Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pevnost profilu "I" na mostik

Zdravim,

Chystam sa na zahrade premostit potok a uvazujem z coho spravim mostik. Chcem to dimenzovat aj na mensiu aviu s materialom a podobne, tatrovku az nie.
Vybetonujem brehy a na to chcem polozit I profily 200vky. Vzdialenost brehov bude 3m. Sirka mostika 2,5 - 3 m. Kolko kusov Iciek pouzit ? Stacia 3, alebo az 4 ? Co potom na vrch ? Klasika trapez a na to beton s karisietou ?
Nemam velku predstavu o nosnosti tychto profilov, ale nasiel som napr. toto:
http://mve.energetika.cz/uzitecnetabulky/bremeno-n a-nosniku.htm
Z coho autor mohol cerpat ? existuju nejake podobne tabulky ? Akym sposobom to vypocitat ? Nema niekto k tomu nejake skripta, vzorce, alebo nieco podobne ?

Dakujem.

Předmět Autor Datum
autori určitečerpali z vedy zvanej statika a statických výpočtov nosníkov,mostných konštrukcií a pod…
audax 12.05.2016 15:36
audax
Nebudem to nejak hlbsie komentovat, zbytocne, ak ma niekto vie odkazat na tabulky v ktorych sa riesi…
Matfej 12.05.2016 15:52
Matfej
vypocty-statiky
audax 12.05.2016 16:28
audax
Ale neda mi, hlavne, ze ked sa niekto opyta nieco z elektriky, uplny laik, tak nikto nema problem s…
Matfej 12.05.2016 16:04
Matfej
Já Vám naprosto rozumím a také nemám rád ty chytrolíny, co Vás akorát odkážou na "odborné" firmy a p…
dejv111 13.05.2016 07:14
dejv111
Tiez som uvazoval nad koeficientom 2,5 az 3. Predsa len casom tie nosniky starnu, koroduju, beton po…
Matfej 13.05.2016 11:07
Matfej
ti "chytrolíni" většinou vědí více, takže taky vědí, jakých doslova prasáren jsou někteří pučmidráti…
touchwood 13.05.2016 16:22
touchwood
Samozřejmě Vám dávám plně zapravdu!!! Ale pokud slouží mostek k účelu o jakém píše tazatel, není pot…
dejv111 13.05.2016 16:32
dejv111
Dost se vám divím, že jste schopen dávat ruku do ohně za lidi, kteří tady anonymně rozdávají rozumy.…
J-K 13.05.2016 22:13
J-K
Kdyby to bylo možné, dávám Vám hned bod! :-)
dejv111 13.05.2016 22:20
dejv111
Též dávám bod.
Rce 14.05.2016 00:38
Rce
Odkazuju se na sebe: http://kutilska.poradna.net/q/view/21850-nosnik?pa ge=r22117#r22117 To je obecn…
bahno 12.05.2016 16:21
bahno
Co Vám brání do potoka hodit velkou betonovou rouru a tu prostě zasypat? Pokud ten potok není velký,…
Requied 13.05.2016 18:55
Requied
Dobrý den, čí je ta vodoteč, co na to říká správce toku, dopad případných povodňových průtoků na jař…
vodouch 14.05.2016 10:46
vodouch
A nemělo by na to být i stavební povolení? Nebo alespoň ohláška, i když je to na vlastním pozemku? P…
uličník 14.05.2016 19:19
uličník
Ahoj Urcite nezapomen na vetknuti icek na brehu minimalne 0.5m do masa betonu. tam se totiz to co po… poslední
Viktorrrrrr 11.06.2016 10:59
Viktorrrrrr

autori určitečerpali z vedy zvanej statika a statických výpočtov nosníkov,mostných konštrukcií a podobných výpočtov,ktoré sa v statike používajú na jednotlivé typy konštrukčných prvkov...výpočty a rôzne tabulky sa nájsť dajú,skriptá,knihy rovnako a rovnako aj služby architektov/statikov,ktorí dokážu vymyslieť a navrhnúť bezpečný mostík,ktorý vydrží potrebné zaťaženie,v Tvojom prípade nejaké improvizovanie niekoho,kto absolutne nevie ,čo robí ,považujem osobne trošku za hazard ,už len z pohladu bezpečnosti,pokial plánuješ postaviť niečo,po čom bude chodiť motorové vozidlo s živým človekom....

Ale neda mi, hlavne, ze ked sa niekto opyta nieco z elektriky, uplny laik, tak nikto nema problem s tym, mu poradit. Pritom polovica veci ktoru dokazu tito "elektrikary" spackat je zivotu nebezpecna. Staci trocha vlhke prostredie, absencia RCD, poskodeny PEN alebo cosi podobne a hrobar ma o pracu naviac. Ja co si chcem spravit cesticku cez blby jarek, cez ktory budem chodit len ja, kde aj keby sa to rozsypalo tak to nikoho neohrozi, tak toto uz je hazard odrazu.

No zaujimave hodnoty. A to pritom ani nechcem aby ste mi to vyratali, len ma naviedli spravnym smerom... Nechcem to zbytocne predimenzovat. Samozrejme ze ak tam dam za sorom 5 Iciek 200viek s rozostupmi 0,6m a na to zelezobetonovu platnu, tak to osobak unesie. Ale zbytocne to bude predimenzovane. To je cele, ziaden hazard. Len proste nemam na to aby som platil projektanta za takto nepodstatnu vec. Neni to ani hlavna pristupova cesta, ani tam nepojdu cudzi ludia ani nic podobne. Ine by bolo ak by to bolo nieco dolezitejsie.

Já Vám naprosto rozumím a také nemám rád ty chytrolíny, co Vás akorát odkážou na "odborné" firmy a poučují o ne/bezpečnosti takového počinu jako byste byl nesvéprávné individum. Od čeho je pak taková poradna? To, že by si člověk mohl najmout projektanta, by dokázal zjistit i bez poradny sám... :-/
Ale k věci... Zkuste tyto stránky:
výpočet průhybu nosníku Doporučuji ale dimenzovat most minimálně na bezpečnost 3!! Není to zas taková sranda, ale pokud disponujete selským rozumem, neměl by být problém. Dporučuji si sehnat nějakou bakalářskou nebo diplomovou práci, kde máte i výpočty. Takových prací na výpočet jednoduchých mostů musí být mraky.

Tiez som uvazoval nad koeficientom 2,5 az 3. Predsa len casom tie nosniky starnu, koroduju, beton podliaha tiez urcitym vplyvom, takze urcite.
Dakujem, popozeram nejake diplomovky, dobry napad.
Popritom chcem aj ziskat urcitu predstavu ake zakonitosti tam platia atd. Trocha rozsirit obzor aj tymto smerom. Samozrejme ze pri dolezitejsej stavbe by som to nechal na stavbara, ale ako som pisal, je to len nevyznamny mostik cez jarek za zahradou.

ti "chytrolíni" většinou vědí více, takže taky vědí, jakých doslova prasáren jsou někteří pučmidráti schopní. Kdyby to bylo jen o jednom vzorečku, asi by to takový problém nebyl. V tomto konkrétním případě je třeba uvažovat nejen hmotnost auta, ale zbytku mostku, stejně jako teplotní roztažnost oceli (na 3m a rozdílu cca 40°C to dělá něco kolem 0,5cm, což už po pár desítkách takových cyklů dokáže celkem divy) a třeba kvalitu svařování.

A nakonec, až se stane nějaký průser, někdo bude za to zodpovědný a mohl by se dovolávat toho, že "tady přece dostal radu, tak čekal, že to bude bezpečné". A je jedno, jestli se jedná o elektřinu, nebo konstrukčně-stavební práce.

Samozřejmě Vám dávám plně zapravdu!!! Ale pokud slouží mostek k účelu o jakém píše tazatel, není potřeba to tolik hrotit. Samozřejmě by měl v nejlepším případě počítat s věcmi, na které jste upozornil, ale teď zapojme selský rozum...mostek pro jeho účely, nevytížený provozem, na jeho pozemku atd... Pokud by to špatně spočítal, je to jen jeho chyba a s tím do toho člověk jde. Neříkám, pokud by se jednalo o obecní cestu, kde by zborcením mostu hrozilo nebezpečí ohrožení lidí na životě, tam by bylo nutné bezpodmínečně využít služeb projektanta a vše nechat schválit jak se patří.

Dost se vám divím, že jste schopen dávat ruku do ohně za lidi, kteří tady anonymně rozdávají rozumy. Já bych to rozhodně neudělal, a to bych ani nemusel číst moc témat.
Často mi odpovědi připadají jako by je psala děcka z pražského sídliště, která měla v ruce kombinačky jen když si je v pozůstalosti po dědovi spletla s kleštičkami z manikůry a od nichž bych si nenechal ani připevnit na stěnu obraz.
Možná by nebylo špatné přeměnit pokec nazvaný "poradna" ve skutečnou poradnu, upravením systému tak, aby odpovídat na dotazy mohli jen registrovaní uživatelé(samozřejmě i sami tazatelé) a aby bylo možné udělovat karmu. Tu karmu by asi měli udělovat jen zadavatelé dotazu, aby to neznehodnocovala nudící se děcka z pražského sídliště klikáním podle momentálních nálad a stavu nudy v okolí paneláku.
Ovšem snížila by se určitě návštěvnost a je otázka, co je primárním cílem tohoto webu. Pokud příjmy z reklamy(žádnou nevidím, mám ale zaplé blokování), tak to by bylo kontraproduktivní, ale pokud skutečně snaha nalézat řešení, tak by to stálo za zvážení.

K dotazu. I když jsem jen občasný kutil - neprofesionál, na záměr mám názor takovýto. Pokud má tazatel v plánu udělat to jak popsal, tak je to i s třemi 200 I-čky na betonových základech dimenzované na přejezd naložené Avie, tj. do cca 5t, více než dostatečně. Na chalupě mi dvě 200 dlouhé 5m podpírají celé patro, včetně dvacítky cihlové zdi. Z roztažnosti bych nedělal kovbojku, pokud autor nemá v plánu kotvit konstrukci můstku po vzoru Hitlerových dalekonosných kanónů k ostřelování Londýna přes La Manche. Také by si měli někteří strašpytlové uvědomit, že tazatel chce stavět z ocelových I-ček, ne ze skleněných. Ocel i když se přetíží, tak se netříští a nepadá do propasti jako ve filmu, ale prohne se. Aby se roztrhla, muselo by dojít k mnohonásobnému překročení pevnosti ve velice krátkém okamžiku. Kdyby se to někomu chtělo počítat, tak pevnost obyčejné konstrukční oceli S235 je cca 360N/mm2. Možná by se po přesném výpočtu dalo ještě ušetřit, ale já to neumím a projekční program nemám.
Určitě bych ale zvážil názor Requied z 13.05.2016 18:55. Také si myslím, že pokud by tomu nic nebránilo, tak by to bylo jednodušší a levnější.

Ještě obecně k "radám" stylu "zavolej si odborníka", nebo "svěř to firmě". Proboha, snad se z Čechů nestávají slečinky. Jsme přeci národem kutilů - nevím jak nejmladší generace, ale na Západě, kde už pár let působím, jsme stále vnímáni jako technicky zdatní, znalostmi vybavení a samostatně přemýšliví. Snad se nedožiju toho, že v ČR to bude jako v USA. Bez razítka ani ránu a bez hodinové placené instruktáže k zahradní sekačce mě ani nenapadne si posekat zahradu(samozřejmě vybaven všemi nesmysly které mi ukážou v televizi, od značkového "kutilského" oděvu, přes vyměřovací prostředky, až po sadu na čištění sekačky se speciálním měřidlem kvality oleje jako bonus).

A nemělo by na to být i stavební povolení? Nebo alespoň ohláška, i když je to na vlastním pozemku? Pokud jo, tak stejně bude potřebovat plány a statiku. Je mi jasný, že tu každý druhý co chce slyšet radu, vlastně ani radu nechce slyšet, protože kdyby měl každý dělat vše pořádně a správně, tak se půlka věcí neudělá. A rady jako mě drží 2I celé patro, tak to udrží i plně naloženou Avii jsou nesmyslné. Ono vše vypadá jednoduše, ale pak to dopadne jak obrázek co se pokusím vložit. A to na to byla jenom občas položená plachta.

Ahoj
Urcite nezapomen na vetknuti icek na brehu minimalne 0.5m do masa betonu. tam se totiz to co posbira nosnik ve volnem prostoru prenasi do zakladu. A roznasi se to pod uhlem 45st. Takze na zacatku toho vetknuti, zasunuti, vzniknou sily co miri ven z toho zakladu. no a tam se ti to bude drolit pokud pretizis ten spoj zelezo a beton a nebo beton samotny. cim hloubeji se ti zbyde na koncich tim lepe. idealne ulozit kluzne aby se te netykala rozdilna roztaznost zeleza a betonu. takova veeelika plovoucka:)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru