Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rmut zatím nekvasí - co se děje

Dobrý den,
Zítra to bude týden, co jsem do bečky naládoval a rozmixoval kadlátky. Přidal jsem i cukr. Na sudu mám kvasnou zátku. Po téměř týdnu ještě ani bublinka. Mám to pod schodama v cca 15 stupních. Je něco špatně že to ještě nekvasí nebo mám vyčkat?
Díky za každou radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
serus, pomackal som biele a modre hrozno dokopy (viac bieleho), pridal cely sacok (asi 12 alebo 20g)…
mykro 26.10.2021 18:45
mykro
Cukor sa pridáva na základe zmeranej hustoty muštomerom cca 1,25kg na 100l muštu a na °NM na hodnotu…
ok 26.10.2021 19:55
ok
Nebyl bych tak pesimistický. Samozřejmě nasypat tam tolik pyrosulfitu ještě před kvašením byla blbin…
hynajs 26.10.2021 22:02
hynajs
toto som nechcel pocut ... a vyssia teplota a turbokvasinky sa nerozbehnu ? :) ano kvasnice som roz…
mykro 26.10.2021 23:19
mykro
ako tak pozeram... takych 40mg na liter je ok, ale v mojom pripade 25l, cely sacik borkenu 30g zname…
mykro 27.10.2021 07:45
mykro
pH 3,8 živná soľ, živé kvasinky, rafinovaný cukor... Aj z octu sa dá opakovaným kvasom pri správnej… poslední
Nuda 27.10.2021 21:18
Nuda

serus,
pomackal som biele a modre hrozno dokopy (viac bieleho), pridal cely sacok (asi 12 alebo 20g) borkenu (disiricitan draselny, pyrosiricitan atd) ktory sluzi na eleiminaciu zlych hub a bakterii, ale takisto sluzi ako konzervant (!). Rmutu ci mustu som mal tak 25l, pridal 4,5kg curku rozpusteneho vo vode. Kvasenie sa nerozbehlo ani pri presune do 23C, po trojnasobnom pridani kvasnic (uz tam su tri sacky, velmi vela), pridani 6l vody a zriedeni cukornatosti na cca 20. Pravdepodobne sa jedna o borken ktory stopol kvasenie. Ako ho potravinarsky potlacit? dik

Cukor sa pridáva na základe zmeranej hustoty muštomerom cca 1,25kg na 100l muštu a na °NM na hodnotu cca 23°NM. 4,5kg na 25l je zrejme veľmi veľa - aj keď neviem, akú hustotu muštu si nameral. To by sa však dalo napraviť riedením vodou. Horší je ten pyrosiričitan. Ten sa normálne používa na zastavenie zbytkov kvasenia v hotovom víne (čírenie vína). V mušte má katastrofálne dôsledky (zastaví kvasenie), čo si už zistil. Tam sa dá použiť len vo veľmi obmedzenom množstve (poprášenie povrchu hroznovej drte pri výrobe červeného vína bez miešania na zabránenie infekcie nevhodnými mikroorganizmami). Kvasnice nesmieš sypať priamo do muštu, treba ich rozkvasiť. Výsledok v tvojom prípade vidím veľmi bledo, ak sa ti to podarí ešte rozkvasiť, tak to možno bude vhodné len na vypálenie.

Nebyl bych tak pesimistický.
Samozřejmě nasypat tam tolik pyrosulfitu ještě před kvašením byla blbina.
Ale podle mých zkušeností se mošt rozkvasí.
Maceroval jsem teď Frankovku a trošku předčasně (z osobních časových důvodů) jsem ji vylisoval a zasířil. Dokvašení v bečce a demijónech se po zasíření rozběhlo snad ani ne za den.

Pro tazatele mykro: v této nešťastné fázi už NIC s moštem nedělej. I kdybych se mýlil (v prognóze kvašení), tak příště budeš moudřejší.
V éře supermarketů každou takovou snahu vítám a fandím. Akorát se příště zeptej předem.

toto som nechcel pocut ... a vyssia teplota a turbokvasinky sa nerozbehnu ? :)

ano kvasnice som rozkvasoval a asi z 3och tanieroch po 3 pokusol vypenili len dve (teplota do 40C, hodina, rozne pomery mustu vody a cukru) ...Aj to mam pocit ze kde bolo menej musti, tak ich bolo viac cize chemicka otazka ci sa da odburat este volako ten borken ... no!

ako tak pozeram... takych 40mg na liter je ok, ale v mojom pripade 25l, cely sacik borkenu 30g znamena cez 1000mg na liter co je fatalne.\nasiel som ze sa to da odsirit s peroxidom vodika, ale to moze byt nebezpecne v amaterskych podmienkach, ... cize ostava uz len otazka, ci taketo mnozstvo siry v MUSTE (vino z toho nebude) je dobre na pitie ako dzus ?

pH 3,8
živná soľ,
živé kvasinky,
rafinovaný cukor...

Aj z octu sa dá opakovaným kvasom pri správnej teplote "vylúdiť" celkový "orchestr" lahodných, šnapsových chutí čistého destilátu, dokonca aj z octovaného maglajzu, priam maňam obohateného ako bonus CO2. (každé včasné ráno si cvaknem poldecák jablčného octu riedeného minerálkou).

Na čom lúza mafie kšeftuje, výhradne na oslopaných kreténoch, debilov, čiže lúze, ktorá si nedokáže vyrobiť kvalitný etylakhohol.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru