Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem LED bodovky blikají

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem ohledně blikání žárovek. Nastíním vám situaci. V koupelně máme 5 halogenových 12V bodovek, každá 35W (175W). Nad sádrošem je někde transformátor, bohužel jeho hodnoty neznám a zatím se mi do té skelné vaty moc pouštět nechce. Jenomže ty halogenky moc topí, mají konektor MR16 a ten se po čase tím teplem doku***. Pak mají nedokonalý kontakt a odcházejí. Tak jsem nakoupil místo nich 7W ledkové bodovky. Což by logicky mělo celkem brát 35W. Nicméně když zapojím všecky tak je celá soustava jako stroboskop. Když jsou zapojené jen tři tak to chvíli vydrží, ale pak se to taky rozbliká. Takže to utáhne jen dvě 7W bodovky. Nějak mi to nejde do hlavy. Někdo nějaký nápad ?

EDIT: ještě mě napadla verze, že je ten transformátor už špatný a blikají aj ty halogenky, jen než zhasnou tak to okem nepoznám a vypadá to jako by furt svítili. Mohl bych to i proměřit, ale pochybuju že bych na multimetru ty impulzy poznal a osciloskop doma nemám.

Tak jsem se byl podívat na půdě, hodnoty jsem neviděl (je to zadeskované) ale je to nějaký spínaný paskvil. Je tedy možné že má nějaký minimální odběr a když je menší tak je nestabilní ?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mrkni spíše na toto https://www.smdledzarovky.cz/nas.radce/led.zarovky.problemy https://www.elima.cz…
MilP 24.11.2017 08:44
MilP
Na té stránce vysvětlují, že blikání je způsobeno nedostatečnou zátěží zdroje a ten se neudrží v cho…
Zerozero 24.11.2017 12:47
Zerozero
No, ona v podstatě je na výstupu ta vysoká frekvence ("nosná"). Akorát že se mění její amplituda od…
jirka44 24.11.2017 13:04
jirka44
Jasně na výstupu je vysoká frekvence, modulovaná na 50Hz. Myslel jsem, že by šlo úplně vynechat ten… poslední
Zerozero 24.11.2017 13:31
Zerozero

Na té stránce vysvětlují, že blikání je způsobeno nedostatečnou zátěží zdroje a ten se neudrží v chodu.
Ale autor dotazu píše, že zátěž tvoří 35W, což zase tak málo není a LED blikají. Naopak při snížení zátěže jen na dvě LED už je to dobré.
Takže tím to nebude.
-- Pro jirka44 Škoda že takový měnič nemám po ruce, docela by mě zajímalo co z toho leze. Ale dovedu si představit jak to vypadá, jak to popisuješ. Asi to nic supr nebude, protože klasickým žárovkám to nevadí, stačí když na výstupu je cosi co dá požadovaný výkon.
Ale asi to bude takhle. Hlavní převod měniče běží na vysoké frekvenci, to jsou ty obdélníky, co tvoří "nosnou" Dále je nutno z toho vytvořit střídavý proud 50Hz. "Modulací" na 50 Hz se vytvoří obálka, která je výstupním AC napětím. Tyto výstupní "půlvlny" jsou ale tvořeny z vyšší frekvence měniče. To že výstupní 50Hz proud není zcela praoúhlý, ale tvoří průběh jak píšeš, bych spíš přikládal nějakému zkreslení vlivem chování trafa nebo něčeho, než tomu, že by se výrobce snažil tím napodobit sinusový tvar.
Tazatel se ale neozývá, jestli něco vyřešil. Zajímalo by mě jestli moje teorie s podpětím může být pravdivá.
Teď mě napadla myšlenka podivná. Proč tyhle el. měniče pro halogeny mají na výstupu 50Hz? (teda nevím,jestli všechny). Těm halogenům je to jedno. Nebylo by jednodušší, nechat na výstupu základní vysokou frekvenci měniče, nebo jednoduše výstup usměrnit? Halogenům je jedno na jakou frekvenci, nebo AC nebo DC svítí. Měnič by asi byl jednodušší. :puff:

No, ona v podstatě je na výstupu ta vysoká frekvence ("nosná"). Akorát že se mění její amplituda od nuly do 100% v rytmu té "modulace". A navíc jsou tam pauzy (asi podle zátěže různě dlouhé), kdy je amplituda té "nosné" na nule. Dneska na to nemám čas, ale jestli tě to zajímá, kouknu na to někdy ocsiloskopem znova při různé zátěži a pošlu fotky. A co se týká toho, že ta "obálka" je sinus, domnívám se, že je to kvůli tomu, aby to moc nerušilo. Pravoúhlé průběhy jsou sviňa.

Jasně na výstupu je vysoká frekvence, modulovaná na 50Hz. Myslel jsem, že by šlo úplně vynechat ten "modulátor" a třeba výstup jen usměrnit, což by měnič zjednodušilo. -- jo, je možné že výstupní proud má tvar jak píšeš, třeba vlivem nějakého filtru, třeba kvůli rušení. Vedlejším produktem je zaoblení průběhu a výrobce pak může tvrdit že výstup je sinusový. :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru