Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno projektová dokumentace na úpravu tvaru střechy

Dobrý den,

chtěl bych provést úpravu střechy (změna sklonu - na obrázku červenou barvou požadovaný stav) a na stavebním úřadě jsem se dozvěděl, že potřebuji projektovou dokumentaci na tuto úpravu.
Může mi někdo napsat, na kolik taková dokumentace přibližně vyjde? Nechci nějakou přesnou částku, jen zda je to otázka tisíců nebo desetitisíců?

Mockrát děkuji za odpověď,
s pozdravem Bartoníček.

Předmět Autor Datum
Nic jiného Vám ani říct nemohli. Odkud jste? Vzhledem k tomu co všechno musí dneska DSP povinně obsa…
Fortys 28.02.2013 00:37
Fortys
Ja musel predelavat dost zasadne prakticky celou dokumentaci ke stavbe. Z puvodniho podkrovi bylo n…
Schizo 28.02.2013 07:21
Schizo
ohlas na stavebnim urade vymenu krovu a udelej to jak potrebujes, pokud se nebude menit vyska strech…
ms-fiala 28.02.2013 11:39
ms-fiala
Jemu ale na stavebním úřadě řekli, "že potřebuji projektovou dokumentaci na tuto úpravu".
L-Core 28.02.2013 13:41
L-Core
Možná to pro vás bude překvapení, ale i k ohlášení je nutná projektová dokumentace v rozsahu dle pří…
Fortys 28.02.2013 14:08
Fortys
prekvapeni to neni, ale urednik muze delat, ze nevidi, potom ma mene prace a starosti, nicmene pokud…
ms-fiala 28.02.2013 15:49
ms-fiala
Nezlobte se na mě, ale plácáte nesmysly. Správní orgán je povinen postupovat na základě zákona a vje…
Fortys 28.02.2013 20:46
Fortys
nebud nasranej, ze jsi za vymenu strechy shanel papiry a platil, a ja ne, v nasi mestske casti to ta…
ms-fiala 01.03.2013 08:39
ms-fiala
nebud nasranej, ze jsi za vymenu strechy shanel papiry a platil, a ja ne, v nasi mestske casti to ta…
Fortys 01.03.2013 11:28
Fortys
na diskusich, chatech a forech si uzivatele tykakaji jiz od pocatku internetu, stejne tak si tykaji…
ms-fiala 01.03.2013 14:00
ms-fiala
Dobrý večer, pán na úřadě mi vše vysvětlil, byl vidět, že své práci rozumí. Říkal, že vyšla nedávno…
barta 28.02.2013 21:05
barta
Dobrý večer, tak dokumentaci mám zpracovanou, v týdnu ji jdu odevzdat na stavební úřad. Stálo mě to…
barta 31.03.2013 20:59
barta
Cena je podle mě odpovídající. Pokud ji tedy na SÚ shledají bezvadnou. Požádejte příslušného refrent…
Fortys 31.03.2013 23:14
Fortys
Děkuji za cenné rady. Referenta požádám o zkouknutí dokumentace, to je dobrý nápad. Žádné formuláře…
barta 01.04.2013 09:46
barta
tzn. že budu muset ještě něco vyplňovat na úřadě? To zcela určitě. Formulář na ohlášení pokud se je…
Fortys 01.04.2013 21:40
Fortys
Dobrý večer, tak dokumentaci jsem odevzdal na stavebním úřadě. Formulář na ohlášení mi pomohl vyplni…
barta 04.04.2013 21:58
barta
S tím poplatkem bych se ještě neradoval. Pokud stavební úřad vytváří dokumenty v nějakém speciálním…
Fortys 05.04.2013 00:44
Fortys
No tak jsem se poptal: 1)architekt co takovéhle "prkotiny" většinou nedělá - mají prý od komory něja…
Fortys 06.04.2013 00:17
Fortys
Dobrý den, mockrát děkuji za info. Jsem dohodnutý s tou holkou, co dávala na projekt razítko, ta je…
barta 06.04.2013 14:03
barta
ta holka říkala, že když to budou dělat lidi, co tomu rozumí, tak že na stavbu ani nemusí, že mi to…
sHpy00n 08.04.2013 16:33
sHpy00n
Dobrý večer, tak už mám doma souhlas se stavebními úpravami. Nakonec si na stavebním úřadě řekli o s… poslední
barta 18.04.2013 21:53
barta

Nic jiného Vám ani říct nemohli. Odkud jste? Vzhledem k tomu co všechno musí dneska DSP povinně obsahovat to otázka tisíců 100% nebude. Určitě neoslovujte projekční kanceláře nebo architekty nebo se nedoplatíte. Pravděpodobně bude nejlevnější někdo z blízkého okolí Vašeho bydliště, ideálně nějaký starý páprda co ještě kreslí v ruce. Záleží taky hodně na tom jak na to spěcháte a co za výtvor skousnou na tom stavebním úřadě. Zkuste se tam zeptat jestli by Vám někoho nedoporučili. Za to nic nedáte, maximálně Vás vyhodí. U nás byste dostal telefon na 2-3 projektanty z okolí jejichž projekty se osvědčily. Nebaví nás totiž vracet stavebníkům 3x dokumentaci k přepracování a ještě jim složitě vysvětlovat proč tomu tak je resp. že ta dokumentace stojí za pendrek i když za ní zaplatili hříšný peníze.

Ja musel predelavat dost zasadne prakticky celou dokumentaci ke stavbe.

Z puvodniho podkrovi bylo nakonec cele 1. patro, takze se menil nejen tvar strechy, ale vlastne podstatna cast cele dokumentace. Platil jsem 9 800 Kč v roce 2009.Dělal novy projekt, prepis by byl neprehledny a mozna jeste drazsi..

ohlas na stavebnim urade vymenu krovu a udelej to jak potrebujes, pokud se nebude menit vyska strechy/hrebene, tak bych v tom nevidel problem, vsechno zalezi na urednikovy, ja kdyz menil krovy, tak nic nechteli, jen rikali, at se to aspon do ulice moc nelisi od predchozi

prekvapeni to neni, ale urednik muze delat, ze nevidi, potom ma mene prace a starosti, nicmene pokud mu na urade rekli, ze ji vyzaduji, ale prislusne dokumenty muze vytvorit i urad sam, pokud se mu bude chtit, takze skoro vzdy zalezi na urednikovi

Nezlobte se na mě, ale plácáte nesmysly. Správní orgán je povinen postupovat na základě zákona a vjeho mezích. Pokud ze stavebního zákona vyplývá,že daná stavební činnost podléhá nějakému povolení či opatření je stavebník povinen si takové povolení před realizací záměru opatřit a správní orgán je povinen k realizaci takové stavební činnosti vydání povolení vyžadovat. Můžete mi sdělit jaké dokumenty si může stavební úřad vytvořit sám? To si jako sami nakreslí dokumentaci?

nebud nasranej, ze jsi za vymenu strechy shanel papiry a platil, a ja ne, v nasi mestske casti to takto funguje, starosta je projektant s kulatym razitkem a bere se to jako sluzba obcanum/volicum

My si tykáme? Nic Vám nezávidím. Jen jsem vyvracel Vaše bláboly, že vše záleží na úředníkovi a že si může úředník opatřit podklady pro povolení sám. Navíc to ani nebylo k tématu dotazu. Tazatel si poradil a vyřešil to asi nejlépe jak mohl.

Dobrý večer,
pán na úřadě mi vše vysvětlil, byl vidět, že své práci rozumí. Říkal, že vyšla nedávno nějaká nová úprava zákoníku. Jinak jsem z Bělé pod Bezdězem. Na úřadě mi kontakt na projektanta dali, ale zatím jsem mu nevolal.
Kolega v práci dělal v roce 2009 podobnou úpravu střechy (ale jen na půlce baráku), projekt mu dělal někdo z Nymburka a vyšel ho na 5000Kč.
O víkendu mám schůzku s rodinou známou, co projekty dělá, ale nemá razítko (to má její kolegyně), tak mi to má příští týden zkalkulovat. Dám pak vědět, na kolik to vypočítala. Chci se vejít do 10 000Kč, víc za to ochotný dát nejsem (tento týden jsem měl velké výdaje s fasádou a další výdaje budou s tou střechou.

Tak zatím.

Cena je podle mě odpovídající. Pokud ji tedy na SÚ shledají bezvadnou. Požádejte příslušného refrenta,který bude žádost vyřizovat,ať si dokumentaci prohlédne jestli je úplná a bez zjevných nedostatků než ji odnesete spolu se žádostí na podatelnu. Můžete tím předejít průtahům. Pokud jste při první návštěvě obdržel formulář k ohlášení/stavebnímu povolení pak jej ani nevyplňujte. Novela nepostihla jen stavební zákon ale opožděně i jeho prováděcí vyhlášky a tedy vyšly nové sady formulářů pro agendu stavebních úřadů.

Ať se dílo daří.

Děkuji za cenné rady. Referenta požádám o zkouknutí dokumentace, to je dobrý nápad. Žádné formuláře k vyplnění jsem nedostal, tzn. že budu muset ještě něco vyplňovat na úřadě? Já jen kolik času si na to mám vyhradit (vyřizovat to budu během mé pracovní doby, tak aby to nebylo na půl dne :-) )

tzn. že budu muset ještě něco vyplňovat na úřadě?

To zcela určitě. Formulář na ohlášení pokud se jedná o dům do 150m2 zastavěné plochy nebo formulář na stavební povolení pokud je zastavěná plocha RD větší. Formuláře naleznete zde ve sloupci vpravo http://www.mmr.cz/cs/Stavebni-rad-a-bytova-politik a/Uzemni-planovani-a-stavebni-rad/Novela-stavebnih o-zakona/Provadeci-vyhlasky/Informace-k-provadecim -vyhlaskam-ke-stavebnimu-zak . Dále budete muset uhradit správní poplatek, který je splatný při podání žádosti (1000,- nebo 5000,-). V případě ohlášení je nutné ještě doložit souhlasy osob, které mají vlastnická práva nebo práva odpovídající věcnému břemenu k pozemkům, které mají společnou hranici s pozemkem, na kterém má být stavební záměr uskutečněn; souhlas s navrhovaným stavebním záměrem musí být vyznačen na situačním výkresu(součást dokumentace)! Pokud nejste jediným vlastníkem domu a RD vlastníte např. s manželkou v SJM, musí být i ona žadatelem a tedy i ona musí žádost podepsat. Jde to obejít tím, že si od ní necháte napsat plnou moc k jednání se stavebním úřadem v dané věci(stavebních úprav rodinného domu č.p. x,y na pozemku tom a tom v katastru tom a tom). Plná moc nemusí být ověřená.
To je jen to nejnutnější. Pokud je stavba navíc v nějakém ochranném pásmu(les, památková zóna atd.) nebo je třeba na štítu domu nástřešák NN pak počítejte, že stavební úřad bude ještě požadovat nějaká stanoviska dotčených orgánů nebo vyjádření správců sítí. Ale tím Vás nechci strašit. Třeba to není Váš případ. Uvidíte na stavebním úřadě.
Ty formuláře jsou dost složité na vyplnění prototože jsou univerzální(stejný je pro tunel Blanka i pro stavební úpravy RD jako jsou ty Vaše) takže pokud si nebudete při vyplňování vědět rady, což je dost pravděpodobné, nechte si raději vyplnění až na stavební úřad, kde Vám poradí co a jak vyplnit. Tedy doufám!

Uf.

P.S. Půl dne tam určitě nestrávíte, max. půl hodiny + čas než se na Vás dostane v úředních dnech řada.

Dobrý večer,
tak dokumentaci jsem odevzdal na stavebním úřadě. Formulář na ohlášení mi pomohl vyplnit referent na úřadě. K mé radosti po mě nechtěl žádný správní poplatek, tak jsem se na něj ani neptal. Z formuláře jsem se dozvěděl, že v mém případu (budem si úpravy střechy dělat sami) budu potřebovat stavební dozor.
Na příští týden mám domluvenou schůzku se slečnou, co nám dělala projekt, protože může dělat i dozor. Jen se chci zeptat, zda nevíte, kolik takový stavební dozor stojí?

Děkuji za odpověď

S tím poplatkem bych se ještě neradoval. Pokud stavební úřad vytváří dokumenty v nějakém speciálním programu např. Vita, Fénix apod. tak ten program po referentovy bude chtí zadat údaje o správním poplatku (výše, forma a datum úhrady, § podle kterého byl vyměřen). Navíc by ten referent mohl mít problémy s tajemníkem(vede městský úřad), neboť správní poplatky jsou příjmem obce. V nejhorším případě by to dokonce musel zaplatit ze svého. Pokud dostanete do ruky souhlas, ověřenou dokumentaci a štítek pak máte vyhráno.
Není to stavební dozor ale stavbyvedoucí což je v podstatě totéž. Prostě autorizovaná osoba, která zabezpečuje odborné vedení provádění stavby. Částka může být opravdu ve velkém rozmezí, záleží jak svědomitě bude chtít tuto funkci vykonávat. Pokud Vám jen podepíše prohlášení a po dokončení stavby parafuje stránky stavebního deníku tak 1 - 2000, nebo třeba flašku. Pokud by ale měl být každý den na stavbě tak klidně 10000/měs. S touto funkcí je totiž spojená i velká zodpovědnost a pokud při stavbě dojde k poškození cizího majetku nebo nedej bože k nějakému úrazu tak mu hrozí pokuta nebo kárné řízení u komory nebo může skončit i u soudu. Pozeptám se projektantů a pak to sem hodím.

No tak jsem se poptal:
1)architekt co takovéhle "prkotiny" většinou nedělá - mají prý od komory nějakou směrnici či doporučení podle které účtuje z ceny stavby 5-7% za dokumentaci a 3-5% za dozor.
2)autorizovaný inženýr, který si účtuje za projekt běžného RD 40.000 - 50.000 a podepsání prohlášení a parafování deníku má stavebník v ceně projektu. Odborné vedení provádění stavby nebo technický dozor investora moc nedělá protože prý na to nemá čas.
3)autorizovaný inženýr, "formální" dozor odmítá a odborné vedení u RD 300/hod + doprava(v případě účtování + dph) s tím, že na stavbu dojíždí 1 - 2 za týden + 1000 za každou kontrolní prohlídku, kterou bude stavební úřad vyžadovat.
4)autorizovaný technik od nás z vesnice, prý 2x jameson 0,7l. Asi jeden za deník a jeden za prohlášení :-). V životě jsem ho snad nepotkal střízlivýho a dnešek nebyl výjimkou. Stavař zřejmě dobrej, celý život po montážích z toho 20let u Skanský, ale je na něm vidět že ho to cestování trochu zmohlo. Na odborné vedení jsem se ho ani neptal protože ty režijní náklady by byly asi hódně vysoký.

Pokud byste si to nechal dělat od firmy tak bych Vám určitě doporučil pravidelný technický dozor var. č.3), vyplatí se to. Ve Vašem případě pokud jste schopen si to dle projektu udělat sám s rodinou, tak bych se poohlédl po formálním řešení var. č.2) a č.4). Určitě někoho takového ve svém okolí seženete.

Snad Vám to pomůže. Hezký večer.

Dobrý den,

mockrát děkuji za info. Jsem dohodnutý s tou holkou, co dávala na projekt razítko, ta je autorizovaný inženýr. Jen jsem potřeboval vědět, v jaké cenové relaci se ten dozor pohybuje.
Střechu budu dělat s tchánem (20 let dělal pokrývače) a se švárou (ten zas dělá dřevostavby - sruby), takže spíš budu tekovej ten podržtaška a oni budou odborně vést stavbu :-). Odhadujou, že by se to stihlo za dva prodloužené víkendy.
Jo a jak jsem se po telefonu domlouval na ten stavební dozor, tak ta holka říkala, že když to budou dělat lidi, co tomu rozumí, tak že na stavbu ani nemusí, že mi to jen podepíše. Já ten dozor nepotřebuju, jen kvůli úřadu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru