Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Detekce chodu motoru

Dobrý den.
Mam elektroventil - pohaněný 12v motorem.
3 kable. (společne -,vlevo, vpravo)
Motor ma uvnítř koncove vypinače.
Takže i když pustím proud třeba na 5 minut, ventil se otočí a vypne.
Jak zjistím jestli už je vyplý?
Co se stane, když do serie připojím 12V rele?

Předmět Autor Datum
"Jak zjistím jestli už je vyplý?" -Třeba tak že už se netočí ? "Co se stane, když do serie připojím…
IkaSGC 24.07.2016 07:07
IkaSGC
tím relé poteče proud toho motoru sečtený s proudem relé nikolivěk, poteče tam proud daný součtem o…
jirka44 24.07.2016 07:25
jirka44
Tak, má chyba, kaji se....
IkaSGC 24.07.2016 12:44
IkaSGC
Možností je více. Hlavně bys měl vědět, jaký proud teče při sepnutém motoru. Jedna možnost je dát ně…
Bobo 24.07.2016 09:44
Bobo
Když dáš do toho společného vodiče něco, může to zvětšit celkový odpor obvodu (odpor vinutí motoru +…
Yarda 24.07.2016 10:25
Yarda
Nenapsal jsi typ servopohonu, tak nemohu poradit konkrétně, ale právě proto tam jsou koncové PŘEPÍNA…
mirektatra 24.07.2016 18:32
mirektatra
Já si dovolím trochu nesouhlasit. Třeba na tom schematu M10 z odkazu - řekněme, že servomotor je nap…
Yarda 24.07.2016 18:57
Yarda
Je fuk, jestli je to AC nebo DC. Píšu v úvodu, že je třeba znát typ. Ty levnější, kde z důvodu regul… poslední
mirektatra 25.07.2016 07:26
mirektatra

"Jak zjistím jestli už je vyplý?"
-Třeba tak že už se netočí ?
"Co se stane, když do serie připojím 12V rele?"
-Do série s motorem? Stane se to že tím relé poteče proud toho motoru sečtený s proudem relé, pokud to cívka vydrží tak neshoří.

Možností je více. Hlavně bys měl vědět, jaký proud teče při sepnutém motoru. Jedna možnost je dát něco do série s motorem. Třeba výkonový odpor (2-5W) něco okolo 1 ohmu a na něm měřit úbytek napětí. Nebo dát do série nízkovoltovou žárovku a k ní paralelně podobný odpor. ce-zarovka-signal-1-5v-e10-500ma-d3310 . Pak jsou různé proudové sondy, například na principu Hallova jevu. Nějakou dobu už nejsem v oboru, třeba ti někdo poradí trefnější řešení.

Když dáš do toho společného vodiče něco, může to zvětšit celkový odpor obvodu (odpor vinutí motoru + odpor toho něčeho, třeba vinutí relé) natolik že ten motor se už neroztočí. Napadá mne vzít kontakt jazýčkového relé (prodává v prodejnách pro elektrokutily, třeba tady http://www.gme.cz/jazyckovy-magneticky-senzor-mede r-ksk1a66-1020-p634-529) a omotat ho několika závity toho společného vodiče, počet závitů zjistit zkusmo.
[http://www.microdesignum.cz/_d/01/Rele-5V-SIL-sche ma.jpg]

Nenapsal jsi typ servopohonu, tak nemohu poradit konkrétně, ale právě proto tam jsou koncové PŘEPÍNAČE a ne vypínače: Spustíš motor jedním směrem a jakmile OPUSTÍ původní krajní polohu, přepínač se přepne a umožní jednak návrat do této polohy, ale zároveň druhý kontakt přepínače rozepne a tím označí, že v této poloze už servopohon není. Jakmile dojede do druhé krajní polohy, druhý přepínač rozepne motor a současně sepne kontakt, který označí, že sevo dojelo do této krajní polohy a stojí.
Zpravidla bývá servo vybaveno pětivodičovým kabelem, nebo lze další svorkovnicí, nebo kabelem, napojit signalizaci krajních poloh...

http://www.larm.cz/templates/larm/images/produkty/ middle_photo/435_m10_schema2.jpg

Já si dovolím trochu nesouhlasit. Třeba na tom schematu M10 z odkazu - řekněme, že servomotor je napájen na svorku 1 (tam to může být furt) a 2. A jede ve směru co je pro to napájení příslušný. Když dojede na konec, ten levý přepínač se přepne, napájení od motoru odpojí a motor se zastaví. Napájecí napětí se přepne na svorku 5, tam může být žárovka co obsluze signalizuje, že servomotor je v krajní poloze. Ale pokud není potřeba to signalizovat, ten kontakt není potřeba a nemusí tam být. Podobně pro spínání druhého směru.
Docela by bylo zajímavé, kdyby tazatel důvěrně pošpital, jestli je to napájení stejnosměrné nebo střídavé (to je případ těch schemat z odkazu).

Je fuk, jestli je to AC nebo DC. Píšu v úvodu, že je třeba znát typ. Ty levnější, kde z důvodu regulace procesu není nutné znát polohu serva, nejsou vybaveny touto funkcí - nemají vývody 4 a 5. Pokud tu funkci chci, musím ji (draze) stvořit svépomocí. A POKUD je to tenhle případ, nejspolehlivější i nejlevnější je dodatečně namontovaný koncák.
Elektrikařím už přes 40 let a proto se vyhýbám řešením samodomo, hlavně z hlediska bezpečnosti, spolehlivosti, servisovatelnosti a v součtu tedy i ceny.

Ke schematu M10:
1 = Nulák
2 / 3 = fáze l/R
4 = signál L (mezi 1 při dosažení krajní polohy)
5 = signál R

Regulace probíhá buď trvalým napájením příslušného směru (otevřeno, nebo zavřeno, což je pak signalizováno), nebo impulzy v požadovaném směru (různě dlouhé podle požadavku rychlosti změny stavu) - pak je i "přivřeno a pootevřeno", ale mezipolohy pak nejsou signalizovány - pouze krajní meze.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru