je obvykle 4* a víc.

Moje otázka zní - slyšeli jste o této značce, máte případně zkušenost s kamerou zakoupenou na netu naslepo?

Předem díky za radu

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Chybovat urcite budes, pretoze to co som videl na stranke je klasicky cinsky marketing. Tie kamery n…
fleg 02.01.2018 13:25
fleg
Předem díky za oba poučné příspěvky, které změnili moje požadavky. Jak jsem zjistil, tak Techage nen…
PaveJan 03.01.2018 09:54
PaveJan
jak píše Fleg - analogu se raději vyhni, protože místo klasického UTP s PoE budeš řešit koax a probl…
touchwood 03.01.2018 20:15
touchwood
Díky za info. Já jsem se o analogové systémy zajímal proto, že při srovnání jednotlivých systémů byl…
PaveJan 03.01.2018 22:25
PaveJan
Kable mozes tahat kludne 100m a kvalita bude taka ista. Analog ako uz spomenul TW je vsak nachylny n…
fleg 04.01.2018 08:25
fleg
Děkuji jak Touchwood tak fleg. Tedy asi jsem přesvědčen a vemu IP kamery. K nim mám ještě dotaz - k…
PaveJan 04.01.2018 10:30
PaveJan
ad zapojování: ano, přesně tak to je. ad kvalita: prakticky každá kamera vysílá několik kvalitativn…
touchwood 04.01.2018 13:10
touchwood
Díky za info. Ještě bych měl dotaz k tomu H.265 - podle toho, co jsem se dočetl, je ve všem lepší. N…
PaveJan 05.01.2018 00:07
PaveJan
je to skoro jedno, rozdíl je v kompresi, ale není u dynamických scén nějak zásadně znatelný. Pokud N…
touchwood 05.01.2018 09:35
touchwood
Super, já měl strach aby H.265 třeba nedělal nějaké jiné problémy. Čím méně místa, tím lépe. Abych n…
PaveJan 05.01.2018 12:18
PaveJan
Dobrý den,nevybírejte NVR jen podle ceny a počtu kanálů,ale také podle datového toku na jeden kanál,… poslední
Lubomír 05.01.2018 18:24
Lubomír

Chybovat urcite budes, pretoze to co som videl na stranke je klasicky cinsky marketing.
Tie kamery nie su urcite 4k, to sa k ozajstnym 4k kameram obrazovo ani nepriblizuje a to mam este pocit, ze tie obrazky su vylepsovane vo photoshope.
Napajt 48V zdrojom 8 kamier je takmer nemozne, ale cinan to opat dokazal. Tvrdit, ze ich vyrobok funguje aj za hranicou 100m, dokonca az na 150m a kamera vyzaduje iba dodatocne napajanie...wau opat asi hackli tcp/ip a predbehli vsetkych vyrobcov, ktori ako debili dodavaju drahe extendery nad 100m. A konkurencia funguje len na 20m. Hm ja som taku este nevidel.
Tvrdit, ze ti H.265 spravi vyrazne lepsi obraz ako H.264 opat moze len cinan.
Dovolim si na zaklade mojich skusenosti aj spochybnut vykon NVR pri nasadeni 8x 4k kamier, pretoze samozrejme o procesore a ramke nic nepise, ale imho to to NVR zvladat nemoze. Navyse podpora len jedneho HDD...ved to ti naozaj aj pri pouziti H.265 tie kamery zaplnia za 1-2 dni.
Dalsia vec co mi udrela do oci su IR ledky, ktore su tam nasadene ako v lunaparku pricom obrazky z nocneho videnia su pre sitotu robene len na blizke ciele. Silne pochybujem, ze vedia ziarit dalej ako par m.
A este ma zaujala predpredajna a popredajna podpora vlavo od vyrobku. Pozeram, ze prei vyrobcu (alebo Ali?) pracuju same europske modelky a zaujimave, ze sa vyznaju aj v technike.
Inymi slovami, lahko podpriemerna 4k kamera s varifokalom stoji cca tolko co cely teno system, takze si to preber sam. Silne spochybnujem kvalitu kamier, kvalitu sw a samozrejm aj vykon NVR.

Předem díky za oba poučné příspěvky, které změnili moje požadavky. Jak jsem zjistil, tak Techage není žádné terno a je lepší se zajímat o jiné výrobce. Dobrý postřeh byl ten slot na jeden disk, případně dodávání 2 TB disku:

http://www.stardot.com/bandwidth-and-storage-calculator

Po zadání potřebných parametrů mi vyskočily nepěkné čísla...

Taky je prý lepší řešit raději analog než IP/HD-SDI v případě levnějších čínských kamer. Dost dobře jsou hodnocené kamery Dahua, kde je ale pravděpodobně omezení pouze na technologii HD-CVI, pak HIKvision, který zase nemá moc velký výběr HD analogových kamer. Ideální by bylo najít nějakého solidního výrobce, který nabízí AHD. Zdá se, že je nejjednodušší na zapojení, zvládne pro mě zcela dostatečných 1080P, je levný, systém je kompatibilní, moderní videorekordér toho umí víc, než budu kdy potřebovat.

Jinak k tomu 4K - on tam Techage nikde netvrdí, že ty kamery jsou 4K. Pouze to NVR umí zpracovat 4K, ale samotné kamery jsou myslím 1080P. Dodává zdroj 48V, ale počítá se s tím, že bude napájet pouze přiložené 4 kamery. Pokud bych chtěl další, je nezbytné do objednávky uvést, že chci silnější zdroj.

Ještě dotaz - jak se poznají dobře "osazené LEDky"?

jak píše Fleg - analogu se raději vyhni, protože místo klasického UTP s PoE budeš řešit koax a problémy s rušením, úbytky apod. Obecně je IPčko pro běžné usery o dost jednodušší na seskládání a nastavení, nadto pro složitější funkce typu analýza obrazu potřebuješ výkonné a drahé DVR, přičemž na IP to dnes už zvládají samy kamery.

Ohledně "LEDek" není problém (většinou) v samotném osazení (možná u levných čínských šitů), ale v jejich účinném dosvitu. Ten by měl být uveden v katalogovém listu výrobku a podle toho bys měl taky vybírat.

Díky za info. Já jsem se o analogové systémy zajímal proto, že při srovnání jednotlivých systémů bylo vždycky jako plus sestavení a zprovoznění systému. Dost často to byl největší argument proč vybrat analog. Záznamové zařízení budu potřebovat i pro IP systém, nebo ne? Koukal jsem na ceny a rozdíl tam je, ale tak max 10 %. Nůžky se rozevírají až při zařízení, kde je více kanálů (16,32,...).

Úbytky - kdy se začíná projevovat? Nejdelší kabel bude mít tak max 25 metrů, všechny ostatní budou kratší. Je to už moc?
Rušení - pomůže kvalitní kabel? Koukal jsem na 3x stíněný koaxiální kabel a na "premium" datový kabel a cena byla stejná.

Rozšiřování systému se konat nebude, možná přidám 2 kamery, které by byl ve vzdálenosti 30 metr. Pak už není na co dohlížet :-)

Rád si dělám věci sám a mám z toho radost. Zase až tak moc neušetřím, ale znáte ten pocit ne? :-) Proto hledám něco, co zvládnu sestavit a zapojit jako opravdový amatér v oboru.

Kable mozes tahat kludne 100m a kvalita bude taka ista. Analog ako uz spomenul TW je vsak nachylny na rusenie a nemusi ti pomoct ani najkvalitenjsi kabel. Zarusit analog, ci uz umyselne alebo neumyselne je pomerne jednoduche, kdezto digital zarusit nevies.
Hlavna nevyhoda analogu je, ze kamery su hlupe, odide ti NVR a cely system je kaput.
Pri IP ak ti odide NVR tak mozes prejst na sw riesenie, ktore zvacsa ponuka vyrobca kamier ak ich mas jednej znacky, ak nie tak pouzijes nieco univerzalne a keby ani to neslo tak kameru nastavis na ukladanie zaznamu na SD kartu, ci cez FTP alebo SMB na nejaky vzdialeny disk. Samozrejmostou, ze kamery su nadalej pristupne cez prehliadac, takze defacto nemas ziaden vypadok.
Z praxe mozem potvrdit, ze som nie raz riesil lacne cinske sety kupene napriklad v Metre, ked ma volali zakaznici, ze napr jedna z kamier prestala nahravat a bohuzial som s tym nepohol, pretoze sa mi nepodarilo chybu identifikovat. Takze potvrdzujem, ze ono je to dobre, ked to ide, ale ked sa tomu nieco stane vacsinou to znamena koniec celeho systemu. A to nespominam take lakocinky ako ked system na prvy krat nenabehol, alebo nesli nejake kamery hned po vybaleni, ci pomerne bezne do par mesiacov, rokov odchadzali snimacie chipy, takze obraz bol zrnity,tmavy a neskor aj CB a celkovo nepozeratelny.

Děkuji jak Touchwood tak fleg.

Tedy asi jsem přesvědčen a vemu IP kamery. K nim mám ještě dotaz - když je kamera s rozlišením např 5 MP, není problém ji "stáhnout" jen na 2 MP, aniž by to dělalo nějaké problémy (zpoždění, snížení kvality neodpovídající rozlišení 2MP,...)? Kamery totiž pojedou nonstop bez detekce pohybu, čili i relativně dnes asi běžné 1080P při 5 - 6 kamerách bude plnit disk, nebo spíše disky, jedna báseň... Jenže jak Dahua, tak i Hikvision mají v kamerách s 2MP rozlišením docela chudý výběr. Mám vybírat kamery s H.265 případně s možností výběru mezi H.264 a H.265 a nebo raději H.264? Když si vemu kamery a NVR např Dahua nebo Hikvision, bude zapojení jednoduché? Koukal jsem na nějaké videa a vypadalo to nějak podezřele jednoduše: 4 kabely, 4 kamery, NVR - cele to zapojil, zapojil síťový kabel, přes jednoduché rozhraní nastavil a jelo se. Prakticky jak kdyby zapojoval analogové řešení. Jednalo se o POE napájení, tak ani nezapojoval žádný další kabel ke kameře.

Děkuji.

ad zapojování: ano, přesně tak to je.

ad kvalita: prakticky každá kamera vysílá několik kvalitativních streamů, tudíž je na výběr. Nicméně optimální je nastavit záznam při detekci pohybu, to dokáže znatelně ušetřit pásmo a v samotném záznamu v NVR to nejde prakticky poznat (jak správně píše Lubomír).

je to skoro jedno, rozdíl je v kompresi, ale není u dynamických scén nějak zásadně znatelný. Pokud NVR h.265 umí, klidně do něj jdi.

edit: jen pozor - jedna věc jsou schopnosti síťové, druhá věc jsou schopnosti obrazového/snímacího čipu a optiky kamery. Tak abys nekoupil kamerku h.265, která bude mít ošizenou optiku a snímač (nebo LED přísvit).Nevím jakou aplikaci plánuješ, zda budeš snímat i ve tmě/v šeru, jakou vzdálenost apod.

Super, já měl strach aby H.265 třeba nedělal nějaké jiné problémy. Čím méně místa, tím lépe. Abych nemusel jet 24/7, tak snad většina kamer pojede s pohybovým čidlem. Bohužel všechny ne - důvod proč se zajímám o co největší kompresi a jen o full HD. Kamery a NVR snad koupím kvalitní. Vybírat budu zde:

https://www.aliexpress.com/store/2704022?spm=2114.12010108.100004.2.6d24f441IF5Gc0

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru