Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem chladící směs ve zmrzlinovači

Sice o výrobě zmrzlinových strojů moc nevím, ale trocha teorie.
Průmyslové zmrzlinové stroje obsahují výkonný mrazicí agregát, ten však jak už bylo uvedeno doma nevyrobíš.
V domácích zmrzlinových strojcích se skutečně používá led, alespoň co znám.
Nyní ta teorie.
K vychlazení například jednoho kilogramu pevné hmoty (třeba kov) z teploty například 10st na minus pět stupňů, je potřeba odebrat mnohem méně energie, než na stejné ochlazení vody.
Může za to tzv. skupenské teplo. Zatímco při chlazení pevné hmoty, stačí odebrat naakumulované teplo, při chlazení vody, je potřeba překonat změnu skupenství z tekutého na pevné.
Tato změna skupenství ukrývá velkou energii. Proto při rozmrazování tekutiny musíme tuto energii dodat, při mražení odebrat. Pokud bychom například chtěli zmrazit 1kg tekutiny pomocí ochlazené jiné hmoty, která nemění skupenství, máme k dispozici jen schopnost akumulace tepla. Tedy museli bychom mít tuto hmotu podchlazenou na velmi nízkou teplotu, nebo ji mít neúměrně velké množství. (solanku ochladíme na dost nízkou teplotu, aniž by zmrzla, a právě to nestačí, jedná se jen o akumulaci). Použitím podchlazeného ledu ve zmrzlinovači použijeme k překonání skupenského tepla zmrzliny, právě též skupenského tepla chladícího ledu.
Podchlazený led z mrazáku zasypeme solí. Sůl způsobí násilné rozpouštění ledu chemickou reakcí. Tím že se led násilně rozpouští při teplotě pod nulou, tak na změnu z pevného na tekuté skupenství odebírá velké množství tepla. Tím, i když taje, snižuje dále teplotu a odebírá ji z okolí. Tedy na změnu skupenství zmrzliny, využijeme změnu skupenství ledu.
Množství potřebného ledu, tak není o moc větší, než množství zmrzliny, energie se vzájemně vymění.
Nejjednodušší zmrzlinovač tedy vyrobíme tak, že nádobu, nejlépe hliníkovou vložíme do větší nádoby. Do vnitřní nádoby dáme předem vychlazenou směs z ledničky. Okolo nasypeme podchlazený led a zasypeme solí. Obsahem zmrzliny zvolna mícháme.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny