Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záložní zdroj a lednice - špička při rozběhu

Levné řešení by byl žárovkový předřadník (několik žárovek paralelně v sérii s neukázněným spotřebičem), ale pokud přes něj lednice nenaběhne (důvody už tu lidé psali), tak je to na pytel a neni dobré tak lednici trápit (asynchronní motor nemá moc rád podpětí). Podle mě by se kompromis mohl najít (výkon žárovek musí být větší než ta zátěž 80W (jakou máte lambdu (power factor), on je totiž zdánlivý výkon pro tohle důležitější), co největší, ale jen tak, aby to nevyhodilo ten zdroj, i když je to dělané na čerpadla a to je taky těžký rozběh, tak nějakou tu špici musí ten zdroj udržet).
Ten omezovač špiček v odkazu bude v sobě mít něco podobného, jen menšího a bez možnosti přepnutí (předražená krabička s termistorem) za to v větším rozsahem změny odporu. Bohužel neni napsané, jaký jistič to má ochránit, každopádně ty vyhazovací proudy jsou řádově v desetinásobku jmenovitého proudu, pokud ta Vaše UPS má elektronickou ochranu, ta bude mnohem citlivější, přinejmenším než ten jistič C6 na ni (ten předpokládám nevypadává). Je to typické pro Conrad a podobné obchody, pohádky namísto technických parametrů.
Nedá se z toho zdroje nějak vytáhnout jakou špici vypnul, nebo třeba nastavit charakter zátěže (zpoždění ochrany a pod.).

Nikdy mě nenapadlo zkoumat proud ledničky (a to jsem už zkoušel žárovky, počítače a několik dalších věcí při různém úhlu připnutí), máme v laboratoři jednu starou calexku (i když jsme při každé příležitosti přemlouváni k tomu, ji vyřadit, myslím že je škoda vyhazovat něco co stále funguje, takže zatím odolala - dobrý adept na tyto experimenty), tak to můžu vyzkoušet, vybavení na to máme.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny