Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jaké jističe koupit

Toto je otázka na odborníka. Jsem ještě schopnej připustit, že by lajk vyměňoval vypínač nebo i zásuvku (tam je ale už možné dost pokazit). Už i jenom ta výměna jističe (zdánlivě o nic nejde, že jo, dva dráty, u moderních jističů je jedno v jakém pořadí, ale právě co typ jističe atd.). Ale aby si lajk sám navrhoval jištění, to už je trochu moc. Tak snad jenom pár poznámek:

Selektivita jištění znamená, že spadne jistič (shoří pojistka) který je nejblíže poruše. Volbou vhodných jističů se zajistí, že tomu takl většinou je. Ale může se stát, že při nějaké specifické poruše (tvrdý zkrat) vypadne i nadřazený jistič. Takže to že zcela výjimečně vypadne jistič až v elektrárně se stát může. U nás v paneláku se občas někomu stane, že vyhodí i nožovku v hlavní domovní skříňce, nám se to ještě nepovedlo.

Ty hodnoty v kA (kiloampér) udávají zkratovou odolnost, jak tu někdo psal. To je údaj, který vás obvykle nemusí trápit. Teda pokud nejste připojený do nějak enormně tvrdé sítě, ale to byste asi věděl. Ta zkratová odolnost je definovaná trochu šalamounsky; je to proud (kmitočtu 50Hz), který by v obvodu byl, kdyby jistič nezafungoval. Tento proud tam nikdy nebude, protože ho jistič včas vypne (reaguje do 2ms, takže ho usekne před maximem). Proto jsou ty hodnoty tak vysoké.

CYKY 4x4 radši komentovat nebudu, k tomu Vám tu už toho napsali dost. Ono na ty součty proudů to vypadá jako málo, ale předpokládám, že nevaříte, když sváříte a podobně. Ale chtělo by to jistit i ten kabel nějakým rozumným jističem (opět by věděl praktikující elektrikář jestli jen 25 nebo jestli to snese i 32A, to totiž záleží i na délce a uložení toho kabelu).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny