Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jaké jističe koupit

Táák znovu: Zkratová odolnost je údaj o tom, jaký proud při zkratu nepoškodí jistič. Čím větší odolnost, tím větší počet zkratů přežije.
Áááá(u) pokračujeme ve studiu elektrotechniky pro odborné učňovské školy (my tady z Tebe nakonec toho elektrikáře uděláme) :-( :
Uložení vodičů/vícežilových kabelů s ohledem na dovolené proudové zatížení:
- rozhoduje materiál izolace (PVC snese bez poškození jinou teplotu, než SILIKON, nebo guma - o papírové izolaci napuštěné olejem nemluvě)
- a teplota okolí vodiče - při různých materiálech se uvažuje NEJHORŠÍ uložení, delší minimálně 60cm. Pokud tedy je uložen kabel po trase v zemi, ve zdi a ve skelné vatě, uvažuje se skelná vata - je-li délka uložení větší, než 60cm.

Dimenzování , jištění vodičů: musí vyhovět několika kritériím SOUČASNĚ, z nichž uvádím jen NĚKTERÁ! Jestliže jednomu z nich nevyhoví, musí se kabel/jistič přepočítat:
1) dovolené dotykové napětí + dotykový proud (při poruše se nesmí napětí na přístupných částech dostat nad stanovenou mez - ta je rozdílná pro DC a AC proud a další nepříznivé účinky okolí, jako vlhkost, teplo, vodivé okolí...). S tím souvisí i proud, který by při poruše procházel tělem zasažené osoby po dobu, než vypadne jistič - ten proud nesmí být vyšší než 0,03A
2) doba trvání poruchy (doba, do kdy nejpozději trvá nebezpečí, než vypne nejbližší jistič - potom by už došlo k poškození zdraví)
3) dovolené oteplení - viz nahoře - při přetížení, ani při zkratu nesmí dojít k poškození izolace vodičů, ani k nebezpečí požáru. S rostoucí teplotou vodiče se také zvyšuje jeho odpor, tím se kabel dále zahřívá... z kabelu vlastně stává topné těleso.
5) odpor vodiče - dovolený úbytek napětí - zde hraje svoji roli i délka kabelu
6) uložení vedení - nesmí dojít k nebezpečí mechanického, tepelného, nebo jiného poškození vedení po trase jak PŘI POKLÁDÁNÍ vedení, tak PŘI PROVOZU vedení (pozor na ostré hrany, dovolené poloměry ohybu kabelů, tepelné záření, nebo styk s teplým okolím /trubky teplovodního topení, kouřovod.../
7) ... a další vlivy, které musí vzít elektrikář v úvahu při dimenzování kabelu a při přiřazení bezpečného JISTIČE/POJISTKY - již název udává jejich význam!

Takže: Kabel s izolací PVC (v našem případě měděný CYKY) o průřezu 1,5mm lze v běžných podmínkách bezpečně jistit proudem MAX 10A - použitý jistič 6A je tedy z hlediska kabelu vyhovující - hledisko dalších vlivů (dotykový proud a napětí, zkratový proud, úbytek napětí, vnější vlivy) nemohu posoudit, protože nemám informace.

Já vím, opakuji se, ale opravdu se chcete rekvalifikovat na elektrikáře jen pro to, abyste si doma udělal ve dvou pokojích elektriku, nebo ji po elektrikáři zkontroloval? Nenajmete si pro druhý případ sám raději nějakého revizního technika, který správně stejně má po elektrikáři přijít? :-/

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny