Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem LED bodovky blikají

Jen přemejšlím... Elektronický transformátor pro halogeny, bude mít (nezkoumal jsem to) pravděpodobně na výstupu pravoúhlý průběh.
LED žárovka, pokud to není nějaký šmejd, bude mít vlastní proudový zdroj. Ten má na vstupu usměrňovač a kondenzátor, který se nabíjí na téměř špičkovou hodnotu střídavého napětí, tedy u 12V ac, na asi 16,5V DC. S tím pak pracuje zdroj LED.
Ale zdroj s pravoúhlým průběhem nemá při deklarovaném napětí 12 V špičkovou hodnotu jako je u sinusového průběhu. Vrcholová hodnota je ve skutečnosti o něco nižšší, než 12V. Je to proto, že pravoúhlý průběh má prakticky po celou dobu půlvlny max. hodnotu. Sinus nabíhá a klesá po sin. křivce. Tím by na odporové zátěži, což je i klasická žárovka dával měnič vyšší výkon. Pro představu, plocha obdélníku je v trvání půlvlny větší, než u sinus. Aby se to na zátěži chovalo stejně, je max hodnota měniče menší, než u sinus.
Tím se může stát, že nabití vstupního kondenzátoru LED, nedosáhne správnou úroveň a LED žárovka se chová, jako při podpětí.
Kondenzátor se nabije, naběhne zdroj v LED a zátěží se napětí na kondenzátoru o něco sníží. Zdroj vypadne, napětí bez zátěže vzroste a zdroj naběhne... Možná kecám, ale je to docela pravděpodobné. Napadá mě pokus. Té ledce to asi bude jedno. Zkusil bych do série s napájením LED zapojit třeba baterii 4,5V. Nesymetrie takového napájení by neměla vadit. Pokud LED přestane blikat, je to ono. :-)8-)
Pokud kecám moc, tak sorry. :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny