Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem LED bodovky blikají

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem ohledně blikání žárovek. Nastíním vám situaci. V koupelně máme 5 halogenových 12V bodovek, každá 35W (175W). Nad sádrošem je někde transformátor, bohužel jeho hodnoty neznám a zatím se mi do té skelné vaty moc pouštět nechce. Jenomže ty halogenky moc topí, mají konektor MR16 a ten se po čase tím teplem doku***. Pak mají nedokonalý kontakt a odcházejí. Tak jsem nakoupil místo nich 7W ledkové bodovky. Což by logicky mělo celkem brát 35W. Nicméně když zapojím všecky tak je celá soustava jako stroboskop. Když jsou zapojené jen tři tak to chvíli vydrží, ale pak se to taky rozbliká. Takže to utáhne jen dvě 7W bodovky. Nějak mi to nejde do hlavy. Někdo nějaký nápad ?

EDIT: ještě mě napadla verze, že je ten transformátor už špatný a blikají aj ty halogenky, jen než zhasnou tak to okem nepoznám a vypadá to jako by furt svítili. Mohl bych to i proměřit, ale pochybuju že bych na multimetru ty impulzy poznal a osciloskop doma nemám.

Tak jsem se byl podívat na půdě, hodnoty jsem neviděl (je to zadeskované) ale je to nějaký spínaný paskvil. Je tedy možné že má nějaký minimální odběr a když je menší tak je nestabilní ?

Předmět Autor Datum
Nelze použít pro LED měnič napětí určený pro halogeny. Má totiž na výstupu střídavé napětí.
jirka44 23.11.2017 17:06
jirka44
Mám doma několik LED bodovek na 12V a jak koukám, všechny jsou na střídavý proud. Ale neprotestují a…
Zerozero 23.11.2017 17:26
Zerozero
No, ono záleží taky na tom, co z toho zdroje leze. Tyhle potvory pro halogeny mají na výstupu dost d…
jirka44 23.11.2017 17:32
jirka44
Jen přemejšlím... Elektronický transformátor pro halogeny, bude mít (nezkoumal jsem to) pravděpodobn…
Zerozero 23.11.2017 17:57
Zerozero
Ono to může být u různých výrobců různý, ale ten měnič se kterým jsem si hrál (YT150) má sice na výs…
jirka44 24.11.2017 10:38
jirka44
Mrkni spíše na toto https://www.smdledzarovky.cz/nas.radce/led.zarovky.problemy https://www.elima.cz…
MilP 24.11.2017 08:44
MilP
Na té stránce vysvětlují, že blikání je způsobeno nedostatečnou zátěží zdroje a ten se neudrží v cho…
Zerozero 24.11.2017 12:47
Zerozero
Omlouvám se, že píšu až teď. Nemám to teď jak dále testovat, páč led bodovky jsem skrz teplotu barvy…
harre 24.11.2017 13:00
harre
No, ona v podstatě je na výstupu ta vysoká frekvence ("nosná"). Akorát že se mění její amplituda od…
jirka44 24.11.2017 13:04
jirka44
Jasně na výstupu je vysoká frekvence, modulovaná na 50Hz. Myslel jsem, že by šlo úplně vynechat ten… poslední
Zerozero 24.11.2017 13:31
Zerozero

Jen přemejšlím... Elektronický transformátor pro halogeny, bude mít (nezkoumal jsem to) pravděpodobně na výstupu pravoúhlý průběh.
LED žárovka, pokud to není nějaký šmejd, bude mít vlastní proudový zdroj. Ten má na vstupu usměrňovač a kondenzátor, který se nabíjí na téměř špičkovou hodnotu střídavého napětí, tedy u 12V ac, na asi 16,5V DC. S tím pak pracuje zdroj LED.
Ale zdroj s pravoúhlým průběhem nemá při deklarovaném napětí 12 V špičkovou hodnotu jako je u sinusového průběhu. Vrcholová hodnota je ve skutečnosti o něco nižšší, než 12V. Je to proto, že pravoúhlý průběh má prakticky po celou dobu půlvlny max. hodnotu. Sinus nabíhá a klesá po sin. křivce. Tím by na odporové zátěži, což je i klasická žárovka dával měnič vyšší výkon. Pro představu, plocha obdélníku je v trvání půlvlny větší, než u sinus. Aby se to na zátěži chovalo stejně, je max hodnota měniče menší, než u sinus.
Tím se může stát, že nabití vstupního kondenzátoru LED, nedosáhne správnou úroveň a LED žárovka se chová, jako při podpětí.
Kondenzátor se nabije, naběhne zdroj v LED a zátěží se napětí na kondenzátoru o něco sníží. Zdroj vypadne, napětí bez zátěže vzroste a zdroj naběhne... Možná kecám, ale je to docela pravděpodobné. Napadá mě pokus. Té ledce to asi bude jedno. Zkusil bych do série s napájením LED zapojit třeba baterii 4,5V. Nesymetrie takového napájení by neměla vadit. Pokud LED přestane blikat, je to ono. :-)8-)
Pokud kecám moc, tak sorry. :-)

Ono to může být u různých výrobců různý, ale ten měnič se kterým jsem si hrál (YT150) má sice na výstupu obdélníky, ale modulované a to překvapivě amplitudovou modulací. Očekával bych tam spíše PWM, ale je to AM. Vypadá to tak, že (mění se to samozřejmě podle zátěže) jsou to takové buřtíky 10ms dlouhé, ve kterých ty obdélníky mění amplitudu od nuly do max a zase dolů k nule. Vypadá to přesně jako amplitudově modulovaná nosná z vysílače, akorát ta obálka je 100Hz.

Na té stránce vysvětlují, že blikání je způsobeno nedostatečnou zátěží zdroje a ten se neudrží v chodu.
Ale autor dotazu píše, že zátěž tvoří 35W, což zase tak málo není a LED blikají. Naopak při snížení zátěže jen na dvě LED už je to dobré.
Takže tím to nebude.
-- Pro jirka44 Škoda že takový měnič nemám po ruce, docela by mě zajímalo co z toho leze. Ale dovedu si představit jak to vypadá, jak to popisuješ. Asi to nic supr nebude, protože klasickým žárovkám to nevadí, stačí když na výstupu je cosi co dá požadovaný výkon.
Ale asi to bude takhle. Hlavní převod měniče běží na vysoké frekvenci, to jsou ty obdélníky, co tvoří "nosnou" Dále je nutno z toho vytvořit střídavý proud 50Hz. "Modulací" na 50 Hz se vytvoří obálka, která je výstupním AC napětím. Tyto výstupní "půlvlny" jsou ale tvořeny z vyšší frekvence měniče. To že výstupní 50Hz proud není zcela praoúhlý, ale tvoří průběh jak píšeš, bych spíš přikládal nějakému zkreslení vlivem chování trafa nebo něčeho, než tomu, že by se výrobce snažil tím napodobit sinusový tvar.
Tazatel se ale neozývá, jestli něco vyřešil. Zajímalo by mě jestli moje teorie s podpětím může být pravdivá.
Teď mě napadla myšlenka podivná. Proč tyhle el. měniče pro halogeny mají na výstupu 50Hz? (teda nevím,jestli všechny). Těm halogenům je to jedno. Nebylo by jednodušší, nechat na výstupu základní vysokou frekvenci měniče, nebo jednoduše výstup usměrnit? Halogenům je jedno na jakou frekvenci, nebo AC nebo DC svítí. Měnič by asi byl jednodušší. :puff:

Omlouvám se, že píšu až teď. Nemám to teď jak dále testovat, páč led bodovky jsem skrz teplotu barvy vrátil (příště si to nechám odzkoušet na prodejně). Nicméně. Když jsem zpět vrátil halogenky, tak zhruba po půl hodině svícení 3 z 5 odešli. Máme doma i jinde bodovky s trafem pro halogenky na kterém svítí 3 ledky, nicméně jiný typ než ty co jsem měl včera. A funguje to už přes půl roku bez problémů. Tak bych to blikání a následné odpálení 3 halogenek dával za vinu špatnému zdroji. V pondělí budu mít k dispozici jinačí ledky, tak vyzkouším vaše návrhy a dám vědět.

No, ona v podstatě je na výstupu ta vysoká frekvence ("nosná"). Akorát že se mění její amplituda od nuly do 100% v rytmu té "modulace". A navíc jsou tam pauzy (asi podle zátěže různě dlouhé), kdy je amplituda té "nosné" na nule. Dneska na to nemám čas, ale jestli tě to zajímá, kouknu na to někdy ocsiloskopem znova při různé zátěži a pošlu fotky. A co se týká toho, že ta "obálka" je sinus, domnívám se, že je to kvůli tomu, aby to moc nerušilo. Pravoúhlé průběhy jsou sviňa.

Jasně na výstupu je vysoká frekvence, modulovaná na 50Hz. Myslel jsem, že by šlo úplně vynechat ten "modulátor" a třeba výstup jen usměrnit, což by měnič zjednodušilo. -- jo, je možné že výstupní proud má tvar jak píšeš, třeba vlivem nějakého filtru, třeba kvůli rušení. Vedlejším produktem je zaoblení průběhu a výrobce pak může tvrdit že výstup je sinusový. :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru