Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Drazice OKCE 125 -bouchnul

Ahoj, dnes se mi stala nemila vec, z niceho nic mi bouchnul bojler od Drazic, je zhruba cca 10let stary a roztrhl se mi plast v horni casti bojleru, jak je nalisovane to vrchni viko, tak v tom spoji se otevrel a pokroutil. Tudy take vytekla voda.

Zajimalo by me jestli se vam to nekomu neco podobneho nestalo, jelikoz vazne nechapu co muze byt pricinou. Fungoval bez problemu. Pojistny ventil funguje tak jak ma. Neni mozne ze by prestal fungovat termostat a bojler se proste prehral a pretlakoval a ventil ten tlak nestihal odvadet? Jinak vazne nevim, bojler sem rozdelal, uvnitr byl nanos ale priruba v poradku, spirala take. Koupim novy ale uz se toho bojim :-(

Předmět Autor Datum
Zkusil bych to nafotit a poslat dotaz na technickou podporu DZD - reklamace[zavináč]dzd.cz, jestli b…
host 06.04.2013 21:22
host
Budu k vám upřímný,10 let starý bojler,to je dnes přesloužilec. Nic neřešit,nový výrobek. Jako techn…
E250TD 07.04.2013 07:36
E250TD
Tekla voda z toho pojistného ventilu? Pak by to mohl být termostat.
kejki 07.04.2013 09:58
kejki
To jsem prave nevidel, mam ten prepad svedeny primo do odpadu hadici. Ale potom kdyz sem uz bojler k…
Nemesis 07.04.2013 12:01
Nemesis
Nebouchnul mi nikdy boiler, závada je na pojistném ventilu, který nepepustil zvýšený tlak. Jen se mn…
milan.cukrar 08.04.2013 10:53
milan.cukrar
Kdyby Vám ten bojler opravdu bouchnul tak už byste nám to asi nenapsal. To by byl sakra mazec. Spíš…
Fortys 08.04.2013 13:01
Fortys
Pojistný ventil: Výrobce v návodu k použití píše, že pojistný ventil se má (tuším) měsíčně vyzkoušet…
mirektatra 09.04.2013 07:47
mirektatra
Kazdopadne doporucuji s pojistnym ventilem nejak moc netestovat a neopravovat.Nevyplaci se obcasna z…
AMG 11.04.2013 09:39
AMG
1- S tím názorem "...nějak moc netestovat pojišťovák..." bych polemizoval: Každý mechanický díl se m…
mirektatra 11.04.2013 10:10
mirektatra
"vyslechl na školení od soudního znalce z oboru tlakových nádob" ty uz musis byt preskoleny 70002-t…
.ms 11.04.2013 16:51
.ms
:-D No jsemť již pamětníkem, skoro 40let elektrikařím a asi 20 let jsem opravoval všeliké domácí spo… poslední
mirektatra 15.04.2013 09:05
mirektatra

Budu k vám upřímný,10 let starý bojler,to je dnes přesloužilec. Nic neřešit,nový výrobek. Jako technik mám naprostou jistotu ,že to, co bylo před 30ti lety vyráběno například pro životnost minimálně 10 roků,je dnes jen pár měsíců po záruce . V mnohých manuálech bývá uvedena doporučená záměna která to jen potvrzuje .

To jsem prave nevidel, mam ten prepad svedeny primo do odpadu hadici. Ale potom kdyz sem uz bojler komplet vypoustel tak po vyndani hadice mi po zvednuti vypustaku normalne voda vytejkala. No uz sem objednal novy bojler, ten samy jen novejsi. Tak tam dam radeji novy pojistovak co k nemu dostanu.

Kdyby Vám ten bojler opravdu bouchnul tak už byste nám to asi nenapsal. To by byl sakra mazec. Spíš ten plášť bojleru proreznul a plastový obal protrhl pouze tlak vody, kterou je bojler napouštěný. Myslím že pojišťovák otevírá při 6atm. Takže zhruba takový max. tlak mohl na obal bojleru působit. Aby bojler skutečně bouchl musel by odejít termostat, tepelná pojistka a pojistný ventil najednou. Pak by byl tlak působící na plášť bojleru řádově vyšší než je tlak provozní. Pojistný ventil musí být schopen zajistit ochranu proti překročení nejvyššího dovoleného přetlaku. Proto se k bojleru povinně montuje. Mohl by zareznout nebo zarůst, mohl by zamrznou pokud je v nevytápěném prostoru, mohla by se unavit pružina tak že by propouštěl při nižším tlaku než 6atm, ale že by nestíhal odvádět tlak to vylučuji.
Mě odešel dvakrát po deseti letech takže bych to neviděl jako něco vyjímečného. Spíš mě zaujal ten prasklý plast. Mě pokaždé začal bojler téct pláštěm podél přívodního potrubí aniž by se obal nějak poškodil, ale třeba je to tím že beru vodu ze studny a tlak je tedy max. 4atm.

Pojistný ventil: Výrobce v návodu k použití píše, že pojistný ventil se má (tuším) měsíčně vyzkoušet a propláchnout tím, že uživatel pootočí krytkou, nebo nadzvedne páčkou kuželku ventilu tak, aby přepustil část tlaku vody. tím se zamezí "zalehnutí" ventilu a současně prověří volný odtok z ventilu. Děláte to? Já ne :-(
- Bojler se podle mne (pouze) roztrhl, byl tedy přetlakován (píšete, že se otevřel zhruba ve sváru víka a pláště a vytekla voda). Předopkládám tedy, že selhal pojistný ventil a neodvedl přetlak vody vzniklý při ohřevu.
- Stát se to ale může přes to, že pojišťovák je v pořádku: Pokud nastane porucha na ovládání topení (termostat/tepelná pojistka) a voda se pod tlakem dále ohřívá a vaří, nahromadí se v horní části nádrže plyny a vodní pára, přestože ve spodní části pojistný ventil přebytečným tlakem odpouští vodu. "Výbuch" nastane v okamžiku, kdy se začne s odpouštěním TUV, kdy dojde k rychlému úniku plynů a páry vodní baterií, tím ke skokovému poklesu tlaku v bojleru a ve zbytku horké vody nastane efekt, který známe z otevření PET láhve: skokovým snížením tlaku se začne bouřlivě uvolňovat plyn z kapaliny, dojde k prudkému nárůstu tlaku plynů, který nestačí pojistný ventil ve spodní části vodou odvést a bojler exploduje. Toto je zpravidla provázeno masívním únikem vodní páry a tlakovou vlnou. Je třeba si uvědomit, že celý proces se děje v prostředí uzavřené nádrže, při tlaku 6Atm. a přehřáté vodě i vodní páře.

závěr: Tepelná pojistka a pojistný ventil - nejdůležitější a nenahraditelné části bojleru

Kazdopadne doporucuji s pojistnym ventilem nejak moc netestovat a neopravovat.Nevyplaci se obcasna zkouska jestli funguje ! Mel by lehounce odkapnout obcas a lepsi je mit nejakou nadobku nez rovnou do odpadu , alespon je videt ze funguje. To je sice neesteticke ale je to tak. Lepsi je obcas vymenit cely pojistny vntil a je OHROMNE STESTI ZE NEBOUCHL V PLNE PARADE. Kazdopadne Drazice jsou dobry bojler alias ohrivac vody a jsou na trhu napr. italske a ty bych nikdy moc nedoporucova. Jo termostat muze samozrejme prestat fungovat a v tom pripade by mnel fungovat prave pojistny ventil a pak by to melo vyhodit jeste tepelna pojistka. rozhodne bych se do ceskoslovenskych bojleru nebal !

1- S tím názorem "...nějak moc netestovat pojišťovák..." bych polemizoval: Každý mechanický díl se může mechanicky opotřebovat, nebo poškodit egresivitou prostředí, proto občasné "prostříknutí" nadzvednutím pružiny a prověřením kuželky, bych nebral jen jako doporučení výrobce, ale jako součást údržby, stejně jako odkalování bojleru a výměnu anodové tyče. Pokud po takové zkoušce pojišťovák prokapává, je to známka jeho opotřebení, nebo nečistot v rozvodech a je to třeba řešit. Nezkoušet a neřešit, to je zaděláno na problém. NEOPRAVOVAT - to je snad jasné(!).
2- tepelná pojistka - Proto není automaticky vratná, ale pouze odbornou obsluhou, aby si uživatel uvědomil, že je porouchaný termostat. Vyděl jsem také "odborná řešení", kdy byla nahrazena druhým termostatem. Nejen že se nedoví, že ten první je vadný (protože pouze teče o něco teplejčí voda), ale termostat nesplňuje i další bezpečnostní požadavky, jako SPOLEHLIVÉ odpojení kontaktů, přerušení obou pracovních vodičů k tělesu, samostatný a nezávislý systém měření teploty ... A opět - NEOPRAVOVAT, pouze po zjištění, PROČ VYPADLA (?) "nahodit".
3- Výše jsem stručně popsal, co jsem vyslechl na školení od soudního znalce z oboru tlakových nádob. Ukazoval i fotky a bylo zřejmé, kdy se bojler roztrhne přetlakem kapaliny a kdy přetlakem plynů.
4 - Souhlasím bez výhrad, pokud řadíte bojlery DRAŽICE k nejkvalitnějším (a to je neprodávám :-) ). Když uvážím, kolik bojlerů je provozováno a kolik se jich roztrhne, je pravděpodobnost této poruchy podobná, jako pád letadla na Vaši zahrádku...

"vyslechl na školení od soudního znalce z oboru tlakových nádob"

ty uz musis byt preskoleny 70002-trouba

"Ze školení techniků proopravy sporáků vím,že neexistuje metodika měření teploty v pečící troubě u zákazníka, v laboratorních podmínkách zkušebny to řeší každý výrobce vnitřním předpisem"

:-D No jsemť již pamětníkem, skoro 40let elektrikařím a asi 20 let jsem opravoval všeliké domácí spotřebičstvo a tedy jsem absolvoval i potřebná školení výrobců několika značek i druhů spotřebičů. (Třeba i 2 školení jen na bojlery od různých výrobců v jednom roce.) V té době se spotřebiče opravovaly a tak bylo nutné mít dobře vyškolený servis. Přednášeli nám opravdoví odborníci - třeba na zk.§8 vyhl.50/78 nám přednášeli odborní lékaři i tvůrci norem, ne pouze revizák z místního JZD. Tak jsem se třeba dozvěděl, jak vznikaly staré ČSN za dob vzniku ESČ a proč byla změna v ČSN 33-2000-4-41. Na dnešních školeních (od 1.1. jsem jich absolvoval asi 15) není třeba jít do hloubky věci, proto školí celou problematiku často jeden "univerzál", o jehož tak široké erudici lze s úspěchem polemizovat. Porovnejte to s úrovní (i odborného) školství a jistě mi dáte za pravdu. Šetří se zkrátka všude :.(, ale pokud se o obor zajímáte, dozvíte se. Jenom už to není od Zadara :))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru