Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyhna

Zdar,

Uvazujem ze si na zahrade spravim nejaku mensiu vyhnu ku kovadline. Nechcem to murovane, pretoze nemam na to priestor, cize aj teraz ked nieco robim tak vonku. Cize rad by som nieco prenopsne.
Ako zdroj vzduchu mam ventilator zo susica na ruky, fuka dostatocne.
Nejaky napad z coho to lacno vyrobit ? Hlavne ma zaujima samotne ohnisko, to samozrejme zo samotiek, ale akym sposobom spravit prieduch na vzduch, z coho aby sa to neprepalilo a podobne.

Diki

Předmět Autor Datum
Zdravím Takže plášť může být klasicky plechový tvar jaký chcete, dá se na to užít např. stará vzduc…
PETR M. 05.06.2016 18:56
PETR M.
Nejlepší věci najdete v kovošrotu, máte-li jaký ve svém okolí stačí několikrát navštívit,domluvit se…
PETR M. 05.06.2016 19:08
PETR M.
Ďakujem, ešte ma napadlo, šlo by na spájanie samotovych dielov použiť zmes samotovej mucky a vodného…
Matfej 05.06.2016 21:20
Matfej
Pokud jde o spojování šamotových dílů tak je třeba rozlišit zda-li jde o to pouze "vyplnit mezeru me…
PETR M. 05.06.2016 22:50
PETR M.
Dobre, nebudme spekulovat a nalepim to takymto tmelom. Skary zaplnim samotovou muckou. Rost by som a…
Matfej 06.06.2016 05:48
Matfej
Ano s tím tmelem určitě neuděláte chybu, já s ním mám velmi dobrou zkušenost, po užití tmele je dobr…
PETR M. 06.06.2016 10:44
PETR M.
P.S. K tomu roštu na výheň jsou dle mne možná např. tato řešení, buďto použijete jen litinový rošt b…
PETR M. 06.06.2016 11:14
PETR M.
A co tak vzít hotovou,cena není zas ta vysoká-http://vyhne.kovarskybazar.cz/jine-prislusenstvi/s est…
Kimbert 06.06.2016 07:39
Kimbert
No nad "hrabadlom" som neuvazoval. Nieco take ako popisujete vyspekulujem. Rad by som to spravil tak…
Matfej 06.06.2016 12:38
Matfej
Není nad to si to vyrobit, pokud k tomu má člověk možnosti, protože si to právě uděláte tak aby jste… poslední
PETR M. 06.06.2016 13:35
PETR M.

Zdravím

Takže plášť může být klasicky plechový tvar jaký chcete, dá se na to užít např. stará vzduchová jímka (vzduchojem) anebo si patřičný tvar svaříte s ocel plechu, tento kovový plášť pak vyložíte šamotovými destičkami jsou běžně k dostání (3cm tlusté) nebo nařezat ze šamotových cihel. Ke spojení šamotových částí ohniště a jejich zcelení je dobrý např. kamnářský tmel v kartuši (odolnost bývá běžně i 1 500 stupňů) Místo kudy by měl proudit vzduch lze překrýt litinovou mřížkou, různé druhy tvary lze sehnat v kovošrotě, ze starých kotlů kamen, pecí apod. Pokud bude dlouhodobě a trvale na litinovém roštu ležet žhavé kovářské uhlí antracit nebo koks, vydrží sice ale bude dost namáhána takže časem nutno vyměnit, nebude-li se ale výheň užívat každý den několik měsíců téměř nonstop vydrží i tak dost. Chcete-li maximalizovat tepelnou odolnost i v místě kde bude žhavé na roštu pak na rošt položte patřičně seřezané šamotové plátky které na mnoha místech provrtáte (vidiovým vrtákem nebo jiným speciálním vrtákem) tak aby propouštěli vzduch a žhavé neleželo trvale na litinovém roštu ale na prodyšném šamotu. Pro celou konstrukci platí jednoduchá zásada, že tam kde bude výheň v přímém styku se žhavým uhlím volte šamot, jíly, hlíny apod., případně litinu (např. ten rošt) , tam kde budou již jen odcházet horké plyny může být klidně i plech tzn. např. komínek tam k propálení nedojde. Možná by šly užít i stará kamna se šamotovou vyzdívkou upravená na požadovaný tvar...

Nejlepší věci najdete v kovošrotu, máte-li jaký ve svém okolí stačí několikrát navštívit,domluvit se se zaměstnanci a odkoupit (oficiálně se to sice nemá nebo nesmí ale všechno po domluvě jde)bývají tam "pravé poklady" hromada starých litinových mřížek a roštů, kusy plechu, staré jímky, stará kamna sporáky, litinové pláty, stará profilová ocel (např. na nožky apod.) stačí přejet kartáčem (na flexu) a kolikrát materiál jako nový....
Na vnější stranu plechového pláště doporučuji z estetického hlediska užít žáruodolnou barvu, je sice dražší ale prodávají se s odolností až 800 stupňů což bude dostačující (vydrží i s nižší odolností, barvy na krby kamna)lze koupit i ve spreji, krásně kryjí :-)

Pokud jde o spojování šamotových dílů tak je třeba rozlišit zda-li jde o to pouze "vyplnit mezeru mezi deskami, díly" bez větších nároků na "upevnění" čili že desky v dané poloze drží samy a nehrozí vypadnutí apod. v tomto případě můžete užít prakticky cokoliv i méně kvalitní hlíny, např. přírodní apod.
Pokud má ale mít spojení i pevnostní význam, tzn. částečně držet nebo upevňovat díly v určité poloze, pak se spíš přikláním k přímo na to určeným kamnářským "zdicím maltám" "spec. tmelům" např. v těch kartuších, které po vytvrdnutí mají dobrou údržnost těch jednotlivých desek, samozřejmě by šly užít i přírodní jílovice apod.,tam je ale třeba vyzkoušet nebo mít zkušenost s vlastnostmi té "hlíny" z té dané lokality....
Pokud jde o tu šamotovou moučku nemám s ní zkušenost na to vyzdívání, používal jsem ji jen k "výmazu" kamen a to tenkovrstvému, čili nevím...Velmi dobrou zkušenost mám ale např. s tímto :
http://www.suncom.cz/10017,cz_kamnarsky-tmel-penos il-1500-c-sealant.html

Když jsem v kamnech vyměňoval šamoty a tímto je sezdil, nebo i na půlku prasklé šamotové desky slepil a ještě mezi plech a šamot tmel nanesl drželo to spolehlivě jako "kámen", dobré nechat déle přirozeně vysychat a tvrdnout před prvním zátopem tolik má zkušenost. Protože je to ale dražší pak lze i kombinovat, tzn. kde to má mít nějakou lepší únosnost, pak lze užít tento tmel, kde naopak jde jen o vyplnění mezery lze užít opravdu jakoukoliv hmotu třeba přírodní hlínu jen trochu jílovitější apod. vyjma pochopitelně klasické černé zahradní zeminy.
Někdy šamoty nemusí být ani sezděné pokud je mezi jednotlivými plátky úzká mezera v řádech milimetrů nevadí to, to se v současnosti užívá u většiny krbových kamen, osobně ale nejsem přítelem tohoto způsobu a mám raději desky sezděné neboť i nesezděné desky vlivem dilatace praskají a také sezděné ohniště je celkově "pevnější" spolu s pláštěm (plech) "kompaktnější" a při případném prasknutí šamotu je riziko vypadení a odhalení plechu oproti nesezděné vyzdívce menší, čili jsem zastáncem spíše "staršího" způsobu "sezdění" než "volného ložení"...ale funguje obojí.

Dobre, nebudme spekulovat a nalepim to takymto tmelom. Skary zaplnim samotovou muckou.
Rost by som asi spravil tak,ze na ocelovu mrezu nalepim samotove platky. Teda uvazoval som nad tym vrtanim, ale pride mi lepsie spravit linerane skary, teda jednoduchsie. Len neviem aku zvolit roztec. Zatial by som pouzil platky siroke 1 cm a medzi tym medzeru napriklad tiez 1cm. Cez to by vzduch mal prudit. Ale neviem, budu skary siroke 1cm dost ?

Inak uz nejake dalsie otazky asi ani nemam, odvod popola to uz nieco vymyslim. Nejaku zbernu nadobbku pod tou mrezou na vzduch. Regulacia vzduchu to tiez este presne neviem jak.

Ano s tím tmelem určitě neuděláte chybu, já s ním mám velmi dobrou zkušenost, po užití tmele je dobré nechat dobře zatvrdnout můžete klidně i několik dnů a pak teprve vyhřát. Dá se použít i jako "výmaz" do misky s trochou vody vytlačíte větší množství tmele a rozmícháte špachtlí na jemnou hmotu hustotu regulujete množstvím vody a tmele. Po aplikaci tmel krásně vyhladíte prstem namočeným ve vodě, na rozdíl od klasického šamotu s vodním sklem "nežere ruce" tudíž lze i bez rukavic, pohoda. Pro mně je tento tmel jednička při opravě a stavbě topenišť jednoznačně mu dávám přednost před šamot. moučkou a vodním sklem....
Můžete vrtat nebo udělat i ty "lineární spáry" (nařežete flexkou dělal jsem to diamantovým kotoučkem na beton, jde to dobře a rychle)Mezery mezi pláty 1cm může být, záleží jakou "frakci" paliva použijete,u výhní se užívá i "drobné" frakce čili centimetr by měl být OK, co se týká přívodu vzduchu přez tento "rošt" je úplně jedno zda vzduch projde deseti centimetrovými nebo pěti dvou centimetrovými mezerami......., důležité je aby vám palivo nepropadávalo mezi desky a neucpávalo přívod vzduchu pod rošt, rovněž tak lze ale užít i litinové mříže jaké se povalují v kovošrotech...
Odvod popela, regulace vzduchu- záleží jen na vás "jak si to uděláte" vycházejte vždy z toho jaké máte na topeniště individuální požadavky....------------------------------------- -------------------------------------------------- --------------------

Já jsem kupříkladu nyní dokončil speciální přídavnou komoru ke kamnům "petry" (kerpen) která umožní nastavit kamna i na režim spalování se spodním odhoříváním tedy možnost přepnout na "stáložárný provoz" (ohniště), komora je cele vyzděna 3cm šamotovými plátky, které tvoří jednoduchý labyrint sloužící k udržení vysoké teploty spalin a tím jejich dobrému shoření za dosažení vyšší účinnosti a ekonomičnosti provozu. Komora je vybavena přívodem předehřívaného vzduchu, jež je pomocí dvou regulátorů možné přivádět do 3 úrovní spalov. prostoru dle užitého paliva, rovněž jsem ji vybavil i centrální regulační růžicí s možností úplného otevření nebo zavření vzduchu čímž mohou kamna pracovat v režimu kamen "CLUB"( bez vzduchu) nebo kamen "CELUS" (se vzduchem) Ke kontrole spalovacího procesu v uzavřené komoře slouží dva otvory uzavřeny žáruvzdorným sklem (vyskládaným) o celkové mocnosti 12 mm a pojistnýmy uzavíracími záklopkami. K čištění je v zadní spodní části komory vytvořen uzavíratelný otvor ze vnitř krytý šamotovým štítem X propálení a udržení vysoké teploty.
Komora je již instalována a zbývá dořešit "synergické ovládání" klapek HORNÍ/SPODNÍ odhořívání. Když vše dobře půjde kamna zařadím po otestování do služby na podzim tohoto roku. Nejde o nic nového jedná se o spojení dvou osvědčených systémů do jedněch kamen, kamna tak budou nejen násypná ale i stáložárná dle mých potřeb, zkrátka petry celusky klubky v jedněch kamnech, spojení 3 technologií.
.................................................. ...............................

P.S.
K tomu roštu na výheň jsou dle mne možná např. tato řešení, buďto použijete jen litinový rošt buďto otočný (celý z peter) nebo posuvný a výklopný (ze starého sporáku) v tom případě budete mít možnost jak provzdušnit za provozu tak i snadno odpopelnit zvláště u systému posuvného a výklopného roštu...
Jelikož ale chcete užít šamotu ke zvýšení žáruodolnosti pak by šlo čištění a provzdušnění tohoto "pevného" roštu zajistit pomocí "ocelového hřebínku" s táhýlkem jež by bylo nejlépe instalovat ze spodní strany šamot roštu.
Hřebínek by byl za provozu na straně kde nebude vystaven trvalému žáru v tom případě mohou hřeby i mírně "trčet" do žároviště jelikož by se do styku se žhavým dostaly jen krátkodobě při "provzdušnění" a čištění (kde je ale popel studený)
Jednodušší by bylo i shora instalované posuvné "hrablo" při provozu na straně proti trvalému styku se žhavým, čištění a odpopelňování by se v obou případech dělo pouhým posunem táhla pohybem přímočarým vratným....
Možná vás napadnou ještě jiná další a i lepší řešení, možnosti vždycky existují chce to trochu vždy promyslet a neupínat se jen na "konvenční cesty" :-)

No nad "hrabadlom" som neuvazoval. Nieco take ako popisujete vyspekulujem.
Rad by som to spravil tak, aby bolo ohnisko nastavitelne. Teda rost spravim na vzcsiu dlzku a potom pred zalozenim ohna sa samotovou tehlou obmedzi dlzka tych skar podla potreby. Na ohrev a kovanie staci povedzme jednobodovy ohrev, ale uz na kalenie nejakej dlhsej cepele treba paterial ohriat po dlzke, takze by sa samotky predtym dali von a ohnisko sa predlzilo. Snad rozumiete ako to myslim.
No nic, teraz uz to len srpavit :)

Nad hotovym som chvilku uvazoval, skor som pozeral na bazos, ale je problem to dopravit (nemam auto a staru spinavu vyhnu mi hoc kto nezobere) a ani ta ponuka nie je v okoli nejaka velka (skor ziadna).
Takze si to vyrobim.

Není nad to si to vyrobit, pokud k tomu má člověk možnosti, protože si to právě uděláte tak aby jste to měl přesně "na míru" když si to promyslíte budete z toho ve výsledku mít větší radost než z přímo koupeného.
Myslím že nastavitelnému ohništi rozumím, vždyť i některé sporáky mají možnost nastavení ohniště pouhým přestavením roštu na LETNÍ/ZIMNÍ provoz ačkoliv tam jde spíš o "výšku" šachty čímž o změnu objemu a množství paliva
Dále mám za to, že dle vašeho popisu by to nastavitelné ohniště neměl být problém zrealizovat, pak už jen záleží na tom jak si uděláte "detaily" tzn. aby se to dobře jednoduše a pružně dalo přestavit, zda-li to chcete mít přestavovatelné přímo manuálně nebo si tam uděláte nějaký jednoduchý např. pákový mechanizmus,.....
Nejlépe je si to nechat projít hlavou a důkladně promyslet všechny detaily a až pak se dát do díla...
Výheň můžete koncipovat i jako "multifunkční" tzn. možnost opékat grilovat apod. pochopitelně za užití dřeva a dřevěného uhlí....
Těch možností jak to řešit je vždy více a to je na tom to nejzábavnější :-)
Přeji vám aby se dílo podařilo k Vaší plné spokojenosti :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru