Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jaké jističe koupit

zdravím potřeboval bych poradit jaké jističe koupit.mám domek, který je napájený kablem od souseda cyky 4x4.nedávno jsem měl na zásuvce zkrat
a jistič u mně doma B16 spadl na nulu,ale vyhodil hlavní jistič i u souseda -myslíte že je to vpořádku?v domě mám zapojené jističe zvlášt krabice sklep+garaže pak podkroví a ted chci napojit cyky na jističe v přízemí a nevím jaké koupit jaký je rozdíl v jističech řada 6ka,řada 10ka,15ka ?sklep i podkroví 10let fungují na jističech -sporák 3P B16,svařečka 3P C20,zásuvky B16,světla B10 ,ale nevím vůbec co je to za řadu 6ka,nebo 10ka bylo by možné to trochu vysvětlit?děkuji moc za odpověd
Změna předmětu, původně: jistič (Kurt)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Asi jediná rozumná rada: Pozvi si odborníka. BTW: Nejsou ty jističe zaplombované od rozvodných závod…
Yarda 08.11.2017 09:40
Yarda
jako odborníků už tam bylo 4 oni se vůbec neshodnou každý ,že má pravdu on a všíchni namastit kapsu.…
tara55 08.11.2017 12:49
tara55
Všechno má řešení, ale: Jedná se o nahodilý jev, nebo je to NAPROSTO VŽDY PRAVIDLEM? :-/ Nahodilému…
mirektatra 08.11.2017 13:45
mirektatra
jistice to vyhodilo cca 3x za 10 let jednou cirkulárka,vrtačka takže to neřeším jen jsem nepochopil… nový
tara55 08.11.2017 15:11
tara55
Jeden reflektuje používání světelných zdrojů s příkonem 6W, druhý pracuje s průřezem vodiče - na 3*1… poslední
kejki 08.11.2017 21:01
kejki
Toto je otázka na odborníka. Jsem ještě schopnej připustit, že by lajk vyměňoval vypínač nebo i zásu…
ml1 08.11.2017 14:15
ml1
pochopil jsem to správně ,že když jeden elektrikář v podkroví nainstaloval jistič s 6ka a jiný elekt…
tara55 08.11.2017 15:02
tara55
jo to v pdstatě ničemu nevadí..
paul 08.11.2017 15:03
paul
a řešil se i v podkroví jistič na zásuvky s kabelem ,někde v zasuvkach je 3x1.5 a jistič 16b je to v… nový
tara55 08.11.2017 15:14
tara55
není na 1,5mm2 patří max 10A, ale to jsem popsal už ve 13:46 mimochodem záleží na typu instalace, ka… nový
paul 08.11.2017 15:57
paul
a je možné světla připojit v podkroví kabel 3x1.5 k jističi označení merlin gerin multi9 c60n b6 ?ve… nový
tara55 08.11.2017 19:10
tara55
myslím že se snažíte ušetřit za projektanta, což není ta nejlepší varianta.....tyhle otázky je dobré… nový
paul 08.11.2017 20:24
paul
Táák znovu: Zkratová odolnost je údaj o tom, jaký proud při zkratu nepoškodí jistič. Čím větší odoln… nový
mirektatra 08.11.2017 20:26
mirektatra

Všechno má řešení, ale:
Jedná se o nahodilý jev, nebo je to NAPROSTO VŽDY PRAVIDLEM? :-/
Nahodilému jevu, kdy občas vypadne při zkratu několik jističů zasebou, lze předejít se stejnými náklady, ale většinově to bude zbytečné opatření, jen ve specifických případech to zafunguje oprávněně.
Pokud se jedná o ZÁSADNĚ PRAVIDELNÝ jev, chtělo by to měření zkratových proudů a postupovat podle jeho výsledků. Mezi jistič na přívodu a podružným rozvaděčem možná umístit tlumivku pro přepěťové ochrany https://www.shopelektro.cz/svodice-a-prepetove-ochrany/saltek/napajeci-site-do-1000-v/razove-oddelovaci-tlumivky-rto/saltek-rto-63-oddelovaci-tlumivky-pro-spravnou-koordinaci-svodicu,-do-63 , která změní impedanci (zdánlivý odpor) vedení a při zkratu poskytne nejbližšímu jističi dostatečný čas pro vybavení, než vypne jistič předřazený...
Vypočítat lze cokoliv, konstrukčně vyřešit také, je ale otázkou, zda ta námaha a náklady spojené s řešením, jsou adekvátní výsledku - je to provozní omezení opravdu natolik omezující? :-/

Toto je otázka na odborníka. Jsem ještě schopnej připustit, že by lajk vyměňoval vypínač nebo i zásuvku (tam je ale už možné dost pokazit). Už i jenom ta výměna jističe (zdánlivě o nic nejde, že jo, dva dráty, u moderních jističů je jedno v jakém pořadí, ale právě co typ jističe atd.). Ale aby si lajk sám navrhoval jištění, to už je trochu moc. Tak snad jenom pár poznámek:

Selektivita jištění znamená, že spadne jistič (shoří pojistka) který je nejblíže poruše. Volbou vhodných jističů se zajistí, že tomu takl většinou je. Ale může se stát, že při nějaké specifické poruše (tvrdý zkrat) vypadne i nadřazený jistič. Takže to že zcela výjimečně vypadne jistič až v elektrárně se stát může. U nás v paneláku se občas někomu stane, že vyhodí i nožovku v hlavní domovní skříňce, nám se to ještě nepovedlo.

Ty hodnoty v kA (kiloampér) udávají zkratovou odolnost, jak tu někdo psal. To je údaj, který vás obvykle nemusí trápit. Teda pokud nejste připojený do nějak enormně tvrdé sítě, ale to byste asi věděl. Ta zkratová odolnost je definovaná trochu šalamounsky; je to proud (kmitočtu 50Hz), který by v obvodu byl, kdyby jistič nezafungoval. Tento proud tam nikdy nebude, protože ho jistič včas vypne (reaguje do 2ms, takže ho usekne před maximem). Proto jsou ty hodnoty tak vysoké.

CYKY 4x4 radši komentovat nebudu, k tomu Vám tu už toho napsali dost. Ono na ty součty proudů to vypadá jako málo, ale předpokládám, že nevaříte, když sváříte a podobně. Ale chtělo by to jistit i ten kabel nějakým rozumným jističem (opět by věděl praktikující elektrikář jestli jen 25 nebo jestli to snese i 32A, to totiž záleží i na délce a uložení toho kabelu).

myslím že se snažíte ušetřit za projektanta, což není ta nejlepší varianta.....tyhle otázky je dobré klást tomu, kdo bude dělat revizi, nikoliv nám, ono totiž hrozí spolupachatelství při špatné radě.....chápete ? potřeé info jste dostal, takže projektant, elektrikář nebo revizní technik je na tahu....

Táák znovu: Zkratová odolnost je údaj o tom, jaký proud při zkratu nepoškodí jistič. Čím větší odolnost, tím větší počet zkratů přežije.
Áááá(u) pokračujeme ve studiu elektrotechniky pro odborné učňovské školy (my tady z Tebe nakonec toho elektrikáře uděláme) :-( :
Uložení vodičů/vícežilových kabelů s ohledem na dovolené proudové zatížení:
- rozhoduje materiál izolace (PVC snese bez poškození jinou teplotu, než SILIKON, nebo guma - o papírové izolaci napuštěné olejem nemluvě)
- a teplota okolí vodiče - při různých materiálech se uvažuje NEJHORŠÍ uložení, delší minimálně 60cm. Pokud tedy je uložen kabel po trase v zemi, ve zdi a ve skelné vatě, uvažuje se skelná vata - je-li délka uložení větší, než 60cm.

Dimenzování , jištění vodičů: musí vyhovět několika kritériím SOUČASNĚ, z nichž uvádím jen NĚKTERÁ! Jestliže jednomu z nich nevyhoví, musí se kabel/jistič přepočítat:
1) dovolené dotykové napětí + dotykový proud (při poruše se nesmí napětí na přístupných částech dostat nad stanovenou mez - ta je rozdílná pro DC a AC proud a další nepříznivé účinky okolí, jako vlhkost, teplo, vodivé okolí...). S tím souvisí i proud, který by při poruše procházel tělem zasažené osoby po dobu, než vypadne jistič - ten proud nesmí být vyšší než 0,03A
2) doba trvání poruchy (doba, do kdy nejpozději trvá nebezpečí, než vypne nejbližší jistič - potom by už došlo k poškození zdraví)
3) dovolené oteplení - viz nahoře - při přetížení, ani při zkratu nesmí dojít k poškození izolace vodičů, ani k nebezpečí požáru. S rostoucí teplotou vodiče se také zvyšuje jeho odpor, tím se kabel dále zahřívá... z kabelu vlastně stává topné těleso.
5) odpor vodiče - dovolený úbytek napětí - zde hraje svoji roli i délka kabelu
6) uložení vedení - nesmí dojít k nebezpečí mechanického, tepelného, nebo jiného poškození vedení po trase jak PŘI POKLÁDÁNÍ vedení, tak PŘI PROVOZU vedení (pozor na ostré hrany, dovolené poloměry ohybu kabelů, tepelné záření, nebo styk s teplým okolím /trubky teplovodního topení, kouřovod.../
7) ... a další vlivy, které musí vzít elektrikář v úvahu při dimenzování kabelu a při přiřazení bezpečného JISTIČE/POJISTKY - již název udává jejich význam!

Takže: Kabel s izolací PVC (v našem případě měděný CYKY) o průřezu 1,5mm lze v běžných podmínkách bezpečně jistit proudem MAX 10A - použitý jistič 6A je tedy z hlediska kabelu vyhovující - hledisko dalších vlivů (dotykový proud a napětí, zkratový proud, úbytek napětí, vnější vlivy) nemohu posoudit, protože nemám informace.

Já vím, opakuji se, ale opravdu se chcete rekvalifikovat na elektrikáře jen pro to, abyste si doma udělal ve dvou pokojích elektriku, nebo ji po elektrikáři zkontroloval? Nenajmete si pro druhý případ sám raději nějakého revizního technika, který správně stejně má po elektrikáři přijít? :-/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru