Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vybetonování podlahy v kůlně

Mám vedle stodoly na chalupě kůlnu, kterou používám jako dílnu a sklad. Bohužel tam je jako podlaha pouze udusaná hlína. Chtěl bych to vybetonovat. Jak mám dát silný beton, popř. jak hluboko to mám odkopat? Mám tam dát i něco na zpevnění aby mi ta podlaha potom nepopraskala?

Předmět Autor Datum
Záleží na tom, co od tý podlahy chcete, aby nesla a její plochy. Pro chůzi, skladování a běžnou kuti…
mirektatra 23.03.2014 05:25
mirektatra
Trosku sa prizivim, pretoze po precitani tvojej odpovede som zostal trosku zaskoceny, hlavne s tou i…
fleg 23.03.2014 07:48
fleg
Ta izolace proti vodě - to jsem snad vysvětlil na začátku. Izolace tepelná se tam nedává proto, aby…
mirektatra 23.03.2014 20:57
mirektatra
Ty dlaždice nebo dlažba nejsou špatnej nápad, popřemýšlím o tom :)
Dominik01 23.03.2014 21:12
Dominik01
Vše je o penězích. Rada od mirektatra, je OK, ale obecná a na těžké zatížení. Nicméně správná. Osobn…
milan.cukrar 24.03.2014 10:03
milan.cukrar
Pravda Milane :-), pojal jsem to podle sebe a taky jsem napsal, že záleží, co od té podlahy chce a ž…
mirektatra 24.03.2014 10:56
mirektatra
Já vím, pane Míro, že my bychom to spolu zvládli v pohodě. Zastávám názor, že když se do země nekope…
milan.cukrar 24.03.2014 13:03
milan.cukrar
Moje rada. Mám už 30 roků betonovou mazaninu v dílně na dvoře a stále je OK.Na udusaný násyp jsem po… poslední
Praktik 75 13.04.2014 10:09
Praktik 75

Záleží na tom, co od tý podlahy chcete, aby nesla a její plochy. Pro chůzi, skladování a běžnou kutilskou dílnu - garáž pro sekačku, ponk, strojní nářadí ... , bych já odkopal cca 50 cm a udělal skladbu:
1 - svislé dilatační oddělení od stávajících stěn (cca 2cm poliš...)
2 - 20cm upěchovaná škvára, nebo netříděný písek, štěrkopísek, kamenivo (podle místních možností), s případným odvodněním - drenáží mimo základy,
3 - 10cm podkladní beton horší kvality,
4 - izolace proti vodě, vytažená volně u stěn, ale neznám konkrétní podmínky - pokud je tam vlhko, může se nyní odvětrávaná vlhkost, kterou uzavřeme mezi podlahu a základy, dostávat do stěn. To by pak bylo na celé podřezání a izolaci stavby.
5 - 3-5 cm tepelná izolace - vata
6 - 15 cm beton s armaturou 5cm nad vatou a vrchním cementovým potěrem - stěrkou, nebo jinou úpravou.
7 - Při větší ploše bych rozdělil podlahu slabým polišem, nebo pěnovou fólií po 2-3m

Pokud nechcete izolovat proti vlhkosti, udělejte jenom silnější hutněnou vrstvu (ad.1 a 2) a potom beton (ad.6 a 7), bez vrchního uzavření potěrem, aby se vlhkost mohla odpařit z povrchu betonu a podlaha mohla svisle i vodorovně pracovat při promrzání. Musíte ale počítat s jejím pohybem v průběhu roku...

Trosku sa prizivim, pretoze po precitani tvojej odpovede som zostal trosku zaskoceny, hlavne s tou izolaciou.
Kupujem dom a musim na nom dokoncit terasu. Terasa je za domom po jeho celej dlzke skoro (klasicky bungalov), takze je pomerne velka. Doteraz som bol v tom, ze tam len navozim stavebny bordel a vylejem z domiesavaca beton (je toho vela nechcem to robit rucne)a teraz neviem, co s tou izolaciou.
Parkrat som betonoval u rodiny, znamych terasy a co si pamatam vzdy sme postupovali len takto, ziadne izolacie sme nedavali (teda okrem takej penovej hrubsej folie, co sa davala po obvode), aj ked je pravda, ze snad vsetky terasy boli zhora ozavrete, ja chcem mat svoju otvorenu kvoli teplu, len drevennu kostrukciu s vinicom a pripadne zatahovaciu markizu, ktora vsak bude zatiahnuta len, keby som na terase bol a prsalo by. Je nutne naozaj davat tebou spominane izolacne vrstvy?
Na beton chcem hodit dosky ako podlahu, mozno nejaky tatransky profil.
Vychadzal som z predpokladu, ze podlaha bude zatazena minimalne, ze vaha sa bude rozkladat na vacsiu plochu cez podlahu, ze v rohoch budu len 4-5 stlpov ako podpora pre konstrukicu na tahanie vinica, takze pripadne preskliny vidiet nebude a vadit by nemali.

Ta izolace proti vodě - to jsem snad vysvětlil na začátku. Izolace tepelná se tam nedává proto, aby Tě nezábly nohy, ale aby terén pod podlahou nezmrzl a v něm obasžená voda se nezačala rozpínat a zvedat podlahu tak, že třeba nepůjdou otvírat dveře. Dilatace je tam proto, aby přes případný pohyb beton nepopraskal. Pokud v kůlně netrvá nutně na betonu, posloužily by asi lépe betonové dlaždice, nebo zámková dlažba.
Ještě k podkladu - začíná se hrubým materiálem vespod, jemný materiál se dává nahoru pod beton, protože takhle to dobře odvádí vodu a jde zhutnit. Do jemného zhutněného materiálu také nezatéká beton - je to tedy levnější.

Vše je o penězích.
Rada od mirektatra, je OK, ale obecná a na těžké zatížení. Nicméně správná.
Osobně bych do kulny udělat postup trošku jiný.

....je jako podlaha pouze udusaná hlína... není nic pevnějšího jak udusná zemina. Já zametl podklad, položil na zem stavební igelit ve dvou vrstvách, udělal betonovou mazaninu 10-12cm. Pokud dobře uhladíte povrch, můžete natřít po vyschnutí vody barvou na beton. Třeba Izoban. Pak podlahu i setřete hadrem.
Míro, nic proti Vašemu návrhu skladby, jen drobnost technickou...
do kůlny vybrat 50cm terénu, při rozměru kůlny 4x5 metrů, to je 10 kubíků, kam to navozí, a pak zase zpět navozit hmotu....
Je to o penězích.

Pravda Milane :-), pojal jsem to podle sebe a taky jsem napsal, že záleží, co od té podlahy chce a že "já bych to udělal takhle". Všude, kde jsem udělal pevnou podlahu, jsem později garážoval auto, traktor, nastěhoval ponk, stojanovou vrtačku, přišrouboval stojanovou brusku, nebo potřeboval použít kovadlinu. Proto bych to já řešil definitivně... Ale ano - je to o pracnosti - těch několik dvoukolek písku a šutrů z řeky, nebo stavebního betonového odpadu, aby podlaha byla odvodněná a podklad pevný, to není o penězích, když tomu půjčím ruce :-) Pokud to chce udělat jen "z lehka", poodebrat 15 cm hlíny, dát 10cm jemnýho písku a 5cm zámkovku, když to má být parádní, nebo betonovky 50x50, když to stačí pracovně. Až se rozhodne pro definitivní řešení, použije dlaždice před vrata, nebo do pergoly... :puff:

Moje rada. Mám už 30 roků betonovou mazaninu v dílně na dvoře a stále je OK.Na udusaný násyp jsem položl asi 6cm vrstvu betonu.Použil jsem potěrový štěrk 1 ku 4.Povrch jsem zaprášil cementem a pečlivě uhladil.Po zatvrdnutí jsem to natřel barvou na beton.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru