Předmět Autor Datum
Tipnul bych to na pohon katru. Vlevo dole motor, zprevodovano koly do pomala, vlevo nahore pres paku…
greyhound 15.06.2016 15:50
greyhound
To ja netipuji. Ke kartu to neni. Neco podobneho jsem videl u lodi. Natahovala se stim lana plachet.…
uličník 15.06.2016 16:19
uličník
Bylo to zabetonované v podlaze, takže s tím lesem to nebude ono...
rokator 15.06.2016 22:25
rokator
Řekl bych že je to pohon pro nejaký truhlářský stroj (třeba onen katr) V dobe kdy jeste nebyly el. m…
Vit125 15.06.2016 23:12
Vit125
Jak jednoduché milý Watsone - je to viják. A ano, používá se (i na) na lodích. Podobným, jenže na ru…
czcharlie 16.06.2016 00:30
czcharlie
Pokud by to měl být ten stroj, co se na něj namotá několik závitů lana a pak pomáhá tahat, tak mi tr…
JoDiK 16.06.2016 10:42
JoDiK
Je to tak, skutečně to je viják. Jen mimochodem - k pohonu sloužila ona dvojitá řemenice vlevo, elek…
czcharlie 16.06.2016 18:21
czcharlie
Tedy bavíme se o stacionárních vijácích používaných právě například na pilách.
czcharlie 16.06.2016 18:26
czcharlie
Môžeš pridať nejakú fotku či nákres? Nejak si to neviem predstaviť
villo 16.06.2016 20:18
villo
Dobrý den,jedná se opravdu o naviják,vidím to tak od prvopočátku,něco podobného jsme měli v podniku…
Lubomír 16.06.2016 20:51
Lubomír
Nevím jestli si úplně rozumíme - nejedná se o naviják, ale viják, dva stroje s odlišnou funkcí (v li…
czcharlie 16.06.2016 22:32
czcharlie
Našel jsem ještě obrázek použití vijáku k vyproštění obrněného transportéru BRDM, jestli z něj je fu…
czcharlie 16.06.2016 22:42
czcharlie
vdaka:beer:
villo 17.06.2016 10:24
villo
Dobrý den,czcharlie,děkuji za přiblížení Vámi myšleného jednoduchého stroje.I tak to může být v příp…
Lubomír 17.06.2016 11:29
Lubomír
Tak ono toho na stroji chybí víc - hnací hřídel je vysunut doleva, chybí mu ložiska (nebo pouzdra) v…
czcharlie 17.06.2016 12:31
czcharlie
Vidím to také,že tam chybí více věcí,máte naprostou pravdu s těmi koly,potom to má i zpátečku,jak je…
Lubomír 17.06.2016 13:34
Lubomír
Ano, spousta věcí mizí nenávratně v zapomění a když se pak náhodou někde objeví koukáme na ně jak pu…
czcharlie 17.06.2016 13:49
czcharlie
Já bych neřekl, že mizí, ale spíš se zapomíná, k čemu sloužily. Já věděl na první pohled jak se to p…
uličník 17.06.2016 23:16
uličník
Děkuji za všechny příspěvky. A ještě jedna otázka - jakou to má cenu? Přijde nám škoda, hodit to do…
rokator 18.06.2016 07:54
rokator
Stroj je značně zdevastovaný, podstatné části chybí a není to zas až taková vzácnost. Můžete zkusit…
czcharlie 18.06.2016 08:44
czcharlie
Dobrý den,ten stoj však není viják,ale naviják,jak jsem uvedl na začátku.Někdy se nechám zvrátit ač…
Lubomír 18.06.2016 10:39
Lubomír
Zde se ale o navijak nejedna. Na tohle se lano nenaviji. Navijak ma na lano valec, aby se lano rovno…
uličník 18.06.2016 13:52
uličník
Já se snad v pondělí vydám na svoje bývalé působiště a fotku sem pošlu... Skutečně se jedná o viják,…
czcharlie 18.06.2016 18:38
czcharlie
[4078-vijak-png] zdroj: books.google.cz viják v akci: kP4E2k80tfU poslední
sHpy00n 20.06.2016 00:08
sHpy00n

Řekl bych že je to pohon pro nejaký truhlářský stroj (třeba onen katr) V dobe kdy jeste nebyly el. motory u každého stroje tak se pohaneli jedním centrálním pohonem a pomocí koženého pásu(myslím že se tomu říkalo plácák)se poháněli všechny ostatní ve výrobě. Něco podobnýho bylo vídět ve filmu na samotě u lesa. Byla tam podobným pásem poháněna cirkularká.

Jak jednoduché milý Watsone - je to viják. A ano, používá se (i na) na lodích. Podobným, jenže na ruční pohon zvedali zvon na Bílou věž v Hradci Králové. K čemu konkrétně sloužil ten v dotazu nevím, řekl bych, že k přibližování kulatiny.

Pokud by to měl být ten stroj, co se na něj namotá několik závitů lana a pak pomáhá tahat, tak mi trochu nesedí ten dřevěný válec. Tyto stroje mají válce kovové a hladké, aby lano mohlo snadno klouzat do středu, jinak by asi vyskočilo ven?
Možná je to opravdu pohon koženého pásu, jen je od něj ten válec hodně opotřebovaný.
Tipuju, že na těch lyžinách vlevo byl uchycen elektromotor, který klínovými řemeny poháněl odpínatelný převod (tou horní pákou na ohnuté hřídeli) do pomala na ten řemen. No a katr běží pomalu, tak by to klidně mohlo být na něj...
Podobný obrázek jsem nenašel...

Je to tak, skutečně to je viják. Jen mimochodem - k pohonu sloužila ona dvojitá řemenice vlevo, elektromotor byl připevněn na dvou podélnících dole. Chybí vidlička s "příslušenstvím", kterou se volil směr otáčení, levá konzolka s čepem na rámu zůstala. Kovový válec mají současné vijáky, ty z doby okolo 2. sv. války měly válce jiné než dřevěné jen zcela výjimečně.

Dobrý den,jedná se opravdu o naviják,vidím to tak od prvopočátku,něco podobného jsme měli v podniku na vlečce na tahání vagónů.Takže žádná vidlička na směr otáčení,ale je to komplet,je tam ta páka-spojka vysouvání ozubeného kola.Jeden člověk u spojky,druhý na konci lana.Uvědomte si,že by tam byl zpětný chod,lano se zachytí v závitu a vzápětí opět navíjí,bylo by to velice nebezpečné.
Dle mého názoru to sloužilo opět na vlečce k přibližování vagonů,nebo kolejišti do pilnice ke katru.:-)

https://stroje.bazos.cz/inzerat/60469033/Navijak.p hp

Nevím jestli si úplně rozumíme - nejedná se o naviják, ale viják, dva stroje s odlišnou funkcí (v linku není viják, ale naviják). Viják funguje tak, že se okolo bubnu obtočí jeden až dva závity lana, to se na buben nenavíjí, ale je potřeba ho na druhé straně bubnu odebírat a napínat. Vijáky jsou běžné na lodích, ale i na vojenských vozidlech (narychlo jsem našel jen obrázek Henschela 33 G1 http://motomuseum-hostalek.cz/img2_crc_wp.php?id_i m_big=381&im_type=jpg, ale vijáky byly ve vybavení snad všech OT z výzbroje armád bývalé VS). Viják má oproti navijáku jednu obrovskou výhodu - i když se buben točí stále lze rychlost a tažnou sílu jednoduše regulovat přitažením nebo naopak uvolněním volného konce lana. Taktéž má oproti navijáku velce měkký záběr - stačí jen s citem volný konec lana postupně přitahovat. A právě z tohoto důvodu není reverzace chodu nikterak nebezpečnější než jakákoli jiná práce s vijákem. Při skokové změně otáčení bubnu se lano prostě uvolní a viják okamžitě přestane táhnout. Fotku funkčního stacionárního vijáku bych byl schpen poskytnout v době, kdy jsem byl zaměstnancem muzea, dnes už tuto možnost nemám.

Našel jsem ještě obrázek použití vijáku k vyproštění obrněného transportéru BRDM, jestli z něj je funkce patrná. Vyprošťovat takto mohl i jen sám řidič bez přítomnosti dalších členů osádky. Jednoduše nastartoval, spustil viják, vystoupil, obtočil lano okolo bubnu vijáku a smyčku utáhl, tím začal viják táhnout za lano. V okamžiku kdy bylo vozidlo vyproštěno a stabilní stačilo lano uvolnit, v klidu nastoupit a viják vypnout.

http://www.brdm2.estranky.cz/img/original/30135/08 .-princip-vijaku.jpg

Dobrý den,czcharlie,děkuji za přiblížení Vámi myšleného jednoduchého stroje.I tak to může být v případě tazatelova nálezu,ale ať koukám jak koukám,tak tam další kolo ,ani hřídel na možnost reverzace nevidím,to však nic nemění na principu stroje.Opravdu se to mohlo používat jako zmiňovaný viják i třeba na přísun kulatiny u katru z hromady k vozíkům,které pak zajíždí do pilnice.Tam je každý pomocník ceněný, katr to je práce pro pořádné chlapy,jeden čas jsem tam majiteli vytvářel pár zlepšováků,tak jsem viděl tu dřinu,ač je to dosti zmechanizované.:-)

Tak ono toho na stroji chybí víc - hnací hřídel je vysunut doleva, chybí mu ložiska (nebo pouzdra) ve kterých byl uložen a na jeho levé straně je drážka pro pero. Ta je dlouhá, což znamená, že v těch místech bylo posuvně umístěno ozubené kolo, zřejmě to s patkou, které je nyní nasazené obráceně a posunuté doprava. Pero, které z kola částečně vykukuje patří ve skutečnosti k ozubenému kolu zcela vpravo. Kdyby stroj neměl reverzaci chodu byl by zcela zbytečný předlohový hřídel (vzadu), který se zřejmě jako jediný zachoval v původním stavu - právě ten zajišťuje reverzaci. Celý mechanizmus je "rozšmajdaný" podle všeho následek násilného vytržení jeřábem z původního umístění(viz ohnutá tyč nahoře na které je pozůstatek řazení).

Vidím to také,že tam chybí více věcí,máte naprostou pravdu s těmi koly,potom to má i zpátečku,jak jednoduché a spolehlivé.Svědkové naší minulosti,co jich vídám v kovošrotě,nemám na to místo ,ani sílu,ale je mně z toho na nic,když to tam vidím a osud v hutích vše smaže ze světa,sbírám staré hodiny i opravuji,tak mně tyto mechanizmy velice zajímají.:-)

Ano, spousta věcí mizí nenávratně v zapomění a když se pak náhodou někde objeví koukáme na ně jak puci. Za svou desetiletou praxi v muzeu - sice jako ajťák, ale jsou věci, kterým se člověk prostě nevyhne - jsem toho viděl hodně. Dost velký problém je druhá polovina minulého století. Zatímco staletými exponáty jsou muzea skoro nabita, artefakty zvlášť z druhé poloviny století jsou krajně nedostatkové "zboží" protože doma překážely a prostě se vyhazovaly. A přitom (nebo možná právě proto) jakákoli výstava takových věcí má předem zaručený úspěch. Ono i u mladých naávštěvníků takových výstav funguje ta nostalgie - "tohle jsme přeci mívali doma"... Ale to už odbočuji od původního dotazu.

Stroj je značně zdevastovaný, podstatné části chybí a není to zas až taková vzácnost. Můžete zkusit nabídnout to některému technickému muzeu, ale muzea nemají na nákupy příliš velké finanční prostředky. Pokud by některé mělo zájem, pak by šlo spíš o dobročinnost než o nějaký výdělěk.

Dobrý den,ten stoj však není viják,ale naviják,jak jsem uvedl na začátku.Někdy se nechám zvrátit ač mě technické věci provázejí celý život a jejich opravy mě živily.
Nerad se hádám pokud nemám pádný podklad.:-)

http://www.stockphotos.ro/old-winch-image7105063.h tml
http://www.shutterstock.com/pic-72859645/stock-pho to-old-mechanical-steel-wire-rope-winch.html
https://www.google.cz/search?q=old+winch&biw=1024& bih=639&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKE wivh_btlLHNAhXEsxQKHdThADgQsAQIHQ

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru