Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno vybourání betonových podlah, je nutné?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na názor ostatních z této poradny. Chystáme se přestavět cihlovou technickou budovu na bydlení a řešíme problém s izolací podlah. V budově se již několikátý rok netopí a předchozí provoz byl mokrý (prádelna a sušení prádla "po staru" na šňůrách). Dům stojí pod kopcem, není řešen odvod srážkových vod od domu a vše teče pod základy. Takže v jednom z prvních kroků plánujeme formou drenáží vodu z okapů i z přemokřeného pozemku (jílové podloží cca 50 cm pod ornicí) stáhnout do potoka, který protéká podél pozemku (výškově to vyjde). Základy, které jsou kamenné a v dobrém stavu chceme izolovat podříznutím a napojením na vnitřní izolaci. A teď k tomu problému. V budově jsou v celé ploše betonové podlahy. Beton je pevný, tvrdý, ale na několika místech jakoby po čtvercích praská. Tím, že nám nejde o výšku, protože stropy jsou dost vysoké, tak jsmy mysleli, že tento beton v prasklinách opravíme, vyrovnáme, zalijeme a nalepíme na to ipu, nebo jiné pásy a na to poklademe novou vrstvu podlahy pro podlahové topení a tím se celá podlaha zvedne.
Měli jsme tam jednoho stavaře na nacenění izolací a ten doporučil podlahu vybourat a udělat komplet novou. Což znamená cca 70q odpadů betonu a následně zavezení novým materiálem.
Ráda bych věděla, jestli někdo řešil něco podobného, a jak jste v takovém případě postupovali. Vím, že nikdo nezaručí, že když stáhneme vodu od domu, že podlaha nebude pracovat, ale přiznám se, že do toho vybourávání se mi opravdu nechce :-/ Pokdu byste měl někdo radu i co se týká materiálů, tak budu vděčná. Předem děkuji za reakce. Vlasta

Předmět Autor Datum
Souhlasím s doporučením stavaře. Nikdy nelze dopředu odhadnout co jílové podloží, potažmo stávající…
sHpy00n 23.03.2015 16:04
sHpy00n
S výškou opravdu problém není, výška stropů je cca 4 metry a budou se i snižovat podhledy. Počítali…
Vlastik79 23.03.2015 16:28
Vlastik79
Dobrý večer Beton praskává (jak zraje jak se smršťuje jak dilatuje)zvláště je-li ve velké ploše, pr…
Petr M. 23.03.2015 18:30
Petr M.
Děkuji za názor, mě se zdá, že to praská v těch spojích, jak se to lilo postupně, ale jsem ve stavař…
Vlastik79 23.03.2015 21:59
Vlastik79
Ak mate dostatok miesta,tak spravte na starú podlahu železobetonovú dosku,najlepšie zapustiť do sten…
Slavco31 23.03.2015 19:43
Slavco31
Vlasto, já jsme proti odstranění betonu. Ale!! Nevím proč a jak hodně je beton popraskaný. Zdali sed…
milan.cukrar 23.03.2015 20:51
milan.cukrar
Já jsem také proti odstranění, ale opravdu jsme oba laici a zatím co jsme slyšeli od rodiny a okolí,…
Vlastik79 23.03.2015 22:13
Vlastik79
Nikdy, opravdu NIKDY nedávat izolaci na popraskaný beton. Nehodlám o tom diskutovat ani vysvětlovat.…
sHpy00n 24.03.2015 01:13
sHpy00n
Jakmile jíl změní vlhkost, tak pracuje. Takže vaše řešení je správné, ale vsadil bych se, že se vám…
kejki 24.03.2015 09:01
kejki
Je ale třeba brát v úvahu, že stavba na místě již hromadu let stojí,voda není odváděna a tak je dům…
Petr M. 24.03.2015 09:59
Petr M.
Tak situace je stálá a oni udělají drenáž, takže poměry se změní. V mimořádně suchých letech se hýbo…
kejki 24.03.2015 19:14
kejki
Na fotkách ten beton vypadá jako kvalitní, ty poškozená místa jsou asi mechanicky vydrolené hrany di…
pc 24.03.2015 13:20
pc
Vlastíku, musíte si vybrat od rad, vše vybourat, nebo jen opravit praskliny, jak navrhujeme s "pc".…
milan.cukrar 24.03.2015 20:54
milan.cukrar
Tak jen abych uzavřela dotaz, dávám vědět, jak jsme se rozhodli. Udělali jsme několik sond a zjistil… poslední
Vlastik79 31.03.2015 19:33
Vlastik79

Souhlasím s doporučením stavaře. Nikdy nelze dopředu odhadnout co jílové podloží, potažmo stávající podlaha udělá po odvedení vody. Samotné praskání už teď o něčem svědčí. Ledaže byste a opravdu nemáte problém s výškou vyrovnání pojali formou alespoň 70 mm kvalitního betonu s vloženou nebo rozptýlenou armaturou.

S výškou opravdu problém není, výška stropů je cca 4 metry a budou se i snižovat podhledy. Počítali jsme s navýšením podlah o cca 20 cm, ale můžeme jít i výš. Děkuji za názor. Kdyby nebylo uložení na skládce tak drahé, tak to asi neřeším, ale přijde mi 400 Kč za tunu dost, tak se snažíme najít úspornější vyrianty...

Dobrý večer

Beton praskává (jak zraje jak se smršťuje jak dilatuje)zvláště je-li ve velké ploše, praskliny mohou být i proto, že beton nebyl litý v jednom kuse ale po částech .... stejně byste museli po vybourání podlah navézt nějaký makadam zhutnit, či něco podobného, je-li beton pevný tvrdý nedrolí se, máte-li vysoké stropy asi bych udělal dobrou hydroizolaci na původní beton a na to nalil novou podlahu, navíc kvůli vodě (hrozí-li záplavy) je výhodnější mít "vyšší podlahy", (než snížené stropy) nebo jen hydr.izolaci trámky požadované výšky a klasicky dřevěnou podlahu, možností je víc.........

Děkuji za názor, mě se zdá, že to praská v těch spojích, jak se to lilo postupně, ale jsem ve stavařině absoulutní laik. Navíc to bylo dělané no nechci si vymýšlet, ale je to určitě 30-35 let zpátky armádou a té budově se kromě opravy střechy nedostalo za tu dobu žádných investic. Ještě jsem zapomněla dodat, že chceme udělat odvětrávací kanály ve stávající podlaze, kvůli odvětrávání radonu a na to teprve by přišly ty nové vrstvy. Původně se mi nepodařilo vložit fotky, tak jsem je přeuložila a snad budou na nich bude něco vidět, co napoví co s tím.

Ak mate dostatok miesta,tak spravte na starú podlahu železobetonovú dosku,najlepšie zapustiť do steny na základy a dobre všetko zaizolovať,ak planujete podlahové kúrenie tak vám aj polystyrén niečo dvihne,plus zaliatie tak by sa vám to dvihlo od 25 do 30cm.

Vlasto,
já jsme proti odstranění betonu. Ale!!
Nevím proč a jak hodně je beton popraskaný. Zdali sedání, praskání betonu již skončilo, nebo pokračuje dále.

Osobně bych zkontroloval stav betonu, položil kvalitní modifikovaný asfaltový pás, přivařil na podřezané zdivo, položil tepelnou izolaci na lepenku, a beton silný 6cm s kari sítí 5x15x15

Zkuste si odpovědět, co se stane, když beton vybouráte, odvezete a položíte nový podklad?

Já jsem také proti odstranění, ale opravdu jsme oba laici a zatím co jsme slyšeli od rodiny a okolí, tak mluvili o bourání a mně se do toho ták nechce :-(
Také se bojím, jak je ta budova vysoká bez nějakých věnců atd, co to udělá s vnitřními příčkami (15 cm), aby se to celé pak nesesypalo, když podhrabeme podlahy.
Milane, myslíte, dávat lepenku přímo na ten původní beton? My bychom asi dali přednost vyrovnat stávající podlahu kvalitním betonem (5-7 cm)s kari sítí. Na to asfaltové pásy, polystyren s uchycením hadic pro podlahové topení a na to zase vrstva betonu nebo anhydritu.
Nebo je to podle Vás předimenzované?
Jinak v odpovědi Petrovi M se mi podařilo vložit fota a budu ráda, když mi k tomu napíšete svůj názor :-)

Je ale třeba brát v úvahu, že stavba na místě již hromadu let stojí,voda není odváděna a tak je dům vystaven určitým "negativním vlivům", pokud dům po 30,50 a více letech existence nevykazuje žádné problémy jako jsou trhliny ve zdech sedání, atd., a trhliny v betonu jsou "staré původní" a nové se netvoří, pak není důvod se strašit tím že pokud něco "rychle neuděláme" tak dům "rychle zdegraduje", proč by měl? Mám domek přez sto let starý jen na vyskládaných kamenech založený v jílovici a mohu říct, že jílovitá půda potažmo jíl má dobré vlastnosti, on totiž sice nabere určité množství vody tu si ale pak "drží", nesnadno ji "pouští" a také nesnadno ji "navíc přijímá" je plastický těžko ho "rozhrábnete rukou lopatou vůbec" čili základy dobře drží na svém místě jsou jako "v pevné gumě". Samozřejmě složení jednotlivých jílů a jílovic je promněnlivé ale já mám také jílovici, tuhá houževnatá plastická ale pevná proti vychylování nebo pohybu v ní.
(Kdo měl někdy jíl nebo zeminu s vysokým obsahem jílu v ruce zjistí že , dostat do něj další množství vody je velice obtížné, i pod vodou si dobře a trvale drží svou konzistenci a tuhost.)
Jestliže má tazatel-ka nějaké pochyby, tak je dobré si pozvat statika na místo a prokonzultovat, případně se poptat na sú na stav podloží v lokalitě.

A k těm trhlinám betonu, co jsem viděl na fotkách tak se mi zdá (zvláště na jedné) že prasklina je úplně pravidelná "rovná" čili to vypadá že beton byl lit po jednotlivých částech. Jinak je dobré si podlahu projít zda-li není beton na určitém místě "propadlý" tzn. ne že je nerovný ale že celá plocha (třeba 1x3m je sedlá)

Na fotkách ten beton vypadá jako kvalitní, ty poškozená místa jsou asi mechanicky vydrolené hrany dilatačních spar + pár prasklin. Nevím jestli jste dělali nějakou sondu, jakou má tloušťku a co je pod ním?

Úplně nerozumím těm odvětrávacím kanálkům pro odvod radonu, to se dělá? Jestli je to v oblasti se zvýšenou koncentrací radonu, budete stejně používat hydroisolaci, která zabrání průniku radonu dovnitř, když budete i podřezávat a isolovat stěny a hydroisolaci napojíte, radon se vám dovnitř nedostane.

Takže, kanálky bych nedělal, beton nechal, zametl, vydrolené prohlubně zaplnil do roviny cementovým potěrem (s betonem se nespojí, jen aby tam nebyly díry), na to volně položil separační vrstvu pásy polyetylénové fólie a na to vybetonoval novou vrstvu, potom hydroisolaci, tepelnou isolaci a betonovou mazaninu. Na tyhle betonové mazaniny v podlahách jsou firmy, které se na to specializují, umí udělat kvalitní beton s rozptýlenou výztuží (taková vlákna) a podle mě je to lepší než kari síť.

A jestli chcete do toho stávajícího betonu vyřezávat a vysekávat ty odvětrávací kanálky, tak bude asi lepší to vybourat celé ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru