Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem chladící směs ve zmrzlinovači

Zdravím. chystám se doma vyrobit zmrzlinovač, ale stále nevím, co použít jako nejlepší chladící směs? CO se používá v komerčních zmrzlinovačích? Taky se ty nádoby dávají do mrazáku na vychlazení, ale co je tam za kapalinu? Led používat nechci je to takové nekomfortní :).
Díky moc za rady.

Předmět Autor Datum
Pokud to má opravdu zmrazit tak tam je kompresor a chladivo.Bez znalostí a vybavení takový zmrzlinov…
xyzxyzxyz 09.03.2014 15:14
xyzxyzxyz
V průmyslu se na chlazení využívá solanka.Nasycený roztok NaCl, pro nižší teploty CaCl2. Dál se použ…
martas38 12.03.2014 23:46
martas38
Propylenglykol by docela sel, to je E1520, schvaleny potravinarsky aditivum. LD50(davka ktera zabije… poslední
bahno 13.03.2014 08:18
bahno
Sice o výrobě zmrzlinových strojů moc nevím, ale trocha teorie. Průmyslové zmrzlinové stroje obsahuj…
Zerozero 13.03.2014 01:29
Zerozero
Stačí led a sůl a jaká to byla u babičky o prázdninách dobrá zmrzlina - http://www.decadenza.cz/zrmz…
rokator 13.03.2014 07:38
rokator
Fujtajxl! Za tu cenu si koupím hned zmrzlináře::):-)
Zerozero 13.03.2014 07:46
Zerozero

Propylenglykol by docela sel, to je E1520, schvaleny potravinarsky aditivum. LD50(davka ktera zabije 50% lidi) je kolem 250g cistyho, ovsem jako smes do zmrzlinovace bude pouzitej spis jako smes s vodou a uniku nejakyho 3/4 litru do zmrzliny by si clovek asi vsimnul. A da se bez problemu koupit.
EDIT: mozna, pokud bude v dosahu deti, bych zvazil jeho denaturaci necim jako vytazek z chilli, je totiz sladkej a docela dobrej, tak aby ho deti nevypili kybl.

Sice o výrobě zmrzlinových strojů moc nevím, ale trocha teorie.
Průmyslové zmrzlinové stroje obsahují výkonný mrazicí agregát, ten však jak už bylo uvedeno doma nevyrobíš.
V domácích zmrzlinových strojcích se skutečně používá led, alespoň co znám.
Nyní ta teorie.
K vychlazení například jednoho kilogramu pevné hmoty (třeba kov) z teploty například 10st na minus pět stupňů, je potřeba odebrat mnohem méně energie, než na stejné ochlazení vody.
Může za to tzv. skupenské teplo. Zatímco při chlazení pevné hmoty, stačí odebrat naakumulované teplo, při chlazení vody, je potřeba překonat změnu skupenství z tekutého na pevné.
Tato změna skupenství ukrývá velkou energii. Proto při rozmrazování tekutiny musíme tuto energii dodat, při mražení odebrat. Pokud bychom například chtěli zmrazit 1kg tekutiny pomocí ochlazené jiné hmoty, která nemění skupenství, máme k dispozici jen schopnost akumulace tepla. Tedy museli bychom mít tuto hmotu podchlazenou na velmi nízkou teplotu, nebo ji mít neúměrně velké množství. (solanku ochladíme na dost nízkou teplotu, aniž by zmrzla, a právě to nestačí, jedná se jen o akumulaci). Použitím podchlazeného ledu ve zmrzlinovači použijeme k překonání skupenského tepla zmrzliny, právě též skupenského tepla chladícího ledu.
Podchlazený led z mrazáku zasypeme solí. Sůl způsobí násilné rozpouštění ledu chemickou reakcí. Tím že se led násilně rozpouští při teplotě pod nulou, tak na změnu z pevného na tekuté skupenství odebírá velké množství tepla. Tím, i když taje, snižuje dále teplotu a odebírá ji z okolí. Tedy na změnu skupenství zmrzliny, využijeme změnu skupenství ledu.
Množství potřebného ledu, tak není o moc větší, než množství zmrzliny, energie se vzájemně vymění.
Nejjednodušší zmrzlinovač tedy vyrobíme tak, že nádobu, nejlépe hliníkovou vložíme do větší nádoby. Do vnitřní nádoby dáme předem vychlazenou směs z ledničky. Okolo nasypeme podchlazený led a zasypeme solí. Obsahem zmrzliny zvolna mícháme.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru