Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záložní zdroj a lednice - špička při rozběhu

Ahoj, mám tento záložní zdroj pro kotel + 100 Ah baterku: 166-ups-pwb-eh-500l-pro-cerpadla-topnych-systemu.html

Je to ok, uživí to 300 wattů a čerpadlo i světla fungují cca 8 hodin, ale jelikož máme od včerejšího rána výpadek, ale ještě netopíme, tak jsem do něj chtěl zapojit jen lednici, která dle watt metru žere cca 80w. Problém je že lednice má při rozběhu moc velký proud (někdy bliknou i světla) a v tu chvíli zdroj okamžitě vypne (ochrana)... Je nějaké řešení pro ten rozběh? Zdroj by tu lednici krásně uživil, ale start nepřežije...

Díky za radu...

P.S.: Druhá varianta je elektrocentrála, ale než se pro ni rozhodnu tak by mě zajímalo zda neexistuje řešení pro zdroj který mám...

Edit: myslel jsem něco takového omezovac-nabehoveho-proudu-612-44-16-a-3680-w.k622412

Předmět Autor Datum
Obávam sa, že keby si obmedzil nárazový (rozbehový) prúd, tak chladnička sa nemusí vôbec rozbehnúť.…
ok 30.10.2017 12:20
ok
Tenhle problém jsem řešil někdy v roce 2007,V mrazáku plno masa ,zeleniny a to samé lednice s mrazák…
kap.dabač 30.10.2017 20:59
kap.dabač
Motor kompresoru ledničky potřebuje ke svému "těžkému" rozběhu větší proud hlavně proto, že se rozbí…
mirektatra 31.10.2017 06:34
mirektatra
S tímhle nemáš na lednici šanci, tam potřebuješ měnič schopný dát 2kW, i když lednice po rozběhnutí…
Moas 31.10.2017 06:42
Moas
Levné řešení by byl žárovkový předřadník (několik žárovek paralelně v sérii s neukázněným spotřebiče…
ml1 31.10.2017 14:45
ml1
Ahoj, díky za odpověď - můžeš to vyzkoušet na té staré lednici... UPS se vypne celá, ale nevypne ji…
n.u.r.v. 31.10.2017 14:58
n.u.r.v.
To bude termistor, tipuju, že v tom od toho conradu bude totéž. Protože mě to zajímalo, tak jsem to…
ml1 31.10.2017 17:30
ml1
podle štítku má 100W což mi nějak nesedí asi berou nějakou průměrnou spotřebu z typického cyklu: ch…
ledníbrtník 01.11.2017 22:10
ledníbrtník
Tak jsem to změřil a je to termistor - za studena má 5 ohmů a při zahřívání fénem klesal odpor... A…
n.u.r.v. 04.11.2017 19:08
n.u.r.v.
kdybych omezoval náběhový proud, tak bych to zapojil sériově. paralelně to tomu motoru nijak nepomůž…
ledníbrtník 04.11.2017 23:05
ledníbrtník
Ani to nemusíte zkoušet, cokoli, co omezí náběhový proud to jenom zhorší. Jak už tady zaznělo, kompr…
jirka44 05.11.2017 08:20
jirka44
Blbý je, že lednice ten proud potřebuje, jinak se nerozběhne. Když ho omezíš, kompresor nepřetlačí p…
Moas 01.11.2017 06:19
Moas
Ani se tak neozývají pazvuky, jako se přehřeje bimetalová nadproudová ochrana, rozepne kompresor a n…
mirektatra 01.11.2017 06:29
mirektatra
Naše Gorenje to doprovází pazvuky. :-) Možná tam není něco v pořádku. Ale zatím chladí.
Moas 01.11.2017 11:40
Moas
No ještě jsem si všiml, že když naše lednice zrovna pracuje a vytáhnu ji ze zásuvky, tak po opětovné…
n.u.r.v. 01.11.2017 22:01
n.u.r.v.
Tak hlásím výsledek testu s termistorem (5 ohm za studena): Po zapojení sice záložní zdroj už nevyp… poslední
n.u.r.v. 05.11.2017 23:03
n.u.r.v.

Obávam sa, že keby si obmedzil nárazový (rozbehový) prúd, tak chladnička sa nemusí vôbec rozbehnúť. Pre rozbeh motora je potrebný zvýšený prúd, ktorý je niekoľkonásobkom menovitého prúdu. Teda nevidím (lacné) riešenie.

Tenhle problém jsem řešil někdy v roce 2007,V mrazáku plno masa ,zeleniny a to samé lednice s mrazákem a mrazák a lednice v bytě u mladých.Jednoznačně elektro centrálu.Příkon 2200 wat.Teď jsem zase měl pocit uspokojení že ji mám i když po pravdě řečeno se mi to válí v garáži a za ta leta to má naběhnuto cirka 25 hodi.Ale běhájí na to lednice a mrazáky bez problému.?Mikrovlnka televize i počítač.Ono při zapnutí jednotlivých spotřebičů to vezme protopže se mě ještě nestalo aby se to zaplo všechno najednou.Jsem spokojen.

Motor kompresoru ledničky potřebuje ke svému "těžkému" rozběhu větší proud hlavně proto, že se rozbíhá rovnou do tlaku. Řešení, které je používáno u vzduchových pístových kompresorů: Při zastavení kompresoru se z části výstupního potrubí vypustí tlak (to je to zasyčení, když kompresor zastavuje). Při spouštění se tedy kompresor rozbíhá bez tlaku a tlak postupně narůstá, až překoná zpětnou klapku a začne plnit třeba tlakovou nádobu.
U lednice to není reálné změnit softstarterem, nebo frekvenčním měničem, protože pístový kompresor jde do tlaku okamžitě a výkon k překonání pro start prostě potřebuje. U větších zařízení se proto používají místo pístových, spirální kompresory, nebo se do chladícího okruhu vloží elektroventil (servoventil), jako tlakový zkrat.

S tímhle nemáš na lednici šanci, tam potřebuješ měnič schopný dát 2kW, i když lednice po rozběhnutí vezme řádově méně. Proud při rozběhu je velký.
Na druhou stranu nic horšího než lednice nebo mrazák už není, takže když rozběhneš to, budeš schopen rozbíhat už všechno.

Levné řešení by byl žárovkový předřadník (několik žárovek paralelně v sérii s neukázněným spotřebičem), ale pokud přes něj lednice nenaběhne (důvody už tu lidé psali), tak je to na pytel a neni dobré tak lednici trápit (asynchronní motor nemá moc rád podpětí). Podle mě by se kompromis mohl najít (výkon žárovek musí být větší než ta zátěž 80W (jakou máte lambdu (power factor), on je totiž zdánlivý výkon pro tohle důležitější), co největší, ale jen tak, aby to nevyhodilo ten zdroj, i když je to dělané na čerpadla a to je taky těžký rozběh, tak nějakou tu špici musí ten zdroj udržet).
Ten omezovač špiček v odkazu bude v sobě mít něco podobného, jen menšího a bez možnosti přepnutí (předražená krabička s termistorem) za to v větším rozsahem změny odporu. Bohužel neni napsané, jaký jistič to má ochránit, každopádně ty vyhazovací proudy jsou řádově v desetinásobku jmenovitého proudu, pokud ta Vaše UPS má elektronickou ochranu, ta bude mnohem citlivější, přinejmenším než ten jistič C6 na ni (ten předpokládám nevypadává). Je to typické pro Conrad a podobné obchody, pohádky namísto technických parametrů.
Nedá se z toho zdroje nějak vytáhnout jakou špici vypnul, nebo třeba nastavit charakter zátěže (zpoždění ochrany a pod.).

Nikdy mě nenapadlo zkoumat proud ledničky (a to jsem už zkoušel žárovky, počítače a několik dalších věcí při různém úhlu připnutí), máme v laboratoři jednu starou calexku (i když jsme při každé příležitosti přemlouváni k tomu, ji vyřadit, myslím že je škoda vyhazovat něco co stále funguje, takže zatím odolala - dobrý adept na tyto experimenty), tak to můžu vyzkoušet, vybavení na to máme.

Ahoj, díky za odpověď - můžeš to vyzkoušet na té staré lednici...

UPS se vypne celá, ale nevypne jistič...

Včera jsem byl v místím bastl-elektro obchodu a pán mi poradil a prodal za -"těžkých" 15 kč takovou pecičku (už si nepamatuji co to je - jestli termistor nebo něco podobného) a prý to mění odpor dle zahřátí... a používá se to i ve spínaných zdrojích říkal... prý to mám dát do serie a buď se lednice rozběhne nebo ne...

Na tom bazmeku je napsáno CNR 5D - 13 vdr

To bude termistor, tipuju, že v tom od toho conradu bude totéž. Protože mě to zajímalo, tak jsem to hned vyzkoušel. Vypadá to jako klasický rozběh (proud je asi sedminásobný), ale trvá 0.25 sekundy, což ale může být u čerpadla také. Tyhle termistory jsou spíš na chytání špiček. Funguje to tak, že ve studeném stavu má velký odpor (tím velký se myslí třeba 20 ohmů). Průchodem proudu se zahřeje a jeho odpor klesne až o dva řády, ale než se tak stane, tak špička pomime. Ovšem to platí pro aplikace jako spínané zdoje (je to v každém PC, televizi, dneska skoro ve všem), kde jsou špičky krátké a vydatné (100A pár milisekund) a ne dlouhé a přitom poměrně malé. Zkusit se to dá, třeba se to povede.

Teď ale koukám, že podle označení (co my google nachází, když zadám cnr 5d 13 vdr) je to možná varistor, ten je pro změnu proti přepětí (při přepětí zkratuje obvod a než odstřelí, tak vypne jistič nebo pojistka), proti nadproudu Vám nepomůže, ale možná je to jen informační šum. Tím chci říct, že v označení součástek je neskutečný zmatek. Zjistilo by se to lehce, jestli máte možnost změřit odpor. Na termistoru naměříte nějaký odpor (10-100 ohmů) na varistoru nenaměříte nekonečno, nebo hodně velký (>1 Mohm). Vzhledem se tyto dvě součástky neliší.

V příloze posílám obrázek toho, jak vypadá napětí a proud ledničky. Do třetího řádku jsem spočítal okamžitý výkon (součin napětí x proud). Je to stará lednička, ale charakter rozběhu by se neměl lišit. Druhý obrázek zachycuje 60W žárovku, na které jsem si aparaturu vyzkoušel (nenechte se zmást špičky výkonu vychází vždy dvojnásobné - cca 120W, střední výkon by měl vyjít 60W), abych netrápil ledničku, když by se mi nepovedlo nastavit záznam. Sepnutí se událo v nule napětí, opět nechci moc trápit lednici více pokusy, okamžik sepnutí můžu nastavit, pro žárovku mám někde celou síť křivek, podobně jsem trápil jeden spínaný zdroj.

Jak je vidět, lednice bere v klidu 1.5A (podle štítku má 100W což mi nějak nesedí, protože 1.5A v amplitudě je cca 1A efektivní a tedy 220W), při záběru přes 10A v amplitudě (cca 7A efektivní hodnoty). Škoda že nemám s čím to porovnat, čerpadlo, ventilátor, odstředivka nebo nějaký jiný těžký rozběh by měl vycházet podobně (v tom pořadí jak jsem to napsal od nejméně k nejvíc těžkým, snad mě nějaký pohonář nechytí za slovo, protože těžké rozběhy jsou v sekundách a ne v desetinách).

Blbý je, že lednice ten proud potřebuje, jinak se nerozběhne. Když ho omezíš, kompresor nepřetlačí protitlak chladiva a nerozběhne se.

Spíš dává větší šanci na úspěch nechat lednici chvíli stát, pak se vyrovnají tlaky chladiva a nutný proud pro rozběh kompresoru bude menší.
Pokud člověk vytáhne lednici ze zásuvky a pak ji hned zase zapojí, startuje kompresor do protitlaku s výrazně vyšším proudem - což často ani nezvládne a pak se z lednice ozývají pazvuky, než se tlaky vyrovnají a kompresor je zvládne přetlačit.

Tak hlásím výsledek testu s termistorem (5 ohm za studena):

Po zapojení sice záložní zdroj už nevypnul - běžel stabilně ale ukazoval 100% zatížení (pravda, zrovna jsem topil, takže běželo ještě čerpadlo, tedy to mohlo být o trochu méně), ale bohužel lednice resp. kompresor se nerozběhnul... po asi 10 sekundách jsem to odpojil, abych lednici netrápil...

Tedy závěr je, že asi není šance s tímto záložním zdrojem lednici rozběhnout...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru