Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záložní zdroj a lednice - špička při rozběhu

To bude termistor, tipuju, že v tom od toho conradu bude totéž. Protože mě to zajímalo, tak jsem to hned vyzkoušel. Vypadá to jako klasický rozběh (proud je asi sedminásobný), ale trvá 0.25 sekundy, což ale může být u čerpadla také. Tyhle termistory jsou spíš na chytání špiček. Funguje to tak, že ve studeném stavu má velký odpor (tím velký se myslí třeba 20 ohmů). Průchodem proudu se zahřeje a jeho odpor klesne až o dva řády, ale než se tak stane, tak špička pomime. Ovšem to platí pro aplikace jako spínané zdoje (je to v každém PC, televizi, dneska skoro ve všem), kde jsou špičky krátké a vydatné (100A pár milisekund) a ne dlouhé a přitom poměrně malé. Zkusit se to dá, třeba se to povede.

Teď ale koukám, že podle označení (co my google nachází, když zadám cnr 5d 13 vdr) je to možná varistor, ten je pro změnu proti přepětí (při přepětí zkratuje obvod a než odstřelí, tak vypne jistič nebo pojistka), proti nadproudu Vám nepomůže, ale možná je to jen informační šum. Tím chci říct, že v označení součástek je neskutečný zmatek. Zjistilo by se to lehce, jestli máte možnost změřit odpor. Na termistoru naměříte nějaký odpor (10-100 ohmů) na varistoru nenaměříte nekonečno, nebo hodně velký (>1 Mohm). Vzhledem se tyto dvě součástky neliší.

V příloze posílám obrázek toho, jak vypadá napětí a proud ledničky. Do třetího řádku jsem spočítal okamžitý výkon (součin napětí x proud). Je to stará lednička, ale charakter rozběhu by se neměl lišit. Druhý obrázek zachycuje 60W žárovku, na které jsem si aparaturu vyzkoušel (nenechte se zmást špičky výkonu vychází vždy dvojnásobné - cca 120W, střední výkon by měl vyjít 60W), abych netrápil ledničku, když by se mi nepovedlo nastavit záznam. Sepnutí se událo v nule napětí, opět nechci moc trápit lednici více pokusy, okamžik sepnutí můžu nastavit, pro žárovku mám někde celou síť křivek, podobně jsem trápil jeden spínaný zdroj.

Jak je vidět, lednice bere v klidu 1.5A (podle štítku má 100W což mi nějak nesedí, protože 1.5A v amplitudě je cca 1A efektivní a tedy 220W), při záběru přes 10A v amplitudě (cca 7A efektivní hodnoty). Škoda že nemám s čím to porovnat, čerpadlo, ventilátor, odstředivka nebo nějaký jiný těžký rozběh by měl vycházet podobně (v tom pořadí jak jsem to napsal od nejméně k nejvíc těžkým, snad mě nějaký pohonář nechytí za slovo, protože těžké rozběhy jsou v sekundách a ne v desetinách).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny