Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Drazice OKCE 125 -bouchnul

Pojistný ventil: Výrobce v návodu k použití píše, že pojistný ventil se má (tuším) měsíčně vyzkoušet a propláchnout tím, že uživatel pootočí krytkou, nebo nadzvedne páčkou kuželku ventilu tak, aby přepustil část tlaku vody. tím se zamezí "zalehnutí" ventilu a současně prověří volný odtok z ventilu. Děláte to? Já ne :-(
- Bojler se podle mne (pouze) roztrhl, byl tedy přetlakován (píšete, že se otevřel zhruba ve sváru víka a pláště a vytekla voda). Předopkládám tedy, že selhal pojistný ventil a neodvedl přetlak vody vzniklý při ohřevu.
- Stát se to ale může přes to, že pojišťovák je v pořádku: Pokud nastane porucha na ovládání topení (termostat/tepelná pojistka) a voda se pod tlakem dále ohřívá a vaří, nahromadí se v horní části nádrže plyny a vodní pára, přestože ve spodní části pojistný ventil přebytečným tlakem odpouští vodu. "Výbuch" nastane v okamžiku, kdy se začne s odpouštěním TUV, kdy dojde k rychlému úniku plynů a páry vodní baterií, tím ke skokovému poklesu tlaku v bojleru a ve zbytku horké vody nastane efekt, který známe z otevření PET láhve: skokovým snížením tlaku se začne bouřlivě uvolňovat plyn z kapaliny, dojde k prudkému nárůstu tlaku plynů, který nestačí pojistný ventil ve spodní části vodou odvést a bojler exploduje. Toto je zpravidla provázeno masívním únikem vodní páry a tlakovou vlnou. Je třeba si uvědomit, že celý proces se děje v prostředí uzavřené nádrže, při tlaku 6Atm. a přehřáté vodě i vodní páře.

závěr: Tepelná pojistka a pojistný ventil - nejdůležitější a nenahraditelné části bojleru

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny